Sefer BOSTAN

Tarih: 20.01.2017 10:02

Sünnete uymanın gerekliliği ve faydaları

Facebook Twitter Linked-in

Sünnete uymanın gerekliliği ve faydaları

 

Sünnet hayatımızın biricik gayesi, hedefi, incisidir. Hayat biçimimiz, tercih kodumuz, davranış modülümüz, yaşam tarzımızdır, Allah´ın önümüze koyduğu tek yaşama modelidir. Benliğimizi ve varlıkları kullanma kılavuzumuzdur. Bu kılavuzu yazan, benliğimizi ve varlıkları Yaratan´dan başkası değildir.

Sünnet dediğimiz şey, Allah´ın vahiyle bildirdiği her şeydir. Allah´ın yoludur. Allah´ın razı olduğu ameller dairesidir. Allah´ın emrettiği ve razı olduğu davranış türüdür. Allah´ın bizde görmek istediği hayat kurallarıdır, hayat modelidir.

Şimdi moda çağındayız. Her giyim tarzını bir moda rüzgârı belirlemiyor mu? Yetki kimde olursa olsun, o moda rüzgârının dışına çıkamıyoruz. Giyim tarzımızı o rüzgârdan aldığımız emirle belirliyoruz. O rüzgâr keyfimizi yönlendiriyor, zevkimizi yönlendiriyor. Allah´ın razı olduğu biçim mi, değil mi diye çoğu zaman sormuyoruz bile. O modeli alıp başımıza geçiriyoruz. Öyle benimsiyoruz ki o biçimi: Başka türlüsünü ayıplıyoruz.

İşte sünnet, yani Hazret-i Muhammed´in (as) yaşam tarzı bize bir model sunuyor. Tasarımı bizzat Allah tarafından yapılmış bir model. Bu modeli yaşadığımız zaman Allah´ın rızasını, muhabbetini, sevgisini, mağfiretini kazanma yoluna giriyoruz. Bakınız Âl-i İmran Sûresi 31.ayette, Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: ?De ki: Eğer Allah´ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.?

Sünnet, Kur´ân´ın hayata geçirilmiş biçimidir, Kur´ân´ın yaşanmış halidir. Ve en büyük emirlerinden en küçüğüne kadar vahiyden ibarettir. Sünnet vahiyden başka bir şey değildir. Çünkü Necm Sûresi 3ve 4.ayetlerinde Cenab-ı Allah Peygamber Efendimiz (as) için, ?O kendi keyfine göre konuşmaz. O ancak kendisine vahyolunanı söyler? buyurmuştur. Diğer yandan Haşir Sûresinin 7. ayetinde Cenab-ı Allah: ?Peygamber size ne emretmişse onu alın, neyi yasaklamışsa ondan kaçının. Allah´tan korkun? diyor. Öte yandan Âl-i İmran Sûresinin 32.ayetinde yine Cenâb-ı Allah, ?Allah´a ve Resulüne itaat edin? diye emrediyor. Keza Nisa Sûresinin 69.ayetinde Cenâb-ı Allah: ?Her kim Allah´a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah´ın kendilerine pek büyük nimetler bağışladığı peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salih kimselerle beraberdirler. Onlar ise ne güzel arkadaştırlar? buyuruyor

Kur´ân bütün sûreleriyle bizi Hazret-i Peygambere (as) uymaya davet ediyor. Hazret-i Peygamber (as) Kur´ân´dan başka bir şeyi yaşamadı.   Hz. Aişe anamıza peygamberimizin ahlakı sorulduğunda Onun ahlakının Kur´an olduğunu söylüyor. Bizlerde Kur´an ahlakını yaşamak istiyorsak peygamberi örnek almak ve Kur´anı onun gibi yaşamak zorundayız.

Selam ve dua ile.            

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —