Sefer BOSTAN


Sünnete uymanın gerekliliği ve faydaları

Sünnet hayatımızın biricik gayesi, hedefi, incisidir. Hayat biçimimiz, tercih kodumuz, davranış modülümüz, yaşam tarzımızdır, Allah´ın önümüze koyduğu tek yaşama modelidir. Benliğimizi ve varlıkları kullanma kılavuzumuzdur. Bu kılavuzu yazan, benliğimizi


Sünnete uymanın gerekliliği ve faydaları

 

Sünnet hayatımızın biricik gayesi, hedefi, incisidir. Hayat biçimimiz, tercih kodumuz, davranış modülümüz, yaşam tarzımızdır, Allah´ın önümüze koyduğu tek yaşama modelidir. Benliğimizi ve varlıkları kullanma kılavuzumuzdur. Bu kılavuzu yazan, benliğimizi ve varlıkları Yaratan´dan başkası değildir.

Sünnet dediğimiz şey, Allah´ın vahiyle bildirdiği her şeydir. Allah´ın yoludur. Allah´ın razı olduğu ameller dairesidir. Allah´ın emrettiği ve razı olduğu davranış türüdür. Allah´ın bizde görmek istediği hayat kurallarıdır, hayat modelidir.

Şimdi moda çağındayız. Her giyim tarzını bir moda rüzgârı belirlemiyor mu? Yetki kimde olursa olsun, o moda rüzgârının dışına çıkamıyoruz. Giyim tarzımızı o rüzgârdan aldığımız emirle belirliyoruz. O rüzgâr keyfimizi yönlendiriyor, zevkimizi yönlendiriyor. Allah´ın razı olduğu biçim mi, değil mi diye çoğu zaman sormuyoruz bile. O modeli alıp başımıza geçiriyoruz. Öyle benimsiyoruz ki o biçimi: Başka türlüsünü ayıplıyoruz.

İşte sünnet, yani Hazret-i Muhammed´in (as) yaşam tarzı bize bir model sunuyor. Tasarımı bizzat Allah tarafından yapılmış bir model. Bu modeli yaşadığımız zaman Allah´ın rızasını, muhabbetini, sevgisini, mağfiretini kazanma yoluna giriyoruz. Bakınız Âl-i İmran Sûresi 31.ayette, Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: ?De ki: Eğer Allah´ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.?

Sünnet, Kur´ân´ın hayata geçirilmiş biçimidir, Kur´ân´ın yaşanmış halidir. Ve en büyük emirlerinden en küçüğüne kadar vahiyden ibarettir. Sünnet vahiyden başka bir şey değildir. Çünkü Necm Sûresi 3ve 4.ayetlerinde Cenab-ı Allah Peygamber Efendimiz (as) için, ?O kendi keyfine göre konuşmaz. O ancak kendisine vahyolunanı söyler? buyurmuştur. Diğer yandan Haşir Sûresinin 7. ayetinde Cenab-ı Allah: ?Peygamber size ne emretmişse onu alın, neyi yasaklamışsa ondan kaçının. Allah´tan korkun? diyor. Öte yandan Âl-i İmran Sûresinin 32.ayetinde yine Cenâb-ı Allah, ?Allah´a ve Resulüne itaat edin? diye emrediyor. Keza Nisa Sûresinin 69.ayetinde Cenâb-ı Allah: ?Her kim Allah´a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah´ın kendilerine pek büyük nimetler bağışladığı peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salih kimselerle beraberdirler. Onlar ise ne güzel arkadaştırlar? buyuruyor

Kur´ân bütün sûreleriyle bizi Hazret-i Peygambere (as) uymaya davet ediyor. Hazret-i Peygamber (as) Kur´ân´dan başka bir şeyi yaşamadı.   Hz. Aişe anamıza peygamberimizin ahlakı sorulduğunda Onun ahlakının Kur´an olduğunu söylüyor. Bizlerde Kur´an ahlakını yaşamak istiyorsak peygamberi örnek almak ve Kur´anı onun gibi yaşamak zorundayız.

Selam ve dua ile.