DUYGU KARAHASANOĞLU


YARGILAMA VE ANLAMA

Bir konuyu yada bir olayı anlamak yerine yargılama yoluna gidilmektedir.


YARGILAMA VE ANLAMA

 

                    Bir konuyu yada bir olayı anlamak yerine yargılama yoluna gidilmektedir.  Son dönemlerde toplumda yeni algılar oluşmaya başladı. Konuları anlamak yerine hemen yargılamaya başlamak, o insanın ne denli beyin yapısına sahip olduğu da, gözler önündedir. Anlamadan birini yada birilerini  yargılamak, sizce ne kadar doğrudur ?

Suçlayıcı konuşmalar, söz beğendirmelerle hiçbir yere varılamaz. Önce dinlemeyi sonra anlamayı bileceksin. Dinlemeden, anlayamazsın. Anlamadan da, yorum yapamazsın. 

Ne yazık ki günümüzde dinlemeden konuşanların sayısı bir hayli fazla. Durum böyle olunca ortaya bambaşka meseleler çıkıyor. Kimin ne dediği, kimin ne anladığı, karmaşa haline dönüyor.  ?Ben yaptım oldu. Ben dedim doğrudur?? düşünceleri her geçen gün yaygınlaşmaktadır.

Adam; suç işler, suçunu kabul etmez.  Adam; hakaret eder, hakaret ettiğinin farkında olmaz. Adam; ortaya bir söz atar,  nereye varacağını düşünmez.

Birini anlamak yada anlamaya çalışmak, neden bu kadar zor geliyor? Son yıllarda insanlarda öyle haller oluştu ki, hep o konuşacak, hep onun dediği doğru. Böyle olunca da, ortaya istenmeyen durumlar meydana geliyor. Ortak akıl üzerinde fikir üretmek yok. Tek taraflı beslenmek gibi tek taraflı düşünmek hasıl oldu.

Birkaç örnek vererek, daha iyi almanızı sağlamak istiyorum. İki komşudan biri asansöre biner, diğeri arkasından; ?asansörü hemen gönder.? Der. Diğer komşu, ?herhalde, içinde yatacak değilim? der.

Şoför, durakta aldığı yolcuya, ?çabuk bin yerine otur.? Der. Yolcu; ?tamam be! Oturuyorum işte.?

Marketteki kasiyer müşterisine; ?hesapladıklarımı çabuk al.? Müşteri; ?alacağım tabii, sen işini yap.? Der. Sokakları temizleyen temizlik işçisi; ?çabuk yürü, bak buraları temizliyorum.? Vatandaş, ?temizleyeceksin tabii, aldığın  maaşı bana vermiyorsun.? 

Çikolata kağıdını annesine vermeye çalışan çocuk yediği tokat karşısında, ?ben ne yaptım?? der. Anne; ?kağıdı niye bana verdin.?

Parkta oturan adam, ?bana çay getir.? Der. Çaycı; ?burada yasak efendim.? Adam; ?o benim sorunum değil.? Der.

Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Önemli olan bunları çoğaltmak değil her olayı anlamaya çalışmaktır. Empati yapabilmektir. Birilerini yargılamak yerine onu anlamaya çalışmak bence en doğrusudur.

?Falancanın boyu çok uzun, falanca çok şişman, falanca başını şöyle örtüyor, falanca çok kısa etek giyiyor, falanca adam sarık takıyor. Falanca? falanca?falanca??

Biz bu falancaları bırakalım da, gerçeklerle yüzleşmeyi öğrenelim.  Birini  yargılamadan önce anlamaya çalışalım.