Turhan Eyüboğlu


Umursamadığın Anons

Bir anons duyarsın falanca kana ihtiyaç vardır diye!


Umursamadığın Anons

 

Bir anons duyarsın falanca kana ihtiyaç vardır diye! Hiç içinde bir huzursuzluk hisseder misin, evet, o kan bende var diye? Hiç o kanı arayanın yakınının yerine kendini koyar mısın acaba ne durumdadırlar diye? Hiç o kana ihtiyacı olanın o zaman dilimindeki halini düşünür müsün, yattığın yerde veya oturduğun masada? Hani insan insana muhtaçtır derdin ya, o aklına gelir mi?

 O kanı arayan panik olarak telefona sarılır, kanı bulmak için yüzlerce telefon açar. Şehir dışındayım, işteyim çıkamıyorum, ilaç kullanıyorum, hepatitim var, yeni kan verdim, ben sana haber veririm? diye, sözler duyar. Bin bir güçlükte kan vermek için bulduklarına da kan merkezinde sorulan mantıklı ve mantıksız sorular sonucu? Dövmen var mı? Hindistan´dan geleli bir yıl oldu mu? Altı ay içinde endoskopi oldun mu? Bulduğun insanı da kan merkezi mantıksız olarak düşündüğün sorularla kaçırır.

 Senin başına gelmesini istemem; ancak hepimiz insanız! Bir şekilde senin başına da gelecektir. İşte, bu senin umursamadığın anonsun ne kadar önemli olduğunu anlayacaksın. O çaresizliği yaşayacak ve umursamadığın anonslar aklına geldikçe üzüleceksin. Hele bir de bu olay yaşamadığın bir şehirde başına geldimi daha da çok panik olup nasıl insanımız var diyeceksin? İşte o zaman, ihtiyaçlı olanın kan anonsunu duyduğunda daha önceki umursamaz tavrın aklından geçecek mi? Ve şunları düşünecek misin?

 Facebook´ta sayfana yazdığın ve paylaştığın güzel sözler aklına gelir mi? O yazdığın hümanizm dolu sözler bu kan anonsunu duyduğunda seni harekete geçirir mi? Yoksa yazdım, geçtim; söz hoşuma gitmişti diyenlerden misin? Ama o sözü beğenmiş ve yayınlamışsan ruhen de ona inancını göstermiş oluyorsun. Çok küçük bir adımla o inancı eyleme geçirebilir ve o anonsun gereğini yerine getirip kanınızı verebilirsiniz.

 İnan, çok mutlu olacaksınız ve ruhen inandığını bedeninize de kabul ettirmiş olacaksınız.

 Ha, bu arada, ?Bu kadar söylüyorsun; sen yapıyor musun kardeşim?´ diyorsun, seni duyuyorum. Benim kan gurubum A Rh negatif! Az bulunan bir grup? Ben ruhen inandığımı bedenime kabul ettirdim ve şimdi bedenim bu anons karşılığında hiçbir ikna beklemeden otomatik olarak gidip kanını veriyor. Ruhum artık bedenimi tebrik etmekten başka bir şey yapmıyor.

 Facebook´ta yapılan anonsa karşılık hiç tanımadığım bir kişiye dün yaptığım bağış için bedenim bir tebrik daha aldı bugünde.

 Turhan Eyüboğlu