Osman Konak


ÜLFET AKSOY

KASAP


ÜLFET AKSOY

KASAP

             1938’de “Yağcı Ali” diye bilinen, Ali Aksoy’ un oğlu olarak Ormanüstü(Kusera) köyünde dünyaya geldi.

Çocukluğu aynı köyde babası ve diğer kardeşleri ile birlikte yaylada çobanlık, köyde hayvancılık ve tarla işlerinde çalışarak geçti.

İlkokulu aynı köyde okudu.Öğretmeni Maçka’mızın değerli öğretmenlerinden olan Süleyman Dönmez Bahçekapılı’ dır.

 

             Ülfet Aksoy İlkokulu bitirdikten sonra Maçka’nın haftası olan Çarşamba günlerinde civar köylerden topladığı yağları Maçka pazarında satarak geçimini sağlayan babası (Yağcı Ali) Ali Aksoy’ a yardım ederek geçirir.

 

            İlkokulu bitirdiği 1950’de Orman üstü köyünden Maçka ilçe merkezine inerek ilkokul diplomasını alma düşüncesindedir Ülfet Aksoy...Kumbarasında biriktirdiği 12 lirayı yanına alarak yola çıkar.Yolda ilerlediği bir sırada aynı köyden ilçe merkezinde marangozluk mesleği ile uğraşan İsmail Akın’ın pazara satmak için getirdiği ineğini yaptığı pazarlık sonucunda satın alır.

Satın almış olduğu ineği parası yetmediği için aynı gün Maçka pazarında tekrar satmak zorunda kalır.İnek sahibi İsmail Akın ineği satana kadar Ülfet Aksoy’un yanından hiç ayrılmaz.Birkaç saat sonra 3 lira borçlu kalarak satın aldığı ineği 6 lira kârla satar.

 

            Borçlu olduğu 3 lirayı İsmail Akın’a verir ve kendisine de 3 lira kâr kalır.Uzun bir sürede biriktirdiği 12 liranın yanın da bir günde 3 lira kazandığı an onu çok heyecanlandırmıştır.Bu kazanç ve yaşadığı heyecan onun ilk ticaret hayatına atılmasını sağlamıştır.Genç yaşında köyde yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve biraz da para kazanmak için babasının evinin yanında bulunan bir kileri bakkal dükkânını yapar. Burada köylünün ihtiyacı olan gaz,tuz,lamba camı, vs, Maçka ilçe merkezinden alarak satmaya başlar.

 

          Bir süre sonra babası Ali Aksoy’un sahibi olduğu 2 At’ın birtanesini babasından satın alarak At ile taşımacılığa başlar.Çevre köylerden orman işçilerinin yapmış olduğu odunların ilçe Merkezine ve Meksila(Çatak)çarşısında satmaya başlamasıyla ticaret hayatını geliştirmeyi sağlar.

 

         1958’e geldiğinde askerlik görevini tamamlamak için ilk önce Malatya, sonrasında Erzurum iline gider. Askerlik görevinibu illerde çavuş olarak tamamlar. 1960’da askerlik sonrasında yeniden Maçka ya döner.1962’de aynı köyden Bilal kızı Şerife Aydın ile evlenir.Bu evliliğinden 3 erkek 3 kız çocuk babası olur.

 

Askerlik dönüşünde ilk kazandığı paranın heyecanı ile yeniden ticaret hayatına atılır.Köylerden topladığı canlı hayvanları Maçka ilçe merkezinde kasap olarak ticari hayatını sürdüren Hüsamettin Altıntaş’a pazarlar. 

          Mülkiyeti Muhittin Topaloğlu’nun olan, Hüsamettin Altıntaş’ın çalıştırdığı kasap dükkânına bir süre sonra ortak olur. 1973’e kadar bu ortaklık devam eder. 

Çok iyi anlaşan bu iki isim bir süre sonra dostluk içerisinde Hüsamettin Altıntaş’ ın Trabzon Çömlekçi de başka bir iş yapmak istemesiyle son bulur.Kendisine borçlu kalan ortağı Hüsamettin Altıntaş Trabzon limanından yabancı bir gemiden satın almış olduğu çokça sigara paketlerini ortağı Ülfet Aksoy’ a borcu karşılığı gönderir.Ülfet Aksoy bu sigaraların bir kısmını arkadaşlarına dağıtır,bir kısmın da kendisi tüketir.

          Hüsamettin Altıntaş bir süre sonra Trabzon da tutunamayarak yeniden Maçka’ya döner. Tekrar yaptıkları ortaklık birkaç yıl daha sürer. Sonraki yıllarda Hüsamettin Altıntaş’ ın Gebze’ye göç etmesiyle kasap dükkânı yeniden kendisine kalır.

Birçok insanın para karşılığında et alıp yiyemediği zamanlarda bütün Maçka halkına parası olsun olmasın et vermiş bir esnaf olarak bilinir. Ticari hayatında maddi anlamda inişli ve çıkışlı bir grafik izlesede eli açık,cesaretli ve hayırsever bir esnaf olaraktanınır.Kasap mesleği yanında ilçe merkezinde bir süre lokanta işletmeciliği de yaptı. Satın aldığı lokantaları birkaç yıl çalıştırdıktan sonra başkalarına devretti.

          1988’e kadar üç oğlu Remzi, Yadiğar ve Köksal Aksoy ile birlikte yürüttüğü kasaplık mesleğini Yadigâr ve Köksal’ın Hollandaya işçi olarak gitmesinden sonra Maçka ilçe merkezindeki oğlu Remzi Aksoy ile aynı mesleği devam ettirir. 

Kendisinin genç yaşlarında öğrenmiş olduğu kasaplık mesleğini kendi çocuklarına da öğretti. Şimdilerde iki oğlu Yadigâr ve Köksal Aksoy Hollanda da aynı mesleği başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Büyük oğlu Remzi Aksoy ise Maçka ilçe merkezinde onun bıraktığı yerden aynı mesleği başarılı bir şekilde devam ettirerek Maçka halkına hizmet etmeye devam ediyor.

1938- 24 Ocak 2000yılları arasına sığan 62 yıllık ömründe benim de çok yakından tanıdığım iyiliksever bir esnaftı. Babamın da Esnaf komşusu olan Ülfet Aksoy merhametli,dürüst ve arkadaş canlısı bir insan olarak hayata gözlerini kapattı.Ölümünden sonra da oğlu Remzi Aksoy(Aksoy Et pazarı) aynı mesleği ilçe merkezinde devam ettirmektedir.

Kaynak kişi:Yadigâr AKSOY(Oğlu)