Osman Konak


Temel Karahasanoğlu

Fırıncı


Temel Karahasanoğlu

Fırıncı

Yeşilyurt(Hacavera)köyünde bir sonbahar sabahının serin rüzgarı olan11 Ekim 1930gününde gözlerini dünyaya açtı.

Babası aynı köyde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraş veren Hüseyin,Annesi ise Fatma’dır.Çocukluk yılları aynı köyde bazen aç, bazen tok olarak annesi ve babasıyla birlikte köyde tarlada,yaylalarda hayvan bekleyerek geçti.

İlkokula kendi köyüne bitişik köy olan Örnekalan(Mağura) köyünde başladı ve aynı köyde okulu bitirdi. İlkokulu bitirdikten sonra aynı köyden komşusu olan, Maçka ilçe merkezinde fırıncılık mesleği ile uğraş veren Rahmi ve Muzaffer Konak kardeşlerin yanında iş hayatına fırıncı çırağı olarak başladı.

Fırıncı çırağı olarak başladığı mesleğine askerlik çağı gelene kadar aynı işletmede devam etti.Askerlik görevini ilk olarak Kütahya ili Tavşanlı ilçesine, oradan Eskişehir Hava indirme Tugayına giderek bu görevi tamamladı.Askerlik görevi sonrasında tekrar doğduğu topraklara dönerek aynı işyerinde Fırıncılık mesleğine devam etti.

Uzun yıllar Merkez Fırın işletmecisi Rahmi ve Muzaffer Konak’ın yanlarında işçi olarak çalışmaya devam etti. 

1965 yılında Almanya’ya işçi olarak gitmek için müracaat ederek evraklarını işçi bulma kurumuna teslim etti. Bir süre sonra bu kurumdanAlmanya’ya işçi olarak gitmek için çağrıldı. Çalıştığı fırından ayrılarak Almanya’ya gitmek için İstanbul’a gitti. 

İstanbul’da bulunduğu süre zarfında kendi isteği ile Almanya’ya gitmekten vazgeçti.Çalıştığı fırın sahibi Muzaffer Konak tarafından İstanbul’dan tekrar fırında çalışması için farklı bir aylık ücret verilerek tekrar geri döndü. Yeniden çocuk iken başladığı fırıncılık mesleğine kaldığı yerdendevam etti.

Emekli olana kadar aynı iş yerinde çalışma hayatına devam etti.Emekli olduktan sonra işyeri sahibi Muzaffer Konak ile iş ortaklığı kurarak meslek hayatını devam ettirdi.İki yıl sonra kendisinin kiraladığı Maçka merkezde bulunan “TOPALOĞLU” fırınının işletmesini satın alarak esnaflık hayatına burada devam etti.

2012’ye kadar çocuk yaşlarda başladığı fırıncılık mesleğine ilçe merkezinde devam etti. Temel Karahasanoğlu yaşlılığı nedeniyle bir çocuk iken başladığı Fırıncılık mesleğini ilçe merkezinin sevilen bir esnaf olarak noktaladı. Bir esnaf ve işçi emeklisi olarak yaşamını devam ettirdiği 18 Haziran 2013 yılında vefat etti.

Yaşadığımız bu günlerde biz insanlarauzun yıllar hizmet etmiş bir esnafın değerinin çok anlaşılamadığı bir toplumla karşı karşıyayız. Topluma hizmet eden, üreten insanlara yaşarken çok daha değer vermemiz gerektiğini söyleyebiliriz.Maçka halkına hizmet eden birçok esnaf gibi Temel Karahasanoğlu’nun da geride bıraktığı esnaflık ve işçilik hatıraları ile anıldığını biliyoruz…

Kaynak kişi: (Oğlu)Osman Karahasanoğlu