DUYGU KARAHASANOĞLU


TARİHİ KARAR

Dünya ekseni etrafında dönerken, ülkelerde ulusal çıkarları için yapılması gerekenleri yapmakta bir an bile tereddüt etmemektedir. Başka ülkelerin iç işlerine karışacak kadar ileri giden ülkelerin başında ABD gelmektedir.


TARİHİ KARAR

 

               Dünya ekseni etrafında dönerken, ülkelerde ulusal çıkarları için yapılması gerekenleri yapmakta bir an bile tereddüt etmemektedir. Başka ülkelerin iç işlerine karışacak kadar ileri giden ülkelerin başında ABD gelmektedir.

Irak´ın toprak bütünlüğü önemli olduğu kadar Türkiye´nin de sınır güvenli o denli önemlidir.  Türkiye sınırlarında terörist istemiyor. Bunun için her türlü güvenliği alacak daha doğrusu almak durumundadır.  

Denizaşırı ülkeden gelen ABD, bu topraklarda asla söz sahibi olamaz. Öyle bir düşünceye sahipler ki, Suriye´de ki iç savaşın bitmesini istemedikleri gibi Irak´ta ki, karışıklığın devam etmesini istemektedirler.  Bunun için yüzlerce silah dolu tırı terör örgütlerine veren ABD, hiçbir şey olmamış gibi her şeyi Türkiye´den beklemesi oldukça yanlıştır.

Vize krizini önce ABD yarattı. Türkiye´de haklı olarak karşılık verdi. ABD, eski Türkiye´yi arıyor. Oysa Türkiye´de çok şey değişti. ABD bunu görmüyor, göremiyor.

                        Her ülke kendi çıkarlarını düşünmek mecburiyetindedir. Bu sadece ABD´ye özel bir konum değildir. Türkiye, sınırında ateş çemberi istemiyor. Zaten ABD, Irak ve Suriye´de ateş topları yarattı. Her iki ülkede Türkiye´nin sınır komşusu!

Terör gruplarına sağladığı silah desteğiyle hangi tarafta olduğunu her defasında değiştiren ABD, Ortadoğu´da gücünün azalmasından oldukça endişe ediyor. Endişe duyması, O´nu daha da hırçınlaştırıyor. 

                        Kuzey Irak´ı apar topar referanduma sürükleyen ülkelerde belli. İsrail, burada baş aktör olarak görünmek istiyor. Referandumda bu isteğini açıkça belli etti. Bu isteğinin dışında İran´ı da olaylarda saf dışı bırakabilmenin hesaplarını yapmaktadır.  Her hayalin gerçekleşmediği aşikardır. Barzani çocukluk hayalini gerçekleştiremeyeceği gibi bedelini de pahalı ödeyecek. Irak hükümeti dört yıl önce tahrip olan petrol borusunu onarıp, Türkiye´ye petrol akıtacağını bildirdi. Bu da Barzani´nin biraz daha küçülmesi anlamına geliyor. Türkiye´nin,  Erbil´e uyguladığı yaptırımlar da Barzani´nin  nefes almasını daha da zorlaştırdı.

Türkiye, Rusya, İran bir araya gelerek Suriye´de çatışmasızlık bölge için karar aldılar. Bu tarihi karar ABD´nin işine gelmedi. Kendini daha da dışlanmış hisseden ABD, sağa sola saldırılara başladı. Bu saldırıları,iler ki günlerde daha da artarak devam edecek.

 Venezüella başkanının Türkiye´ye gelmesi ve Türkiye´yle bir dizi anlaşmalar yapması ABD´nin pek hoşuna gitmedi. Çünkü  dünya petrollerinin  %23 Venezüella´da olması olayın ayrı bir boyutu. ABD, o petrolleri kimseyle paylaşmak istemiyor. Bu yüzden Venezüella´ya yaptırım üzerine yaptırım uygulayarak, yalnızlaştırmaya çalışıyordu. Ancak işler planladığı gibi gitmedi. İşlerin planladığı gibi gitmemesi ABD´yi çaresiz bıraktı.

ABD´nin unuttuğu bir şey var. Her ülkenin ulusal güvenliği vardır. Sadece kendisinin değil. Türkiye, 15 Temmuzla ilgisi olanları göz altına alırken, ABD´ye soracak değil.  ABD hiçbir şeyi Türkiye´ye sormadığı gibi Türkiye´de hiçbir şey sormak zorunda değildir. Hukuk devletlerinin en büyük özeliklerinden biri de demokrasidir.