Osman Konak


TAHSİN KARAHASANOĞLU

BAKKAL


TAHSİN KARAHASANOĞLU

BAKKAL

Tahsin Karahasanoğlu Yeşilyurt (Hacavera)köyünden Osman ve Ayşe Karahasanoğlu’nun üç erkek üç kız çocuklarından biridir. 

1921’de dünyaya geldi.

İlkokulu doğduğu köyün bitişiğinde ki Örnekalan(Mağura) köyünde tamamladı. İlkokul sonrasında köylerinden gurbet ellerine giderek para kazanmak derdine düşen komşuları gibi düşündü.

Genç yaşında yapmış olduğu bir gemi yolculuğu sonrasında İstanbul’a buldu kendini. Daha önceki yıllarda İstanbul Büyükada ya kalaycılık mesleğini icra etmek için gelen amcası Ömer Karsan yanında ilk mesleğine başladı.

İstanbul Büyükada semtinde o yıllarda henüz elektriğin olmadığı yıllardı.Sokak aydınlatmaları elle yakılan lüks lambaları ile yapılıyordu.Gündüz çalıştığı kalaycılık mesleğinde gece de aydınlatma için kullanılan lüks yakma işlerini yapıyordu.

Askerlik dönemine kadar İstanbul Büyükada da amcasının yanındakalarak kalaycılık mesleğini öğrendi. Buradaki çalışması sayesinde kazancını biriktirmiş ve bir miktarda para sahibi olmuştu.Çocuk yaşta geldiği Büyükada da öğrenmiş olduğu meslek sonrasında askerlik görevini tamamlamak için buradan ayrıldı.

Askerlik dönüşünde aynı köyden ve akrabası olan Karahasanoğlu Hüseyin kızı Hanife ile bir köy düğünü ile evlendi. Bu evliliğinden 2kız 1 erkek çocuk babası oldu.

Askerliğini sonrasında kurmuş olduğu aile yuvasının sorumluluğunun bilinciyle yeniden para kazanmak zorundaydı.  Kendi köylüsü Salih Yolsal ile ilçe merkezinde ortak bir bakkal dükkânı açtılar.Ancak bu ortaklık kısa süre sonra son buldu ve ayrıldılar.

Bir süre hiçbir iş yapmadan köyünde çiftçilik ve yaylacılık ile uğraş verdi.Bu süre sonunda yine akrabası olan Kemal Zaim Karahasanoğlu ve Nidai Karahasanoğlu ile birlikte Erzurum iline giderek burada lokanta ve kahvehane işletmeciliği yaptılar. 1962 yılına kadar Erzurum ilinde ortak olarak bu mesleği devam ettirdiler.Daha sonra ki yıllarda yaptıkları bu ortaklık son bularak ayrıldılar. 

Bu ayrılık sonrasında Tahsin Karahasanoğlu yeniden ilçesine ve köyüne döndü.

Yaptığı ortaklıklardan hiçbir zaman kazançlı çıkmadı. Erzurum ilinden dönmüş olduğu ilçesinde kendisi mülkiyeti Muhittin Topaloğlu’na ait olan dükkânı kiralayarak bakkal dükkânı açtı.

Daha çok kendi bölgesindeki köylü kesime hitap eden bu bakkal dükkânı onun ömrünün sonuna kadar geçiminin sağlamasında katkı yaptı.İlçe merkezinde yaptığı bu esnaflık sayesinde Maçka halkına hizmette kusur etmedi. Her zaman komşu esnaflarla iyi diyalogları oldu.

Çevresinde sessiz,sakin bir kişilik olarak bilinen Tahsin Karahasanoğlu ömrünü işi ve ibadeti arasında geçirdi.İlçe merkezindeki bu esnaflık sayesinde Bağ Kur emeklisi oldu. Daha uzun yıllar Maçka halkına hizmet etmeyi düşündüğü sırada rahatsızlandı.

Henüz genç denilebilecek bir yaş olan 63 yaşında,24 Kasım 1984 yılında vefat etti. 

Kaynak:(Oğlu) Osman KARAHASANOĞLU