Mihrican Kantarcıoğlu


ŞİDDET VE ÇOCUK Toplumda, şiddet oranı h

Toplumda, şiddet oranı her geçen gün artmaktadır.


ŞİDDET VE ÇOCUK

Toplumda, şiddet oranı her geçen gün artmaktadır. Bu oran tüm canlıları etkilemektedir.    Canlıları, artan oranda etkileyen şiddet nedir? Ne anlama gelmektedir. Bu tanımı açacak olursak, şiddet içgüdüsel bir davranıştır, insan saldırganlığının bir türü olduğu için, toplumda çeşitli olaylarda rastlanmaktadır. Toplumda rastlanılan şiddet olayları toplumsal, bireysel ve doğaya yönelik uygulanan şiddet türleri şeklinde adlandırabiliriz

Bireysel olarak adlandırdığımız, şiddet türü içerisinde, çocuğa yönelik uygulan şiddet, savunmasız ve en ağır olanıdır. Çünkü şiddet karşısında çocuk kendini savunamaz, şiddet karşısında savunmasız, çaresiz kalan çocuk, şiddeti yaşayarak öğrenir ve çevresindekilerine şiddet içerikli davranışlar sergiler. Çocuğun bu davranışları sonucu, şiddet bireyden bireye öğrenilen toplumsal bir davranış şeklini alır.

ŞİDDET DAVRANIŞININ ÇOCUK ÜZERİNDE ETKİLERİ
Şiddet gören veya çevresindeki şiddete tanık olan çocuk, korku ve kaygı yaşar, yaşamakta olduğu bu durum karşısında, çocukta uyku düzeninde bozulma, kâbus görme, altını ıslatma, şeklinde belirtiler görülür.

Çocuk, şiddet gördüğünden dolayı endişeye kapıldığı içinde, irkilme, dil gelişiminde bozulma, bedensel yakınmalar, baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetleri oluşur. Bu duruma bağlı olarak, çocuk içe kapanma, özgüven eksikliği, konsantrasyon sorunları ve okulda başarısızlık, arkadaş ilişkilerinde problem yaşamaktadır. Sonuç olarak çocuk, toplumdan kendini soyutlamakta agresif davranışlar sergilemekte, madde ve kötü alışkanlıklara bağımlı olarak, intihar girişiminde bulunmaktadır.

ŞİDDET DAVRANIŞTAN ÇOCUĞU KORUMA YÖNTEMLERİ
Çocuk üzerinde, ciddi belirtilere neden olan şiddet, aile ortamında yaşanması veya çocuğun, aile içerisinde şiddete maruz kalması sonucunda, çocuk topluma karşı şiddet davranışı içerisindedir. Bu davranışı önlemek için, çocuğa şiddetli yaklaşım yerine, ona karşı sevgi dolu anlayış içerisinde olmak ve sorunları çocuğun göz önünde tartışmamak, şiddet uygulamamak, çocuğun sorunlarını çözerken, şiddet göstermek yerine, çözüm odaklı, çözümleyici davranmak, davranışlarınızda açıklayıcı olmak, çocuk üzerinde oluşan olumsuz etkileri yok edecektir.