Osman Konak


SEYFETTİN GENÇ

MARANGOZ


SEYFETTİN GENÇ

MARANGOZ

            1920’de Osman ve Cemile’nin oğlu olarak Maçka Yeşilyurt(Hacavera)köyünde gözlerini dünyaya açtı.Babası Osman aynı köyde çiftçilik ve tarımla uğraşan fakir bir ailedir. Kendisinin çocukluk yılları babası ve annesi ile birlikte aynı köyde geçti.

İlkokula Maçka merkez ilkokulunda başladı.İlkokulu bitirdikten sonra bir meslek sahibi olup ailesine katkı yapmak düşüncesiyle okumayı bırakır.Gençlik çağlarında Maçka’nın yetiştirdiği en büyük ahşap ve inşaat ustası, aynı köyden komşusu Abdulbaki Bahçekapılı yanında çalışmaya başladı.

Çocukları ile birlikte Yeşilyurt köyünde yaşamayı sürdüren babası Osman Genç Kapıköy köyünde arazi satın aldı.Satın aldığı bu arazi üzerinde oturabileceği ahşap bir ev yaparak Yeşilyurt köyünden Kapıköy köyüne taşındı.2 erkek 1 kız kardeşi ve ailesi ile birlikte Kapıköy köyünde yaşamaya başlayan Seyfettin Genç bir taraftan da meslek öğrenmek ve ailesine ekonomik olarak katkı yapmak için çalışmaya devam ediyordu.

Genç bir delikanlı olduğu yıllarda Ahşap ev ve çatı ustası olarak kendisini yetiştirdi. Yaşadığı bölgede aranılan iyi bir ahşap ev ustası ve sanatkârı olur.Maçka’nın birçok köyünde öğrenmiş olduğu bu ahşap işçiliği icra ederek birçok insanın yaşadığı evlerin tamirini ve yeniden inşasını yapıyordu.

Askerlik çağı geldiğinde babasının satın aldığı Kapıköy köyünde ki araziyi kardeşine bıraktı. Kendisi Güney mahallesinde başka bir arazi satın alarak arazi içerisine kendisi bir ev yaptı ve ailesiyle birlikte buraya yerleşti.

            Seyfettin Genç gençlik yıllarında öğrenmiş olduğu ahşap işçiliğini askerlik dönüşünde bir iş yerine dönüştürdü. Güney Mahallesi “Atlı kilise” de tarihi İpekyolu üzerinde bir yer kiralayarak burada çalışabileceği bir marangoz atölyesi açtı.

İlk yıllarında bu marangoz atölyesinde küçük çaplı kapı, çerçeve ve ağaç işlemeciliği ile uğraş verdi.Sonraki yıllarda teknolojilerin gelişmesiyle satın aldığı elektrikli ağaç biçme hızarları ve farklı makineler sayesinde çevrede yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti.

Bölgede yaşayan ailelerin ahşaptan yaptıkları evlerin çatılarını, iç donanımlarını, kapı ve çerçevelerinin,ağaç döşemelerinin bulunmaz adresi oldu.Bu hizmetlerinin yanında bölgemizde gelişmeye başlayan arıcılık sektöründe ihtiyaç sahiplerinin arı kovanı ve çerçevelerinin yapımında tek adres oldu.

Marangoz atölyesinde küçük bir sandık yaparak ağaçtan ilk kumbarayı ürettiğini söyleyebiliriz.Yaptığı bu ağaç kumbarayakendine has bir de şifre koyarak açılıp kapanmasını sağladı. Çevrede çok ilgi ile karşılandı ve birçok kişiye bu kumbaralardan yaparak sattı, bu satışlardan para kazandı.

Marangozluk mesleği yanında boş zamanlarında tarla ve bahçede iyi bir tarım işçisi olduğunu söyleyebiliriz. Bahçesinde ilçe tarım müdürlüğünden görüş alarak kendisinin özenle hazırlayıp diktiği meyve ve sebze yetiştirmeyi, araştırma ve deney yapmayı severdi. Kendi çalışmasıyla kendi bahçesinde yetiştirdiği birçok sebzeyi doğal olarak üretti ve kendi mutfağında kullandı.

Sebze ve meyve yetiştiriciliği yanında okumayı da çok seven bir insan olduğu herkes tarafından bilinirdi.Bilhassa Cumhuriyet gazetesi cebinden hiç eksik olmayan iyi bir Cumhuriyet adamı, iyi bir Atatürk hayranıydı.1980 yılları öncesi TİP(Türkiye İşçi Partisi) Maçka ilçesi kurucularından oldu.

            Dini konulardaki bilgilerini hiç çekinmeden anlatırdı. Kendi çevresindeki din adamları ile sohbet ve tartışma içerisine girer, kendi düşünce ve görüşlerini anlatırdı.Evinde ve dükkânında asılan takvim yapraklarının arkasındaki yazıları mutlaka okurdu.Gelişen teknoloji ve ülkede yaşanan yenilikleri her zaman takip ederdi.

Sabah erken bir saatte kalkar çarşı içerisinde bulunan kahvehanelere inerdi. Sabah çayını sabahçı kahvehanelerdeki arkadaşları ile birlikte içer sonrasında ise marangoz atölyesine çalışmaya giderdi.Ölüm tarihine kadar küçük yaşlarda öğrenmiş olduğu ahşap işçiliği ve marangoz atölyesinde çalışmayı hiç bıkmadan devam etti. Çocuk yaşlarda öğrenmiş olduğu bu mesleği oğlu Ali Kemal Genç ile birlikte uzun yıllar özenle yürüttü.

Seyfettin Genç bölgede yaşayan birçok insana bu konuda hizmet etti.4 erkek ve 7 kız çocuk babasıdır. 26 Nisan 2011’de vefat etti. Yaşamı boyunca öğrenmiş olduğu sanatını uzun yıllar birlikte çalışmış olduğu oğlu Ali Kemal Genç’ e(Güney Mahallesi Muhtarı) bıraktı. Ömrünün büyük bölümünün geçtiği marangoz atölyesini ve sanatını, aynı yerde oğlu Ali Kemal Genç ve İrfan Genç tarafından devam ettirmektedir.

Kaynak kişi:Yeğeni Hasan KAYAR