Osman Konak


SENAYİ ÖZTÜRK

KAHVECİ


SENAYİ ÖZTÜRK

KAHVECİ

1942’de ilçemiz Ocaklı köyünden Sami Zeki Öztürk ve Makbule hanımın 8 çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Çocukluk yılları aynı köyde babası, annesi ve diğer kardeşleri ile birlikte geçti. İlkokulu aynı köyde tamamladı. 

 

Askerlik döneminden önceki yıllarda aile bütçesine katkı yapmak, bir meslek sahibi olabilmek için gurbete çıkmaya karar verir ve İstanbul şehrinin yolunu tutar.Köyündeki tanıdıklar sayesinde kalaycılık mesleğini seçer. Askerlik çağı gelene kadar İstanbul da bu meslek ile ilgilenir.

 

 

         İstanbul’daki kalaycılık mesleğini askerlik görevi için bırakır. Köyüne döner ve askerliğini icra etmek için 1962’degittiği askerlik görevini 1964’de tamamlar ve yeniden köyüne döner.

 

Bir süre köyünde kalarak köy işleri ile uğraş verir. Para kazanmayı ve mesleğini devam ettirmek için yeniden İstanbul’un yolunu tutar.İstanbul’a varınca önceki yıllarda öğrendiği kalaycılık mesleğini yeniden icra etmeye devam eder. 

1968’de yeniden köye dönerek bir köy düğünü ile hayatına yön verir. Bu evliliğinden sonra ki yıllarda 4 çocuğu dünyaya geldi.

Evliliğinden bir yıl sonra ailesini yaşadığı köy Ocaklı(İspela) da bırakır. Birçok Maçkalı arkadaşı gibi kendiside Almanya’ya işçi olarak gider.

 

          1985’e kadar kendisi Almanya da, ailesi ise Ocaklı(İspela) köyünde hayatlarını sürdürdü. 1985’e kadar çalışmayı sürdürdüğü Almanya da rahatsızlanması sonucunda aynı yıl Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Maçka İlçe merkezine yerleşir.

 

          Senayi Öztürk Almanya dönüşünde bir süre hiçbir işle uğraş vermez.Almanya’da kazandığı paraların azaldığını görünce ve hiçbir iş yapmadan duramayacağını anladıktan sonra küçükte olsa bir iş yapmaya karar verir. 

 

İlçe merkezinde kiraladığı küçük bir dükkânda kahvehane-çay ocağı işletmeciliğine başladı. Halk tarafından sevilen, çok neşeli ve sempatik bir yapıya sahip olan Senayi Öztürk 1999’a kadar ilçe merkezinde çay ocağı işletmeciliğini devam ettirdi. 

          Senayi Öztürk çalışma hayatındaki günlerini birleştirerek Bağ Kur’dan emekli oldu. İşletmesini yaptığı çay ocağını bir başka esnafa sattı. Hayatını yaz aylarında doğduğu köy olan Ocaklı(İspela) da sürdürdü. Kış aylarında ise ilçe merkezinde ikamet etti.

26 Aralık 2011’de ani bir rahatsızlık sonucunda 69 yaşında hayatını kayıp etti.

 

Kaynak kişi;(Oğlu) Murat ÖZTÜRK