Osman Konak


SEFER KARA

MARANGOZ


SEFER KARA

MARANGOZ

          1917’de Trabzon ili Köprübaşı ilçesinde dünyaya gözlerini açtı.Babasının adı Ömer, Annesinin adı ise Fadime’dir.Henüz 5 yaşında iken babası Ömer’in Maçka İlçesine göç etmesiyle beraber Çoşandere(Kospitiyos)köyüne yerleştiler.

2 erkek,2 kız kardeşlerdi.Çocukluk hayatı aynı köyde geçti.Okul çağı geldiğinde ise hiçbir okula gitmedi veya gidemedi. Çalışma hayatını uzun yıllar bölgede (Dülger)Ahşap işçiliği ile uğraş veren birçok usta ile çalışma hayatını sürdürdü.

          1937’de askerlik görevini tamamlamak için Ankara’ya Muhafız bölüğüne seyis(Atlı askeriye) olarak gitti. 2 yıl askerlik görevinin tamamını burada icra etti.

Askerlik dönüşünde yeniden memleketi Maçka Çoşandere(Kospitiyos)köyüne döndü.Bir süre yine köyde ahşap ev yapım işi ile ilgilendi.1940’da ilk esnaflık hayatına başladı.Maçka ilçesinin ilk Marangoz ustalarındandır.

Maçka merkez camisinin karşısında küçük bir marangoz atölyesi açtı.Çevre köylerden getirilen tomruk kerestelerin biçilmesi ve tahta haline getirilmesinden sonra köylerde ahşap evlerin yapılmasında büyük katkıları oldu.

        1940’da başlamış olduğu iş yerini 1958’de Halk eğitim merkezinin yan tarafında bulunan daha büyük işyerine taşıdı.Bu işyerinde hem kendisi çalışıyor hemde yeni yeni hayata atılan çocukları ona yardımcı oluyorlardı.

        1985’de ki vefatına kadar sürdürdüğü çalışma hayatını vefat etmesiyle birlikte sonlanmış oldu.Maçka ilçesinin sevilen yardım sever esnaflarından olan Sefer Kara’nın ölümünden sonra çocukları bir süre daha aynı mesleği ilçe merkezinde devam ettirdiler. Çocukları sonraki yıllarda ilçe merkezindeki iş yerini kapatarak başka şehirlere göç ettiler.

Evliliğinden dünyaya gelen 12 çocuk babasıdır.

Kaynak:(Damadı) Mehmet Salih TOPAL