Turhan Eyüboğlu


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler 3

Bir hafta önce size seçilecek Maçka Belediye Başkanının ekonomiyi canlandırması ve kalıcı kılması için yapacağı projelerden ikincisini olan “hayvancılığı destekleme ve küçük ölçekli fabrika” projesini anlatmış,


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler 3 

 

Bir hafta önce size seçilecek Maçka Belediye Başkanının ekonomiyi canlandırması ve kalıcı kılması için yapacağı projelerden ikincisini olan “hayvancılığı destekleme ve küçük ölçekli fabrika” projesini anlatmış, Maçka’nın geleceğinde etkili olan konulardan birinin de tarım olacağını vurgulamıştım. Hatırladınız değil mi? İşte şimdi ekonomiyi canlandıracak üçüncü projeden bahsedeceğim. 

 

Seçilen ve çalışkan, Maçka’nın geleceğini düşünen belediye başkanının yapabileceği -hayal olmayan- her hafta ekonomiye katkısı olacak insanları birleştirecek, yardımlaşmayı arttıracak, sinerji etki sağlayacak projelerden biri daha! Bu projeler yapılabilir olduğu gibi aynı zamanda heyecan da yaratacak. 

 

Maçka’nın bir numaralı sorunu olan ekonomiye üçüncü çözüm: 

 

Bildiğiniz üzere üretim ve devamlılık çok önemli. Bunu başaran her kurum geleceğini garanti görebilir. Hani geçen hafta belediyenin önayak olacağı ve aynı zamanda ortağı olduğu şirketin faaliyetinden bahsetmiştim. İşte bu şirket çatısı altında veya yine belediye öncülüğünde kurulacak başka bir ortaklık şirketinde yapılacak şimdi bahsedeceğim proje. Bu proje "Mantar üretim çiftliği ve pelet fabrikası!"

 

Her Maçkalı Nato’nun yerini bilir ve yıllarca atıl bir vaziyette olduğunu da hatırlar. Bu yer kırk dönüm. Görseniz, şimdi size bahsedeceğim iş için yapılmış dersiniz. Bu kırk dönüm içinde yanılmıyorsam yer altında dokuz mühimmat sığınağı var. Bahsedeceğim proje için bu yer hemen kullanmaya elverişli. Sadece belediye bu yeri askeriyeden kiralayacak, devralacak veya satın alacak. Ha bu arada hatırlatayım, her seçimde gündeme gelen ama hiçbir şey yapılmayan yerlerden biridir bu yer! 

 

Bildiğiniz üzere mantar besin kaynağı olarak çok önemli bir tarım ürünüdür. Nato’nun yerinde bulunan bu mühimmat sığınakları mantar üretmeye çok elverişli yerler. Bir iki değişiklikle Karadeniz Bölgesinin en büyük mantar üreticisi olunabilinecek bir yer. Daha önce tesbit yaptırdığım için biliyorum. İşte belediye öncülüğünde kurulan bu şirket burda mantar üreticiliğine geçerek istihdam yaratabilir ve ürünlerini kurduğu pazarlama ağında satışa sunarak Maçka ekonomisine büyük bir katkı sağlayabilir.

 

Aynı zamanda bu şirket köyde yaşayan ve mantar üreticiliği yapmak isteyen herkese üretim yapacakları yerler konusunda yerinde bilgi, eğitim ve tohum verebilir. Aynı zamanda üretilen mantarları alarak pazarlama ağında satabilir. Az da olsa köyde yaşayanlar için aile ekonomisine bir katkı sağlayabilir. Böylelikle üretime teşvik sağlanmış olur. 

 

Bildiğiniz üzere Maçka ormanlarında vahşi bir kesim devam etmekte. Ne kadar ses çıkarsak da yetkililerin duymama konusunda ısrarı da devam ediyor. Maçka aynı zamanda bir orman kasabası. Orman artıkları, fındık budama kesimi ve atık geri dönüştürülecek sanayi ağaçları toplanarak ekonomiye kazandırmak için Nato’nun yerinde bulunan iki sığınak pelet üretim yerine dönüştürülerek öncü bir üretim yeri haline getirilebilir. 

 

Bildiğiniz üzere pelet yakıtı kullanması gün geçtikçe çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Temiz bir hava için de önemli doğa dostu bir yakıttır. Yurt dışı ihracatı olan ve Maçka’da da üretime uygunluğunu düşünüyor olursak ilçeye ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlayacaktır. Bunun için orman ürünleri üretimi yapanlar belediye öncülüğünde bu şirkete ortak olarak hammadde  bulunmasında büyük katkılar sağlayabilirler.

 

İlçe halkına da büyük bir hizmet verecektir. Bunu şöyle yapabilir: İsteyen atık ağacını getirip pelet yaptırarak geri alabilir veya peletini şirketin pazarlama ağında satabilir. 

 

İşte belediye böyle projelerin içinde olursa yatırım yapacak insanlara öncülük ederek katkı sunmuş olur. Diğer türlü ne yazık ki  zorluk çıkarma refleksiyle insanların yatırım yapma hevesini kırdığı için hiç kimse bu zorlukları göze almak istemiyor. Belediye, yatırım yapacak olanların yanında olmalı; karşısında değil! Bilmem anlatabildim mi?