Turhan Eyüboğlu


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler 2

Bir hafta önce seçilecek Maçka Belediye Başkanının ekonomiyi canlandırması ve kalıcı kılması için yapacağı projelerden bir tanesi olan “Maçka Müzesi” projesini size anlatmıştım.


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler 2 

 

Bir hafta önce seçilecek Maçka Belediye Başkanının ekonomiyi canlandırması ve kalıcı kılması için yapacağı projelerden bir tanesi olan “Maçka Müzesi” projesini size anlatmıştım. Maçka’nın geleceğinde etkili olan konulardan birinin de tarım olacağını vurgulamıştım. Hatırladınız değil mi? İşte şimdi ekonomiyi canlandıracak ikinci projeden bahsedeceğim. 

 

Seçilen ve çalışkan, Maçka’nın geleceğini düşünen belediye başkanının yapabileceği -hayal olmayan- her hafta ekonomiye katkısı olacak insanları birleştirecek, yardımlaşmayı arttıracak, sinerji etki sağlayacak projeleri size anlatmaya çalışacağım. Bu projeler yapılabilir olduğu gibi aynı zamanda heyecan da yaratacak. 

 

Maçka’nın bir numaralı sorunu olan ekonomiye ikinci çözüm: 

 

Bildiğiniz üzere Maçka sütü ve tereyağı ile çok meşhurdur. Bunun için açılan kooperatifler ve diğer kuruluşlar ne yazık ki zamana yenik düştüler ve bu hizmeti yerine getiremediler. Bunun değişik nedenleri var. Şimdi bu nedenleri burada anlatmayacağım. Ancak bir gerçek var ki arkalarında sağlam duran bir kuruluş olsaydı bu oluşumlar hayatlarına devam ederdi. 

 

Maçka ekonomisine büyük destek olacak projede köyde yaşayan ve hayvancılık yapan insanların desteklenmesi ve sahip çıkılmasıyla gerçekleşecektir. Üretim olmadan tüketim toplumuna doğru hızlı bir akış olduğu hepimizin malumudur. Onun için köyde oturan ve üretimin içinde olanlar muhakkak açık ve şeffaf bir şekilde desteklenmelidir. Şimdi size bu projeyi bir narı tane tane yemeniz gibi anlatacağım hazımsızlığa neden olmadan.

 

İlk olarak belediye kendinin de ortak olduğu, yatırım yapmak isteyenlerin de ortak olabileceği bir şirket kuracak. Bu şirket belediyeye ait bir yerde devlet desteğini de alarak küçük ölçekli üç bölümden oluşacak bir fabrika kuracak. Burada ürettiklerini -köylüye destek olmak amacıyla- cüzi bir kârla halka iletecek. Buradaki amaç köylünün ürününü değerinde satmak ve pazarlamasını gerçekleştirmek! 

 

Fabrikanın birinci bölümü süt ürünleri bölümü olacak. Bunun için köylerde hayvan bakanları ziyaret edip süt ve yağını verenlere veterinerlik hizmetini vereceğini ve hayvan başına yem tedariki sağlayacağını söyleyecek. Belediyenin de imkanları kullanılarak yem tedariki fabrikadan sağlanarak süt veren köylüye götürülüp teslim edilecek. Bunun için ücret alınmayıp karşılığında süt ve yağ alınacak. Ayrıca bu kuruluş destek için belirlenen yemi ayda bir bedava verecek. 

 

Böylelikle üretici yemi ucuz fiyata alıp aynı zamanda ücretsiz desteğini de almış olacak. Hayvan bakmak isteyenlere belediye imkanları da kullanılarak devlet destekli hayvan alımı yapılarak bu projeye dahil edilecek. Kurulacak pazarlama ağı ile Trabzon’da süt ve tereyağı almak isteyenlere kapı teslimatı yapılacak. Yine Maçka’da belediyenin belirleyeceği bir noktadan satış hizmeti verilecek. 

 

Bu fabrikanın ikinci bölümü fındık ürünleri bölümü olacak. Biliyor musunuz Maçka fındığı damak tadı anlamında yenen en lezzetli fındıklar arasındadır. Fındık üreticisi kendi fındığını kırdırıp kavurup paketleme yapabilecek. Aynı zamanda bu fabrikada fındık alımı yapıp kavurup paketleme yaparak pazarlama ağında satabilecek. 

 

Fabrikanın üçüncü bölümü meyve ve bal işleme bölümü olacak. Hepiniz iyi biliyorsunuz elmalarınız, erikleriniz ve diğer meyveleriniz yerlerde kullanılmaz halde heba olup gidiyor. Bunları değerlendirmek ve ekonomiye dahil etmek için bu bölümde üretici kendi meyvesini kurutup paketletip alabilecek. Yine bildiğiniz gibi bal üreticilerimiz oldukça fazla ve bu bölümde onlara da hizmet verilecek. Yine bu kuruluş, kendi adına bu ürünleri de pazarlama ağına katabilecek. 

 

Ha şimdi şunu diyebilirsiniz: "Belediyenin o kadar bütçesi var mı?" Birincisi, merak etmeyin belediyenin bütçesi ile yapılmayacak. Yapılacak olsa da gereksiz harcamalarının onda birine bu proje gerçekleşir. Buna inanın! 

 

İkincisi, belediye bu projeye ön ayak olacak. Teşvikleri ve destekleri almada, bürokrasi işlemlerini yapmada insan hizmeti verecek. Tabii satılan yerlere bakılacak olursak bir parseli satmayıp fabrikanın oraya kurulmasını sağlayacak. 

 

Üçüncüsü, belediye de bu kuruluşun bir ortağı olacak ve böylelikle Maçka’nın ekonomik gelişmesine bir katkıda bulunacak. 

Bundan güzel bir şey var mı?