Turhan Eyüboğlu


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler

Belediye seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde adayların proje yarışına girdiğini göreceksiniz


Seçilecek Belediye Başkanı’nın Maçka İçin Acil Yapması Gereken Projeler 

 

Belediye seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde adayların proje yarışına girdiğini göreceksiniz. İnşallah Maçka’nın geleceğini olumlu etkileyecek projeler olur. Ancak ne yazık ki belediyenin yapması gereken işler bile sayfa dolsun mantığıyla proje olarak tanıtılıyor! Neyse, ben Maçka’da yaşayan bir insan olarak acilen yapılması gerekli konuları size bu sayfamdan adım adım aktarmak isterim. 

 

Maçka’nın bir numaralı sorunu ekonomik! 

 

Maçka, ne yazık ki ekonomik olarak yılda dört ayın içine sığdırılmış, gün geçtikçe fakirleşen ve ekonomik olarak gelişimi durmuş ve terk edilmeye başlanmış bir ilçe haline geldi. Gençlerin iş bulma ihtimali kalmamış. Partizan yaklaşımlara bel bağlamış bir iki kişinin dudağı arasında iş bulma ihtimali olan, çaresizlik içinde mücadele veren bir konumda oluşu da Maçka’da yaşayan herkesi üzer hale geldi. 

 

Maçka’yı yönetmeye talip olanlar da Maçka’nın geleceğinden ziyade kendi geleceklerini ön planda tutması ve taraftarlarının da bu konuda ses çıkarmayışından dolayı elbirliğiyle kötü gidiş yangınına odun taşır vaziyete geldiler. Tarihi eserlerin talan edilişine ses çıkarmayan, ses çıkaracak olanların da görmezliğe geldiği tuhaf bir ilçe olduk! 

 

Bir düşünün, dünyada en önemli üç tarihi eseri olan -Vazelon Manastırı, Sümela Manastırı, Kuştul Manastırı- bir ilçe ekonomik olarak büyüyeceği yerde küçülüyor. Her yıl yetkililerce "Vazelon ve Kuştul Manastırını onarıyoruz!" diye sayfa sayfa gazetelerde çıkma telaşı da bitti. Artık her yıl flaş haber gibi yazılıp bir şey yapılmayışından utanmış olacaklar ki daha gündeme bile getirmiyorlar. Ne tuhaf değil mi? 

 

Yaylalarımızı, derelerimizi, hayvancılığımızı saymıyorum bile. Bu kadar tarihi hazineye ve doğal güzelliğe sahip olan bir ilçe nasıl bu hale gelir diye bir düşünün. "Bizim hiç mi kabahatimiz yok?" diye bir düşünün. Maçka'nın bu hale gelmesinin en büyük sebebini ben size söyleyeyim. Çuvaldızı kendimize batırarak söyleyeyim. Bu hale gelmesinin en büyük sebebi biz yaşayanlardadır! 

 

Hiçbirimiz Maçka’nın geleceği için bir adım atmadık. Adım atmakla yükümlü olan yöneticilere ses çıkarmadık. Çıkaranların sesini duymazlıktan geldik. Küçücük şahsi menfaatleri için Maçka’nın kadim geleceğini hiçe saydık. İşte nedeni bu! Başka bir neden aramayın. Arasanız da sonucu bu olacaktır. 

 

Daha çok sayarım da içinizi karartmak istemiyorum. Ancak sizin dediğinizi de duyar gibiyim. "Ekonomik gelişim için ne yapmamız gerekiyor?" Evet, şimdi onu yazacağım. Maçka’ya seçilecek yeni belediye başkanı da bunu not ederse sevinirim. 

 

Maçka’nın ekonomik kalkınması için acilen Maçka merkezde bir müze açılmalı. Sümela'dan Ankara’ya getirilen bu hazinenin geri getirilerek açılacak bu müzede sergilenmesi sağlanmalı. Müze olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra yapılan ve Maçka’nın en eski devlet binası olan tarihi yapı Halk Eğitim Merkez binası seçilmeli. Müze binası için yapılmışcasına ayakta dimdik duruyor. 

 

Sümela'yı yılda resmi verilere göre yerli ve yabancı olmak üzere bir milyon turist ziyaret ediyor. Şimdi bir düşünün, turistler Sümela'yı ziyaret ettikten sonra ilçemizde açılacak müzede bulunan "Hazine Maçka Müzesinde sergileniyor!" diye ziyaretçilere duyurulsa kaç ziyaretçi bu hazineyi görmeden gider? Evet size söylüyorum! "Kaç ziyaretçi bilmem kaç kilometre gelerek ziyaret ettiği Sümela'yı ve tarihi eserlerini görmeden geri gider!"

 

Ben size söyleyeyim, görmeden gitmez! Yılda bir milyon turistin Maçka Müzesini ziyaret ettikten sonra Maçka’da gezindiklerini düşünün. Esnafın bu turistlere bir şeyler sattığını düşünün. Maçka’nın ekonomisinin seviyesinin nereye geleceğini bir düşünün. Bu esnafın çok iyi denetlenerek ve eğitim verilerek örnek davranışlar sergilediğini düşünün. Bundan büyük kazanç olabilir mi? 

 

Maçka ekonomisini düzeltecek olan turizm, kültür, sanat, hayvancılık ve doğadır. Bunun için altyapısı da vardır. Yeter ki bu konu öncelikler arasına girsin. 

 

Not: Haftaya 2. Ekonomik çözüm projesini açıklayacağım.