Osman Konak


SALİM ERGÜN VE HACI ERGÜN

BAKKAL-GAZETE BAYİİ


SALİM ERGÜN VE HACI ERGÜN

BAKKAL-GAZETE BAYİİ

                 İlçemiz eski esnaflarından Salim Ergün 1927 Nisan ayında Çatak(Meksilâ) köyünde dünyaya geldi. Babası Musa, annesi ise Rahime dir. Babası Musa; aslen Gümüşhane iline bağlı Torul İlçesinin Altın Pınar köyünden olup, annesinin Maçkalı olduğundan Çatak(Meksilâ) köyüne yerleşti. Henüz kendisi 6 aylık iken babasını hastalık sonucunda kayıp etti. Annesi ile tek başına kalan Salim Ergün dayısı olan Yakupoğlu Ali Efendi tarafından koruma altına alınarak büyütüldü. 

                Musa Ergün’ ün tek çocuğu olan Salim Ergün ilkokulu Maçka ilçesinin merkez de bulunan ve tek ilkokulu olan, şimdiki Orman İşletme müdürlüğü eski binasında okudu. İlkokulu bitirdiğinde dayısı olan Yakupoğlu Ali(Ali Özyakup)dan esinlenerek ticaret hayatına başladı.

              Maçka’nın pazarının kurulduğu Çarşamba günlerinde köprübaşı mevkiinde köylerden vatandaşların kendi üretimleri olan yağ,peynir,yumurta ve benzeri ürünleri satın alarak pazarlamaya başladı.Köylülerden almış olduğu ürünlere karşılık köylünün ihtiyacı olan farklı ürünleri köyleri dolaşarak satardı. Genellikle tereyağı alım ve satışı yaptığından bütün ömrü boyunca adı hep “yağcı Salim” olarak anıldı.

              1946’da henüz 19 yaşında askere gitmeden genç bir delikanlı olarak Çatak(Meksilâ) köyünden Haşim Gür kızı Şaziye Gür ile babasının kızını vermemesi nedeniyle kaçarak evlendi.

              1947’de askerlik çağı geldiğinde Erzurum ilinin Dumlu ilçesine asker olarak gitti. Askerlikten izine geldiğinde ise ilk çocuğu Emine dünyaya geldi. Sonraki yıllarda Hacı, Selime, Şenay, Binnaz, Birgül ve Songül adındaki çocukları dünyaya geldi. 

             Askerliği boyunca yine Maçka’nın yetiştirdiği ve aynı zaman da eşinin de akrabası, sonra ki yıllarda Trabzon Belediye Başkanlığı yapmış olan Kurmay Albay Sefer Özgür kendisinin komutanlığını yaptı. Askerlik dönüşünde 1950’de yeniden iş hayatına başlayarak yağ, peynir alımına devam etti. 

            Annesinin babasından kendilerine Maçka merkez de bulunan cadde üzerinde miras kalan dükkân içerisinde tadilat yaparak yerleşik olarak ilk dükkânını açtı. Bir süre çalıştıktan sonra Ortaköy köyünden olan Hasan Kaya ile ortak oldu. Bu ortaklık 1972’ye kadar sürdü. İki ortağın anlaşması üzerine ortaklığa son vererek dükkân tamamen kendisine kaldı. 

              Ortaklıktan ayrılma sonrasında ilk işi bitişikteki diğer dükkânı da satın alarak iş yerini büyütmek oldu. Maçka ilçesinde o tarihlerde yerleşik gazete bayiliği yapan hiçbir esnaf yoktu. Kendisi Maçka’da ilk defa yerleşik gazete bayiliğini satın alarak halka gazete okuma ve bilgi edinme konusunda büyük katkıları oldu. 

              İş yerinde kendisine yardımcı olan ve tek erkek çocuğu Hacı Ergün’ ün askere gitmesiyle yalnız kalır. Başka bir erkek çocuğu bulunmadığı için kızı Binnaz Ergün(Cengiz) okumuş olduğu okuldan ayrılır. Maçka ilçesinde İbrahim Genç kızı Emine Genç ve Elife Genç’ten sonra bir bayan tezgâhtar olarak babasının yanında çalışmaya başlar. Daha sonra ki yıllarda diğer kızı Birgül Ergün(Yılmaz) da bu çalışma hayatına katılır. Bir bayanın tezgâhtar olarak çalışması Maçka’da ki diğer esnaflara da örnek teşkil ederek sonraki yıllarda birçok bayan çeşitli iş yerlerinde çalışmaya başladı ve bu örnekler giderek çoğaldı.

Kendisinin çok küçük yaşlarda yetim kaldığı için yokluğun ve fakirliğin ne olduğunu çok iyi bilir. Dükkânından alış veriş yapmaya gelen fakir köylülerin her zaman elinden tutarak onlara yardımcı olmuş bir esnaf olarak bilinir ve anılır. 

             Bir hatırasında ise Sındıran köyünden tanıdığı bir müşterisi çocuklarının rahatsızlığından dolayı hastaneye gidecek paraları yoktu. Bu sırada iş yerinin bitişiğinde ki kahvehanede esnaf arkadaşlarıyla oturan Salim Ergün sohbet edip çay içiyordu. Salim Ergün’ ün yanına giderek sıkıntısını anlatan vatandaş kendisinin yönlendirmesiyle dükkânda bulunan para kasasına giderek gerekli olan parayı almasını söyledi ve arkasından da seslendi.

            ”Ne zaman paran olursa benim paramı o zaman getirirsin” 

            Parayı alan müşterisi çocuklarının tedavilerinin yapılmasını bu emanet para ile sağladı.

            Maçka ilçesi içerisinde ömürlerini esnaflıkla, Maçka halkına hizmet ederek geçiren bütün esnaflar her zaman ihtiyacı olan insanlara yardıma koşmuştur. Maçka’nın faizsiz bankası gibi bütün esnaflar birbirlerine her zaman yardımcı olmuşlardır.

             Maçka Esnaf odasının kuruluşunda birçok arkadaşı ile çalışarak bu odanın kurulmasında emeği geçmiş,kurucu üyeleri içerisinde yer aldı. Daha sonrakiyıllarda başkanlığını yaptı. Sonraki yıllarda Esnaf Kefalet ve Kredi kooperatifinin kurulmasında da kurucu üye olarak görev aldı.

Maçka’ nın sevilen esnaflarından Salim Ergün(Yağcı Salim) 06 Mart 1991’de yaşadığı bir kalp krizi sonucunda hayata gözlerini yumdu. Salim Ergün eşi Şaziye Ergün ise 20Kasım 1999’da vefat etti.

 

 

HACI ERGÜN

                 Hacı Ergün ilçemizin değerli esnaflarından bir tanesi olan Salim Ergün’ ün tek erkek evladıdır.1952’de Maçka da dünyaya geldi. İlkokulu Maçka merkez ilkokulunda okudu. Okul sonrasında babasının yanında ticaret hayatına atılarak onunla birlikte çalışmaya başladı. 

                1969’da Çatak(Meksilâ) köyünden Ferhat Yılmaz kızı Merziha ile evlendi. Bu evlilikten 3 erkek 4 kız babası oldu.Babası Salim Ergün ile birlikte uzun yıllar gazete bayi, bakkal ve hırdavatçı olarak ilçe halkına hizmet etti. Aynı zaman da sahibi olduğu kamyonet ile ilçe esnafları için gerekli olan ticari malzemelerin Trabzon ilinden Maçka’ya taşınmasında önayak oldu.

               Kısa bir dönem ilçe merkez muhtarlığında bulundu. Maçka Esnaf odası yönetim kurulu üyeliği ve Maçka Esnaf kredi Kefalet Kooperatifi başkanlığı yaptı. Şoförler odasının kurulmasında uğraş verenlerden aynı zamanda kurucu üyesi olup bir dönem başkanlığını yaptı.

              Babası Salim Ergün’ün ölümü sonrasında işin başına geçen Hacı Ergün ölüm tarihi olan 18 Nisan 2014’e kadar çocukları Davut, Erkut ve Musa adındaki 3erkek evladı ile ticaret hayatını devam ettirdi. Yürüttüğü ticaret hayatı boyunca yardımsever kişiliği hep ön plana çıkmıştır. Çevresinde ve arkadaşları tarafından çok sevilen bir kişiliktir. 

             Babasından kendisine bırakılan esnaflık hayatını başarılı bir şekilde Maçka ilçe halkına hizmet ederek geçirdi. Hacı Ergün’ün vefatından sonra çocukları olan Davut, Erkunt ve Musa şimdilerde dededen ve babadan kalma ticaret hayatlarını Maçka ilçe merkezinde başarılı bir şekilde devam ettirmektedirler.

Kaynak kişi: (Salim ERGÜN Kızı) Binnaz CENGİZ