Osman Konak


ŞABAN YAMAN

YORGANCI/PERDECİ


ŞABAN YAMAN

YORGANCI/PERDECİ

1945’de Osman ve Ayşe’nin çocukları olarak Çoşandere köyünde dünyaya geldim. İlkokulu yine aynı köyde okudum. 

              İlkokuldan mezun olduktan sonra birçok Maçka’lı gibi bende ekmeğinin peşine düştüm. Zonguldak ili Ereğli ilçesine gittim. Tanıdıklar vasıtasıyla yorgancılık mesleği ile orada tanıştım.

              Askerlik çağım gelene kadar bu ilde kaldım. Çocuk yaşlarda bir çırak olarak başladığım yorgancılık mesleğinde yıllar sonra usta bir yorgancı olarak Maçka’ya döndüm.1965’de Askerlik görevimi tamamlamak için Samsun iline giderek bu görevimi tamamladım.  Askerlik dönüşümde 1968’de Maçka ilçe merkezinde ilk işyerimi açtım. 

             Çocuk yaşta başlamış olduğum sanatımı bu tarihten sonra doğduğum topraklarda icra etme zamanıydı.Daha çokköylü kesimin yatak ve yorgan ihtiyaçlarını büyük emekler vererek yıllarca karşıladım. Evliliğimi Mataracı köyünden Nuri Mataracı kızı Mavi ile yaptım. Bu evlilikten dünyaya gelen üç erkek, iki kız çocuk babası oldum.

              Esnaflık yaşantımı yorgancılık sanatını icra ederek uzun yıllar kendi ilçemde halkıma hizmet ederek tamamladım. Yaşadığımız bu günlerde yorgancılık mesleği yok denecek kadar azaldı. Şimdilerde kimse bu meslekle ilgilenmiyor. Artık bu mesleği kimse yapmıyor, yeni ustalar yetişmiyor. Halkın bu ihtiyaçları şimdilerde herkes hazır dikimden karşılamaktadır. 

               Emekli olduktan sonra oğlum Özcan Yaman’la birlikte bu mesleğimizi mefruşat ve perde işine çevirdik. Ben bir emekli olarak her zaman çalışmıyorum. İlçe merkezindeki Perde ve Mefruşat işyerimde oğlum Özcan çalışmaktadır. 

           Boş zamanlarımda oğlumun yanına uğruyor esnaf arkadaşlarımla sohbet ediyorum. Akşam vaktine yakın bir zamanda da evime gidiyorum. Gelecek kuşakların mutlaka bir sanat dalı ile ilgilenmelerini tavsiye ediyorum.

          “Kendisiyle yaptığım bu söyleşiden sonra 27.01.2020 de her canlı gibi onunda bir sonu oldu ve bu dünyadan göç etti.”