Turhan Eyüboğlu


Özkan Hocam Aynı Zamanda Bir Felsefeciydi.

Özkan Hocam Aynı Zamanda Bir Felsefeciydi.


Özkan Hocam Aynı Zamanda Bir Felsefeciydi.

 

Bugün 7 Ağustos2021 Cumartesi... Mezar ziyaretine gidip onu düşündükçe, onu hiç anlayamadığımızın ağır tokadını her seferinde yüzümde hissediyorum. Oradan bana bakışını görüyor, ancak bir şey yapamıyorum. Trabzonspor'un ruhunun nasıl ölüme terk edildiğini, bir kupa uğruna etik ahlak kurallarının nasıl yerlerde süründüğünü düşünüyordum ki kendini bu aralar Maçka'da göremediğimiz yağmur intikam alırcasına yağmaya başladı.

 

Etik deyince anlaşılacak şey felsefe açısından ahlaktır; yani etik, ahlakın felsefesidir. Çoğunlukla teorik bir araştırmanın ürünü olan felsefenin aksine ahlak, pratiği olan bir olgudur, edimseldir. Etik ise söz konusu pratiğin teorisi olmak durumundadır.

 

Bir anlatıma göre insanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışların tümü ahlakı belirler. Emredilen şey ne olursa olsun doğru olanı yapmaktır ahlak! Anlayacağınız ahlak doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder.

 

Hocamın pek çok ideali vardı. İdeallerden meydana gelen ve ahlak adını verdiğimiz bu olguya yönelen felsefe, hocamda disipline eş değerdi. Tanıyanlar bunu çok iyi bilir. Ahlakın, eylemin pratiği olduğu yerde etik, eylemin teorisi olmak durumundadır.

 

Özkan Sümer'in etik anlayışı sadece ahlaki kuralları hayatına sokmakla kalmaz, onların hesabını akli bir düzeyde tartışarak, sorgulayarak, temellendirerek verirdi. O nedenle hocamın davranışı ve duruşu, sadece ahlaki değildi; onun tavrı, etik bir eylem duruşuydu.

 

Hocam bize o zamanlar etik düşünmenin ne olduğunu, neyin iyi ya da kötü olduğunu söyler, kural koyar, yaşama biçimi geliştirir; kısaca rehberlik ederdi. Onu anlamamız zaman alsa da bunu yapardı.

 

Bana göre hocam aynı zamanda kural koyucu yaklaşımı benimseyen ahlak filozofuydu. İnsanlara yapmaları ya da neden kaçınmaları gerektiğini söylerken, kendisi yükümlülüklerini ve sorumluluklarını anımsatan nesnel ahlaki hakikatler açısından da çok önemli mesajlar verirdi.

 

Şimdiki başkanların ve de yöneticilerin onu anlamaları mümkün olmadığı gibi herhangi  bir kurumda şimdi önemli bir yerde görev yapanların da onu anlayamayacağına eminim! Şimdi size bu yazıyı neden okuttuğumu daha iyi anlayacaksınız.

 

Hatırlayın yıl 2003... Fenerbahçe ile oynadığımız maçta 1 maç saha kapatma cezası alan Fener'i o dönemin başbakanı yaptığı bir açıklamada "Fenerbahçe'nin bu maçta ceza almasını gerektirecek bir şey görmedim." demesinin ardından Tahkim Kurulu cezayı kaldırdı. Bu cezanın kaldırılmasına normal diyebilirsiniz. "Her devirde bu gibi müdahaleler olabilir." diyebilirsiniz. Ancak şimdiki idarecilerin etik ahlakının anlayamayacağı bir duruşu size aktaracağım.

 

Cezanın kalkmasından sonra o dönem ki başkanımız Özkan Sümer yaptığı açıklamada "Taraftarlarımız, aşırı kışkırtmalara ve şiddet olaylarına karşı sağduyulu davranmıştır. İstenilmeyen olaylar rakip takım seyircisi tarafından sahneye konuldu. Tahkim Kurulu, stat canavarlarını koruma altına almakla kalmamış, onları dokunulmazlığa almış, sevginin, barışın, hoşgörünün, güven ve düzenin celladı olmuştur. Kirli bir ittifak sonucu suçlular kahraman, suçsuzlar kurban edilmiştir. Futbola siyaset karıştı!

“Ortada güç varsa, bir güçsüz de var. Hoşgörü mücadelemizin zaafa dönüşmesinin üzüntüsünü yaşamaktayız. Başından beri sevgi, barış ve höşgörüye öncelik yaparak bundan zarar gören camia başkanı olarak, camiayı en haklı meselede koruyamamanın üzüntüsü içindeyim, buna vereceğim tek yanıt Trabzonspor Kulübü Başkanlığı’ndan istifa etmektir” diyerek istifa edip görevinden ayrılmıştı.

 

Şimdi size soruyorum! Bu etik ahlak duruşunu gösterebilecek Türkiye'de kaç başkan ve idareci vardır? İşte, bu etik ahlak duruşu kaybolduğu için futbol ve paydaşları siyasetin oyuncağı haline gelmiştir. Yörenin özelliğinden çok paranın özelliği bütün değerleri öldürmüştür. Kendi çocuğundan çok başkasının çocuğunun başarısına mahkum kılınmışsındır.

 

Mekanın Cennet Olsun Özkan Hocam!