Osman Konak


ÖMER-RIZVAN-NACİ-SİNAN ALAN KARDEŞLER

DÖRT KARDEŞLER RESTAURANT


ÖMER-RIZVAN-NACİ-SİNAN ALAN KARDEŞLER

DÖRT KARDEŞLER RESTAURANT

Maçka İlçe halkına çok uzun yıllar hizmet etmeseler de Lokanta işletmecisi olarak her zaman beğenilmişlerdir.

İlçe halkına hizmet ettikleri yıllarda her zaman beraberliğin ve kardeşler arasındaki uyumun bir simgesi olarak Maçka halkının hafızalarında “Dört kardeşler lokantası” olarakhep kalacaktır.

Belki hayatlarına lokantacı olarak başlamadılar ama hizmet ettikleri sürede bir lokantacı-kahveci esnafının bütün gereklerini yerine getirmişlerdir.

“Dört kardeşler lokantası” Maçka merkez de şimdi ki Ziraat bankasının olduğu yerde uzun yıllar Maçka halkına hizmet etmiştir. 

Ocaklı köyünden Arif ve Emine’nin 3 kız 4 erkek çocuklarından olan Ömer Alan ilkokuldan sonra ilk meslek hayatına kalaycı çıraklığı ile başladı.Rızvan Alan ise Maçka esnaflarından kunduracı Hüseyin Osmanoğlu yanında kunduracı çıraklığı ile hayata atıldı.Dört kardeşlerin bir diğeri olan Naci Alan ise ilk mesleği olan lokantacılık ile esnaflığa başladı. En küçük erkek kardeşleri olan Sinan Alan ise ilkokul sonrasında ağabeylerinin yanında lokantacılık mesleği içerisinde kendisine yer buldu.

           1970’de Maçka Ziraat bankasının yerinde bulunan tek katlı binayı birkaç yıl kahvehane olarak işlettiler.Aynı binayı daha sonra lokantaya dönüştürmeleriyle devam etti esnaflıkları.

Lokantacılık mesleği zor işletmeler arasında sayılır…

Gece sabaha yakın bir zaman da kalkacaksın ve yeni günün yemeklerini hazırlayacaksın.Sabahın ilk ışıklarında ilçe merkezine gelen insanların damak tadını bulacak ve açlıklarını gidermeyi başaracaksın.İşte bu güzel ve zor mesleği “DÖRT KARDEŞLER LOKANTASI” Maçka halkına hizmette kusur etmeden1970-1983yılları arasında başarı ile gerçekleştirdiler.

1980 yılı sonrasında birçok yerleşim yerinde yaşayan insanların geleceklerini sağlama almak, daha iyi bir yaşam hayalleri onların şehirlere göç etmesine vesile oldu. Maçka ilçe ve köylerinde yerleşmiş olan ilçe halkının daha iyi şartlarda yaşamayı ve daha çok para kazanmayı düşünmesi neticesinde yaşadıkları köylerden ve ilçelerden başka şehirlere hiç durmadan göç ettiler. 

Gün geçtikçe azalan ilçe nüfusunun paralelinde birçok işyeri de kapandı. “Dört kardeşlerden” Naci Alan devlet memuru olarak Orman İşletme Müdürlüğünde çalışmaya başladı.Rızvan ve Sinan kardeşlerde İstanbul’da birçok Maçkalının barındığı Sultanbeyli ilçesine göç ettiler.Dört kardeşlerin en büyüğü olan 

Ömer Alan ise Maçka merkezde farklı mekânlarda birkaç yıl daha lokantacılık mesleğini yürütmüş ve hayatını idame ettirmiştir. Bir dönem Ocaklı köyü muhtarlığı görevinde bulundu. Maçka halkına kısa süreliğine hizmet eden kardeşlerden Ömer Alan sonra ki yıllarda hastalık sonucunda hayatını kayıp etti.

Diğer kardeşler ise çocuk yaşlarda öğrenmiş oldukları esnaflık hayatlarını ve birlikte sürdürdükleri lokantacılık mesleğine son noktayı koydular.

Yaz aylarında gezi amaçla geldikleri Ocaklı(İspela) köyünde hayatlarını bir emekli olarak devam ettirmektedirler.

“Yaptığın iş her ne olursa olsun önemli olan doğru ve dürüst çalışmak olmalıdır”.

Kaynak kişi:Rızvan,Naci ve Sinan ALAN