Osman Konak

Tarih: 10.09.2024 12:03

NİZAMETTİN KARAHASANOĞLU

Facebook Twitter Linked-in

NİZAMETTİN KARAHASANOĞLU

BAKKAL

1928-1991 yılları arasında yaşamış Maçka esnaflarındandır.Yeşilyurt(Hacavera) köyünden Hüseyin ve Fadime’nin 4 erkek 2 kız çocuklarından bir tanesidir.

İlkokul yıllarından sonra her köy çocuğu gibi ya okuyacak, yada gurbet ellerde para kazanmanın peşine düşecekti. Çocukluk yılları doğduğu köyde tarlada çalışarak, köyde ve yaylada hayvancılık yaparak geçti.

            Nizamettin Karahasanoğlu ilkokuldan sonra okul hayatına nokta koydu. Ailesine katkı yapmak adına çalışma hayatına atılmayı ve para kazmayı düşündü. İlk meslek hayatına Maçka merkez de o yılların geçerli mesleklerinden olan “çapulacılık- kunduracılık” ayakkabı çıraklığı ile çalışma hayatına merhaba dedi.

Askerlik zamanı gelene kadar Maçka ilçe merkezinde ayakkabıcılık mesleğini öğrendi. Bir süreliğine askerlik görevini tamamlamak için bu meslekten ayrıldı. Sonrasında askerlik görevini başarı ile tamamlayarak yeniden köyüne döndü.

Askerlik dönüşünde kendi köylüsü olan Muhammet kızı Nuriye ile harmanda yapılan düğünü sonrasında evlendi. Bu evliliğinden 8 çocuk babası oldu.

           Nizamettin Karahasanoğlu evlilik sonrasında yaşam mücadelesine atılmak ve ailesinin geçimini temin etmek için çalışmak zorundaydı. Eski mesleğine dönmedi. Maçka ilçe merkezinde küçük bir bakkal dükkânı açarak yaşamına ayrı bir alanda yön verdi. Aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla da uğraş verdi. Yaz aylarında beslediği hayvanlarla Yeşiltepe ve Şolma yaylalarına çıkarak hayvancılık yaptı. On yıl kadar sonra bakkal dükkânını kapattı. Başka bir yer kiralayarak hayvan yemi ve çimento satışı yapmaya başladı. 1986’ kadar geçen sürede hayatını bu şekilde kazandı.

Sonraki yıllarda küçük kardeşi Temel Karahasanoğlu ile birlikte ilçe merkezinde fırın işletmeciliğinde bulundu. Esnaflık yapmış olduğu dönemlerde bir dönem CHP den Maçka belediyesi meclis üyeliğinde bulundu.Köyünde ve ilçesinde çoksevilen, iyi bir kişilik sahibi olan, ilçemizin unutulmaz esnaflarındandır.

Yakalandığı amansız hastalık sonucunda bir süre İstanbul’da tedavi gördü. Görmüş olduğu bu tedavi onun hastalıktan kurtulması için yeterli olmadı. 25 Nisan 1991’de gözlerini dünyaya açtığı köydeher şeyi geride bırakarak gözlerini ebediyen kapattı…

Kaynak kişi: (Oğlu) Hüseyin Karahasanoğlu

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —