Osman Konak


Nizamettin Bayrak

ŞOFÖR


Nizamettin Bayrak

ŞOFÖR

 

Maçka Eski belediye başkanı Ömer Fevzi Bayrak’ın 3 kız, 2 erkek çocuğundan biri olarak 1930’da Maçka’da dünyaya geldi. 

Annesini çok küçük yaşlarda tifo hastalığından kayıp etti.Anne’den yetim kaldıktan sonraonun için çok değerli olan Anneliği Herrure Hacısalihoğlu tarafından büyütüldü.

              Babası Ömer Fevzi Bayrak 1938-1954 yılları arasında Maçka belediye başkanlığı görevinde bulundu.Maçka merkez ilkokulunu bitirdikten sonra babasının ticarethanesi’nde çalışmaya başladı. Ticaretle ilgilenmesine rağmen onun aklı her zaman o yılların yeni arabaları,çok sevdiği hayvanların yaşantıları ilgisini çekmiştir.

Askerlik görevini Erzurumilinde tamamladıktan sonra analığı olan Herrure Hacısalihoğlu’ nun yeğeni Şengül Hanım ile evlendi. Yapmış olduğu bu evliliğinden sonraki yıllarda 4 kız, 2 erkek çocuk sahibi oldu.

Araçlara olan merakı yüzünden tahsil hayatına devam etmedi.Babasının kendisine almış olduğu kamyon ile yük taşıma işine başladı. Daha sonraları satın aldığı otobüs ile Trabzon- Maçka arasında yolcu taşımacılığı ile Maçka halkına bir süreliğine hizmet etti.

Maçka merkez içerisinde babasından kalma su değirmenini uzun yıllar çalıştırdı.Esnaflık yaptığı yıllar içerisinde hem çok sevdiği şoförlüğünde, hem de işlettiği su değirmeninde ilçe halkına hizmet etti.Köylüler tarafından ekilen buğday ve mısırların öğütülerek un yapılmasındaki görevi ilçe merkezinde üstlendi.

Maçka ilçe merkezinde değirmen bulunmadığı zamanlarda kendi ailesi ile birlikte bu değirmeni çalıştırarak halkın ihtiyaçlarının karşılanmasındaki sorumluluğunu yerine getirdi. Köylü halkın ürettiği ekinlerini bu değirmene getiren halk değirmen içerisinde hiç kimseyi bulamadığı zaman da bile getirmiş olduğu ekinleri kendisi öğüterek tekrar köyüne dönerdi.

 

Araçlara ve hayvanlara olan merakından yaşadığı sürede hiç vazgeçmedi. Birçok araç alıp sattı ama 1957 model orijinal Austin marka kamyonunu hiç kimseye satmadı.Yaşadığı sürece onun için bu kamyonet bir yaşam tarzı oldu.Gün geldi ormanlardan kereste taşıdı, gün geldi şehirlerarası yük taşıdı.Gün geldi hiç para kazanmadan keyfine bu aracı kullandı.Ölümünden sonra da onun için çok önemli olan bu araç bir aile hatırası olarak çocukları tarafından özenle saklanmaktadır.

 

Nizamettin Bayrak;Çalışmayı,müzik dinlemeyi, arkadaşları ile gezip piknik yapmayı, çocukları ve hayvanları,bilhassa güvercinleri çok severdi. Bu yüreğindeki sevgisinin yanında ihtiyaçlı ve fakir çocukların okumasında her zaman onlara destek oldu.

İnsan sevgisinin yanında onun için hayvan sevgisi de çok önemliydi.Beslemiş olduğu kazlar,ördekler,köpekler ve en önemlisi onun her şeyi olan güvercinleri her zaman vardı.Çok sevdiği ve yanlarından hiçbir zaman ayrılmadığı güvercinlerinden bir gün vazgeçmek zorunda kaldı…

Bir gece güvercinlerin kafesine bir kedi girer ve birçok güvercinini orada telef eder. Beslemiş olduğu ve yanlarından hiçbir zaman ayrılmadığı, onlara gözü gibi baktığı güvercinlerinin bu şekilde ölümlerine dayanamaz. Yüreğindeki bu acının tekrarlanmaması için elinde kalan diğer bütün güvercinlerini başka güvercin sever arkadaşlarına dağıtır.Kendi kendine karar verir ve bir daha güvercin beslemekten vazgeçer. 

Nizamettin Bayrak bütün ömrünü ailesi, çok sevdiği arabası, un değirmeni ve güvercinlerine adamıştır. 

Esnaflık hayatını bitirdiği yıllarda Bağ Kur emeklisi olmuştu. Bütün gününü evinin yanındaki kahvehanenin bahçesinde arkadaşları ve dostları ile sohbet ederek Maçka merkezde sakin bir hayat sürdü.

03 Kasım 2007 tarihinde 77 yaşında yaşadığı bir beyin kanaması sonucunda hayatını kaybetti. 

Kaynak:(Kızı) Ayla Bayrak