Turhan Eyüboğlu


Ne Kadar Çabuk Unutuyoruz!

Ne Kadar Çabuk Unutuyoruz!


Ne Kadar Çabuk Unutuyoruz!

 

Uzmanların söylemesine göre bazı şeyleri unutmak aslında sağlıklı bir şey olabilirmiş. Bunun için de beynimiz, bizim için işlevsiz bilgileri siliyormuş. Kısacası araştırmalara baktığımızda unutkanlığın, aşırı bilgi yükünden kurtulmak amacıyla evrimleşen beynimizdeki bir emniyet mekanizmasından ibaret olabileceğini gösteriyor.

 

Vallahi ben aşırı bilgi yükü olmayan çok insanların nasıl unutkan olduğuna bizim ülkede şahit oldukça bilim insanlarının nerede yaşadıklarını merak etmeye başladım! Bu olay şuna benziyor! Açıklanan enflasyon rakamını bulanların hangi mağazalardan alışveriş yaptığını bizim bir türlü bulamayışımız gibi...

 

Farklı bir deyişle unutmak, beynin sağlıklı olan işlevleri arasında yer alıyor da denilebilir. İşte o zaman da bu insanların sağlıklı olduğuna nasıl inanacağız? Araştırma ekibinde yer alan bilim insanlarından biri olan Blake Richards: "Beynin alâkasız ayrıntıları unutması ve bunun yerine gerçek dünyada kararlar almasına yardımcı olacak şeylere odaklanması önemlidir!" diye açıklıyor.

 

Gördüğünüz gibi bilim, bu çalışmalarda öyle diyor. O zaman da gerçek dünyada yaşamayı unutmuşuz veya unutturmuşlar sonucuna varıyorum bu çalışmada! Ayrıca, araştırmacılar unutma potansiyelimizin çevreyle daha fazla ilişkili olabileceğini ve daha seri bir şekilde unutmamızı gerektiren bir değişim hızının söz konusu olabileceğini düşünüyorlar.

 

Bu araştırmayı okuduktan sonra şaşırıp kaldım. Bilime inana bir insan olarak da bir şey diyemiyorum! Bakalım siz bir şey diyebilecek misiniz? Şimdi yazacaklarımı bu kadar hızlı bir şekilde nasıl unuttuk aklım almıyor! Bakalım siz hatırlayabilecek misiniz?

Anladığım kadarıyla benim zekam tembel ve çalışmadığı için henüz daha seri bir şekilde unutması gereken hıza erişemedi. Demek ki bende bir sorun var! Unutmam gereken olayı zekamın hızlı unutması gerçeğini yakalayamadı ki hala unutmadım.

 

Çok geçmiş bir tarih değil; hemen hemen her televizyon kanalı birinci haber olarak vermişti. Ben hayretler içinde kalmıştım; ama bir Türk olarak da gurur duymuştum! "Acaba yaptık mı? Bu duyduğum doğru mu?" diye. Aklım var düşünüyorum; düşündüğüm için de aklıma sorular geliyor ve şüphe duyuyorum. Spiker konuşmaya devam ediyor:

"Bir rüya daha gerçek oldu. Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağı için kritik bir viraj daha dönüldü. Uçaklardan ilki 2019 yılında Türkiye semalarında yolcu taşıyacak. Dışa bağımlı olunmayacağı için bilet fiyatları ucuzlayacak. Havacılıkta tarihi bir adım atıldı." diye konuşmasına devam ediyor.

Ben ise ekranda uçağı takip ediyorum. Spiker konuşmaya devam ediyor:

"Türkiye ilk yerli uçak için mutlu sona yaklaştı. Uçaklarımızın adları TRJ 328 ve TRJ 628!" Düşünebiliyor musunuz, her şey bitmiş ve isimleri bile konulmuş. 2019 tarihi itibariyle göklerde Türk bayrağı ile onlar yolcu taşıyacaklar.

 

İşte benim tembel beynim hızlı unutmayı gerçekleştiremediği için bu hala aklımda. Sizde durum ne? Hatırladınız mı? Üstelik o zamanın başbakanı bunun sözünü vermişti. Hatırladık derseniz ne yazık ki tembel bir beyine sahipsiniz ve hızlı unutmayı öğrenememiş!

Spiker konuşmaya devam ediyor:

"2002 yılında atılmıştı ilk adım. Uçakların tasarımı ve teknik alt yapısı tamamlandı. 'Göklerde Bir Türk' sloganıyla ilk kez gün yüzüne çıktı uçaklar. Artık dışarıya bağımlı kalmayacağız. Kaynak bir ülke olacağız. İlk etapta uçak TRJ 328'den 50 adet üreteceğiz." Eğer hatırlamadıysanız gözünüz aydın; çalışkan bir beyne sahipsiniz ve hızlı unutmayı öğrenmiş!

 

Hatırlamayanlar için hani başbakan:

 

"Milletimizin 7 Haziran'da vereceği destekle inşallah belirlenen tarihte mutlaka hayata geçecek uçaklarımız!" demişti. Hatırlamadınız mı? Hatırlamayanlar için söylüyorum; destek verildi. Ancak ne yazık ki uçakların haberi bir animasyon filminden ibaretmiş!

 

Şimdi gündemde olan ve bana göre de harika bir tasarıma sahip yerli otomobilimizi inşallah yollarda görmeyi Allah bana nasip eder. Yine benim tembel beynim bu yerli otomobili televizyonda gördüğümde unutmadığım bir haberi bana hatırlattı.

 

Bildiğiniz veya unuttuğunuz ilk yerli otomobil tanıtımı 2015 yılında genel seçime 17 gün kala Bakan Fehmi Işık tarafından televizyonlarda tanıtıldı. "İşte yerli otomobil!" diye, hatırladınız mı? Hani kamuflajlı bir otomobildi. Hatırlamadıysanız üzülmeyin; beyniniz iyi çalışıyor ve hızlı unutmayı öğrenmiş.

 

Hani bakan "En geç 2019 yılında seri üretime geçecek!" diyerek oy istemişti geometrik şekilde kamuflajlı otomobili göstererek! Hatırladınız mı? Hani 40 milyon avroya mal olmuştu da ne yazık ki sonuç alamamış, seçim malzemesi yapmıştık. Hatırlamadınız mı?

 

Şahsım olarak Türkiye ilk adımını attı. "Yerli araba yaptık!" demekten ziyade bundan sonraki süreci çok daha önemli olarak düşünüyorum. Bu arabayı umarım yerli ve milli beyinlerle üretiriz. Üretiriz de Alman otomobillerini övene kadar yerine güçlü Türk otomobillerini överiz. Bununla da gurur duyarım.

 

İnşallah bu otomobil, ısmarlama yapılmış otomobil olarak kalmaz da söz verildiği gibi iki yıl içinde Türkiye'de üretilmiş olur. Biz de onu zevk ve gururla yollarda görürüz. Tabii ki benim tembel beynim iki yıl sonra bunu hatırlayacak da sizi bilemem!

 

 

Çok çabuk unutuyoruz; çünkü okumuyoruz! Günlük tutmuyoruz! A