Osman Konak


MEHMET ERDEN-ALİ ERDEN

BAKKAL


 

MEHMET ERDEN-ALİ ERDEN

BAKKAL

              Hordokoplu Muhammet olarak ta bilinen Mehmet Erden 1898’de Kozağaç(Hordokop)köyünde dünyaya geldi. Mehmet Erden 1915’e kadar babasıyla beraber köyde çiftçilikle uğraştı.

 

              Rusların Trabzon’u işgal etmesi sonucu babasıyla birlikte esir düşer. Ruslar tarafından Trabzon’a götürüldükten sonra bir fırsatını bularak kendisi kaçarak kurtulur. Ancak babası Ruslar tarafından götürülerek bir daha geri dönemez. Nerede ve ne zaman öldüğü hiç öğrenilememiştir. 

 

              Babasından ayrıldıktan sonra tekrar Maçka’ya köyüne dönen Hordokoplu Muhammet, çiftçiliği yanında ilçe merkezinde ticaret hayatına da başlar. Ticaret hayatının ilk yıllarında köylerden topladığı yumurtaları ve benzeri ürünleri Maçka merkeze getirerek pazarlama ve satış işi ile meşgul olur. Aynı zamanda 1919-1926 arasında bölgede yapılan evlerde kullanılan taş işçiliği ile uğraş vererek taş ustalığı da yapar.1926’dan sonra taş ustalığını bırakır. Çatak(Meksila) köyünde bulunan akrabaları(Muratoğlular) ile At arabası satın alarak Maçka’dan Trabzon’a taşımacılık işi ile uğraş vermeye başlar. 

 

              Trabzon’dan At arabasına yüklediği ticari malları tarihi İpekyolu üzerinden Zigana dağını aşarak Erzurum bölgesine kadar giden taşımacılık işi ile uğraş verir. Ancak bir süre sonra Atlarının rahatsızlanarak ölmesi neticesinde zarara uğrar ve bu işten de vazgeçer.

 

              1928’de Maçka merkez de(Ziraat Bankası yerinde) yapmış olduğu fırın ile esnaflık hayatını sürdüren Hordokoplu Muhammet daha sonra ki yıllarda bu fırını bakkal dükkânına çevirir. 1950’ye kadar aynı yerde bu mesleğe devam eder.Aynı yılın sonunda caddenin karşı tarafında mülkiyeti Yakupoğlu Ali ye ait olan dükkâna kiracı olarak taşınır. 

 

            1962’ye kadar bu yerde kiracı olarak hizmet verdikten sonra aynı binayı satın alır. İş hayatına olduğu yerde devam eder.1964’e kadar ilçe merkezinde esnaflığa devam eder. Aynı yıl rahatsızlanarak vefat eder. Hordokoplu Muhammet 3 kız, 3 erkek babasıdır. Oğulları ise İbrahim, Ali ve Zeki Erden dir.

 

            Vefatından sonra oğlu 1931 doğumlu Ali Erden köyde yapmış olduğu çiftçilik mesleğini bırakır.  Babasından kendilerine kalan bakkal dükkânının başına geçer. Ali Erden 33 yaşında başlamış olduğu esnaflık hayatını ilçe merkezinde 01 Temmuz 1992’ye kadar aralıksız olarak devam ettirir. 

 

             Bakkal dükkânın müşterilerinin büyük bir kısmı genellikle köylerde yaşayan insanlardır. Maçka’nın yüksek köylerinden ilçeye gelenlerin alış verişlerini yaptığı bir bakkal olarak bilinir. Uzun yıllar Maçka halkına hizmet eden Ali Erden 1992 yılında vefat eder.

 

            Ölümünden sonra üçüncü kuşaktan olan oğlu Tezer Erden dedesi ve babasından kendilerine kalan bakkal işletmeciliğini ilçemizin sevilen bir esnafı olarak devam ettirmektedir.

Kaynak kişi: Tezer ERDEN