Osman Konak


MEHMET AKIN

MOBİLYACI-MARANGOZ


MEHMET AKIN

MOBİLYACI-MARANGOZ

              Hulusi Ahmet ve Fatma Akın’ın ilk evlatları olarak 03 Şubat 1931’de beşkardeşin en büyüğü olarak Bakımlı köyünde dünyaya gözlerini açtı.

İlkokulu Maçka Akarsu(Larhan)köyünde tamamladı.İlkokuldan sonra bir daha okula gitmedi. Baba mesleği olan ahşap ev yapımı (Dülger) mesleğini icra eden babasının yanında ona yardım ederek meslek hayatına başladı.

             15 yaşına kadar babasının yanında çalışarak bu mesleği öğrendi.16 yaşında babası ve annesinin yönlendirmesiyle evliliğe ilk adımını attı.Evliliğinin birinci yılı sonunda yaşadığı Bakımlı köyünden Maçka merkeze indi. İlçe merkezinde bir ev kiralayarak buraya taşındı.

Bir çocuk iken babasından öğrenmiş olduğu dülgerlik ve mobilyacılık mesleğini geliştirmek için Maçka merkez cami karşısında küçük bir işyeri açarak çalışmaya başladı.(Şimdiki Foto Coşkun Muratoğlu dükkânı)

Askerlik yaşı gelene kadar bu işyerinde sanatını geliştirerek Maçka halkına hizmet etti. Zamanın ihtiyaçları olan tahta iskemle,tahta masa,tahta mutfak dolabı ve bilhassa askere gidenlere verilmek üzere yapılan tahta bavullar yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştı.

Askerliğini Balıkesir ilinde bir köy karakolunda karakol çavuşu olarak tamamladı.Askerlik sonrasında yeniden doğduğu topraklara dönerek aynı mesleğini kaldığı yerden devam ettirdi.

16 yaşında yapmış olduğu evliliğinden üç erkek iki kız babası oldu.Kendisinden sonra doğan kardeşlerine iyi bir ağabey şefkati ile yaklaşarak onların yüksek tahsil yapmalarında maddi ve manevi büyük katkı sağladı.

Bir kardeşi mühendis diğer iki erkek kardeşi ise öğretmen olarak hayata atıldılar. 1966’da çalıştırmış olduğu marangoz atölyesinin yanında bir de bakkal dükkânı açarak işini genişletti. 1978 yılına kadar bu iki işyerini birlikte çalıştırarak esnaflık hayatına devam etti.

Daha sonra bakkal dükkânını kapatarak cami yanında satın almış olduğu yeni işyerine marangoz atölyesini taşıdı.1992 yılına kadar bir çocuk iken babasından öğrenmiş olduğu mesleğini kendi oğlu Nihat Akın’a da öğreterek çalışma hayatına son noktayı koydu.

1992 yılı sonunda neşeli ve sempatik kimliği ile bilinen Maçka’mızın sevilen esnaflarından olan Mehmet Akın siroz hastalığına yakalandı. 1931’de gözlerini dünyaya açtığı bu topraklarda altmış iki yaşında hayata gözlerini kapadı.

“Bu söyleşiyi yaptığım Maçkamızın esnaflarından Mehmet Akın oğlu Nihat Akın kardeşimizde yaşadığı bir kalp kırizi sonucunda genç yaşında aramızdan ayrıldı”…

Kaynak:(Oğlu)Nihat AKIN