Turhan Eyüboğlu


Maçka'nın Kuştul Manastırı ve Belediye

Maçka'nın Kuştul Manastırı ve Belediye


Maçka'nın Kuştul Manastırı ve Belediye

 

Bildiğiniz gibi daha önceki yazımda uzmanların saptamalarına göre bazı şeyleri unutmak aslında sağlıklı bir şey olabilirmiş! Bizim bu sağlıklı olarak düşündüğümüz unutmayı siyasetçilerin nasıl suistimal ettiğini okuyacaksınız!

 

Maçka'yı yönetenlerin ve siyasetçilerin bilmiş gibi yapıp da hiçbir şey yapmadıklarını vurgulayarak başlamak isterim. Maçka'nın geleceği üç şeye bağlı:

Turizm,

Kültür,

Sanat.

 

Yaradan üçünü de bu ilçeye fazlasıyla vermiş. Peki bu ilçeyi yönetenler ne yapmış veya şöyle diyeyim ne yapmamışlar? "Kardeşim bir şeyler yapıyorlar da sen görmezlikten geliyor olabilir misin?" diye aklınıza gelebilir. Merak etmeyin, onlar yaptıklarını abartarak size anlatırlar zamanı geldiğinde; ama benim yazdıklarımı size anlatamayacakları için yazıyorum!

 

Bugünkü yazıma hafızanızın unutmuş olabileceğini düşündüğüm 2018 yılına ait bir olayı size hatırlatmak ve biraz geriye giderek bu siyasetçilerin bizi nasıl oyaladıklarını anlamanızı sağlamak amacıyla yazıyorum. Tabii ki "Önceliğimiz Maçka!" diyen okurların anlayacağını da biliyorum.

 

Hani 8. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen, Maçka sınırları içinde olan, bulunduğu Kuştul mevkisi ile aynı adı taşıyan bir manastırımız var ya... Hani ulaşılması güç kaya blokunun üzerine kurularak vadinin tamamına hakim olan manastırımız...

 

Hani, nüfus mübadelesinin yaşandığı 1923 yılında boşaltılan ve "Manastırdan vadiye çok sayıda dehliz uzanıyor!" diye yazılan manastır... Hani, tek giriş kapısı, yetmiş iki odası olan ve yakın çevresinde kaya mezarları, kilise kalıntıları ve çeşmeler bulunan manastır...

 

Hani, sahile yaklaşık otuz beş kilometre uzak mesafede olmasına rağmen en üst kısmından denizi görebildiğin, yetmiş iki basamaklı merdivenle çıkılarak ulaşılan manastır...

 

Hani 1904 yılında çıkan büyük yangından sonra büyük hasarın oluştuğu, asıl adının "Peristera" olan manastır...

 

Hani dünyada eşi çok az olan, yapılmasını bırakın, ziyarete açılır duruma gelse bile çok büyük bir ziyaretçi kitlesinin olacağı ve bulunduğu yere büyük ekonomik değer kazandıracak manastır...

 

Hiçbir ek yapmadan Maçka belediye başkanımızın 2018 yılında söylediklerini size aktarıyorum:

 

Orijinal hiçbir taşına dokunmadan güvenlik için korkuluk yapacaklarını, manastırın içi ve çevresini temizleyeceklerini, korkuluk yapacakları patika yolları daha kolay ulaşılabilir hale getireceklerini anlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Orijinal hiçbir taşına dokunmadan manastırda ziyaretçilerin güvenliği için gerekli yerlere korkuluk yapacağız. En altta ceviz ağaçlarının bulunduğu güzel bir bahçesi var. Oranın da etrafına korkuluk yapacağız ve buradan beş katlı merdivenle o bahçeye inilebilecek. Tahminimize göre yaklaşık beş yüz bin ila bir milyon lira arasında maliyetle burayı hem koruyup kollayacağız hem de turistlerin ziyaretine açacağız. Çalışmayı önümüzdeki haziran ya da temmuza kadar gerçekleştireceğiz."

 

Şimdi siz hafızanızı yormadan ben size söyleyeyim. Bu çalışma yapılmadı! Seçim öncesi söylenen sözler çöplüğüne atıldı ve orada öylece kaldı! Söylediği zaman yapılmasının zor olduğunu düşünüyordum. Nedeni beceremeyeceğinden değildi! Aksine çok beceriklidir! Ancak ne hikmetse Maçka'ya ait tarihi eserler, kültür ve edebiyat açısından hiçbir zaman istekli olmadı! Maçka'nın ülkeye mal olmuş büyük değerlerini görmezlikten geldi! Maçka tarihi konusunda hiçbir girişimde bulunmadı! Sümela'nın hazinesinin Ankara müzelerinde olduğunu bildiği halde hiçbir girişim ve çabada bulunmadı! Maçka Müzesi'ne hiç sıcak bakmadı!

 

İşte bu tutum ve davranışları tarihi yerlerimiz ve kültürümüze sahip çıkmayacağı konusunda bende bir düşünce oluşturdu. İnşallah bir gün beni yanıltır ve ben de utanırım!

 

Şimdi bir düşünün! Hükümet sizden ve siz de hükümetin olduğu partinin belediye başkanısınız! Evet, bir kereliğine öyle düşünün! Siz, bir belediye başkanı olarak bu konuya ilgi duysanız Ankara'yı ayağa kaldırmaz mısınız? Siz, bölge milletvekillerini ayağa kaldırmaz mısınız? Siz, Kültür ve Turizm Bakanlığını ayağa kaldırmaz mısınız?

 

Hiçbir şey yapmasanız dahi Kuştul Manastırının restorasyonunu bırakın bir yana söylediğinizin arkasında olmak adına azda olsa belediye bütçesiyle oraya ulaşımı ziyaret edilebilecek kadar bir alt yapı yapamaz mısınız?

 

Maçka ekonomisini ve geleceğini turizm, kültür ve sanat kurtaracaktır. Bunun dışında arayışlar Maçka için değil şahsınız için olduğunu hiç unutmayın! Karar sizin!