Mihrican Kantarcıoğlu


MAÇKA´DAN İZLER

Livera´nın başına Raşi diyeler raşi Konuşurken yarimla Gördi bizi kardeşi.


MAÇKA´DAN İZLER


Livera´nın başına

Raşi diyeler raşi

Konuşurken yarimla

Gördi bizi kardeşi.

Değerli sanatçımız Erkan Ocaklı´nın mısralarına ilham kaynağı olduğu, doğup büyüdüğü, güzel yıllar geçirdiği Maçka´nın şirin mi şirin tarihi ve kültürel anlamda eşsiz doğa harikası köylerinden biridir Livera.

Diğer ismi Yazlık olarak bilinen tarihi geçmişi olan bu köy, Yazlık ismi ile geçmişteki izlere de ışık tutmaktadır. Büyüleyici doğası ile geçmişte yaşamış insanların da dikkatini çektiği için, yazlık köyüne yazları dinlenmek amacıyla yazlık olarak kullanılmış olduğundan bu ismin verildiği söylenmektedir.

Buradan anlaşıldığı üzere geçmişte birçok medeniyetlere de kucak açmış ev sahipliği yapmıştır. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi 1860 Santa Rumları tarafından yapılmış Aya Yorgi /Georgi Kilisesi´dir. Tarihi motifleri, figürlü kapısı ile geçmişe tanıklık yapmakta olan bu kilise günümüzde camii olarak kullanılmaktadır.

Geçmişteki tarihi kalıntılar bununla sınırlı kalmayıp günümüzde ayakta kalmayı başarmış zamana meydan okuyan eserler de mevcuttur.

Bu eserler şunlardır;

KİLİSELER

Tarihte Rum tebaanın nüfus oranı bakımından fazla olması nedeniyle köyde, inanışları gereği çok fazla kilise ve şapel yapılmıştır. Aile, şapelleri dini sosyal ilişkileri, insanlar arası bağlantıları güçlendirmek amacıyla yılın belli günleri ziyarete açılırdı bu nedenle dini kültür bakımından, zengin mirasa sahip bir coğrafya olduğu için, metropolit kilise olma özelliği taşıyan (Aya Georgi) kalıntılarını da içinde barındırmaktadır. Bir diğer kalıntı şeklinde varlığını devam ettirmeye çalışan Aya Yannis Kilisesi´dir

GÖZETLEME KULESİ:

Tarihi izleri oldukça eskiye dayanmaktadır. Yapılış nedeni ise bulunduğu güzergâhın güvenliği sağlamak, doğabilecek güvenlik açısından tehlikelere, doğal afetlere, karşı önlem almak amacıyla yapılmıştır. Bir diğer neden ise coğrafi konum itibari ile tarihi İpek Yolu diğer adı ile Kervan Yolu bu noktadan geçtiği için ticari taşımacılığın her daim var olduğu bu güzergâhta taşımacılığın sağlanması içinde yapılmış olduğu söz konusudur.

##

Tarihi kültürün, mirası olan bu yerleşim merkezinde mimari kalıntılar bunlar ile sınırlı kalmayıp Suma Dağı´nın kuzeyinde ve tam karşısında yer alan Gudul Kalesi (sur, kaya kitle kalıntıları şeklinde yer almaktadır.) Halil Bey Konağı, geleneksel köy evleri ve tarihi çeşme kalıntılarına da rastlanmaktadır

MİTOLOJİK YERLER

BEYAZ TAŞ:

 Trabzon iline 33 km Maçka ilçesine 5 km mesafede uzaklıkta olan Yazlık Köyü´nün en yüksek zirvesi olan Suma Dağı´nda yer alan Ateş Tanrıları´nın kutsal ateşini barındırdığını söylenilen kutsal bir mekân olarak bilinen mitolojik yerdir

ANABİS YOLU:

M.Ö 400 yılında Pers Kralı´nın ölümü üzerine iki prensin iktidar mücadelesini konu almaktadır. Pers Prensi Kyros, ağabeyi Kral Artakserkes´e karşı Grek paralı askerlerinden oluşan bir ordu ile Lidya´nın Sardes kentinden yola çıkarak Fırat üzerinde Kunaksa´da savaşırlar

Kyros ve generaller savaşta öldürülünce, Grek ordusu 2400 km uzakta sarp ve düşman bir ülkede kaldıkları için, Ermenistan üzerinden Karadeniz´e ulaşmak isterler, çok zahmetli oldukça ümitsiz bir yolculuk içerisine girerler. Bayburt´a kadar gelen ordu denize ulaşmak için Thekes´e (Maçka İskobel Yaylası )varırlar, sevinç gözyaşları ile Thalassa! Thalassa ?Deniz! Deniz? diye bağırarak kurtuluş anıtı oluşturmak mahiyetinde her asker bir taş getirip burada bir taş yığını oluşturulur ve bu tepeye Thekes Tepesi adını verirler. Thekes Tepesi´nden Maçka´ya inen ordu, buradan Trabzon´a giderek denize ulaşır.

Anabis yol güzergâhı: 25 km uzunluğunda olmakta, yürüyüş güzergâhında birbirinden güzel Kursal, İskobel ve Karakol Yayları bulunmaktadır.

Yazlık köyünün destanlaşan öykülerinden biri de ?Livera Geyikleri efsanesidir.  İki geyiği konu alan bu efsane Yazlık Köyü´nde doğadaki canlıları korunması, zarar verildiğinde lanetlenildiğini konu alan toplumsal mesaj verme niteliği taşımaktadır.

 

KONAKLAMA:Bağrında bu kadar eşsiz güzellikleri barındıran Yazlık Köyü, doğa ve kültürel bakımdan onu keşfetmeye gelen misafirlerini Livera Camping´de konuk etmektedir. Bin bir renk tonuyla size adeta bir tablonun içerisindeymiş gibi doyumsuz anlar yaşatan bu atmosferde, doğa kulağınıza harika ezgiler fısıldarken, hoş sohbetler eşliğinde yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, ziyafetinizi Trabzon´un incisi olan bol tereyağında kızarmış alabalıkla damağınıza unutulmayacak tatlar yaşatabilirsiniz. Çam ağaçlarının arasında çayınızı yudumlayarak tabiatın keyfini çıkartabilirsiniz. Çeşitli aktivitelerle gününüzü en güzel şekilde doğanın kollarında geçirebilir, güzel anılar biriktirebilirsiniz...