Turhan Eyüboğlu


Maçka´da Biz de Yanınızda Olalım

Geçmişi görmek nedir bilir misiniz?


Maçka´da Biz de Yanınızda Olalım

 

Geçmişi görmek nedir bilir misiniz? Maçka´nın yetiştirdiği en parlak yıldızları Maçka´yı aydınlattığında, ülke ve ülke dışı aydınlatmayı devam ettirdiklerinde, Maçka´nın parlaklığına sanat, siyaset, bilim alanı tepelerinden bakıldığında Trabzon´un görülür en parlak yıldızıydı.

 Sanki kaderimiz gökyüzünde en parlak halini aldıktan sonra ölen yıldızın kaderi gibi oldu! Maçka en parlak halinden ölüme hızlıca ilerliyor! Kendine bir sor! Ya da sorma cesareti olmayanlar Maçka´nın geçmişini bir okusunlar! Türkiye´de ve dünyadaki yerini görsünler! Maçka bizim veya sizin yaşadığı zaman aralığında olan bir kasaba değildir!

 İzmir´de, 9 Eylül´de Yunan´ı denize döktükten sonra Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını diken Maçka´lı Şerafettin Yüzbaşı´yı (Şerafettin İzmir) buradaki akrabaları ve tüm Maçkalılar olarak anmak ve bunu bir şölen içinde yapmaya kalkarsanız, biz de yanınızda oluruz!

 Dünya çapında şair ve ressam Bedir Rahmi Eyüboğlu´nun yılda bir defa baskı sergisini açmak için girişim yapmaya kalkın! Bu vesileyle söyleşiler yapmak için şair ve ressamları Maçka´ya davet edin! Trabzon´da resim sanatıyla ilgili tüm ressamların, resim öğrencilerinin ve halkın Maçka´ya gelmesini sağlamış olacaksınız! Bu tür organizasyonun içinde olun! Biz de yanınızda olalım!

 Rus savaşında bizi ve topraklarımızı korumak uğruna canlarını veren 28. Alayın şehitlerinin Hordokop´taki yerlerini tesbit edin! Bu yerlere büyük tabelalarla isimlerini ve o günkü olayları yazın! Burayı minicik bir Çanakkale şehitliği gibi gezilecek parkurlarla destekleyerek ve Maçka´ya gelen insanların ziyaretine ve duasına sunmak için ayağa kalkın! Biz de yanınızda olalım!

 Kara Afrika´ya hayat veren Türk olarak dünya literatürlerine geçen ve Türk bayrağını Afrikalılara sevdiren ve ona "Cumhurbaşkanı ol!" dedirttirecek kadar sevilen 1976-1984 WHO Çiçek Hastalığı Endikasyon nişanı alan Celalettin Algan´ın yılda bir defa hayatını ve dünyadaki yerini anmak için toplantı yapmak için girişimde bulunun! Biz de yanınızda olalım!

 Onlarca şairi olan kasaba yılda iki kere şiir dinletisi adı altında toplantılar yapmak için şairlere çağrıda bulunun, Türkiye çapında şiir yarışmaları düzenlemek için seri organizasyonlara kalkın! Biz de yanınızda olalım!

 Yüz iki kitabı olan, altı dili o yıllarda konuşan ve Selçuklu tarihini merak eden yabancılara bilirkişi olarak cevap veren İsmet Zeki Eyüboğlu için yılda bir toplantı yapmak için gönüllü olun! Biz de yanınızda olalım!

 Sümela´yı ziyarete gelen binlerce insanı Maçka merkezde tutmak ve esnafın faydalanmasını sağlamak için Halk Eğitim Binasını Maçka Müzesi olarak tasarlamak ve yapmak için umut olun! Biz de yanınızda olalım!

 Sümela Manastırının faaliyetine son verildiği yıllar içindeki onlarca tarihi eserini korumak için Ankara müzelerine giden bu eserleri getirmek için girişimde bulunun! Biz de o eserlerin belgeleriyle yanınızda olalım!

 Ekonominin zor geçeceği bu yıllarda bir nebze de olsa Maçka´ya katkısı olması için her yıl insanlara otomatiğe bağlanmış gibi "Kuştul ve Vazelon Manastırlarını turizme kazandırdık!" haberlerini yapmaktan ziyade, avutucu haberleri bırakıp ciddi bir şekilde heyet kurarak ve bu tarihi yerlerin açılması için kamuoyu oluşturmak için ciddi adımlar atın! Biz de yanınızda olalım!

 Kim bilir kaç deniz doldurmuştur akan suları? Kaç şaire ilham olmuşsundur kıvrım kıvrım akışları? Kaç sevdalı yanında aşık olmuştur? Kaç genç el ele tutuşmuştur? Kim bilir kaç inek suyundan kana kana içerek doymuştur? İşte bu methiyeler dizilmiş derelerimizi pislikten ve çöpten kurtarmak için proje yapın! Biz de yanınızda olalım!

 Kafkaslardan gelen Oğuz Bayındır boyundan olan Boğaç Han ve Kaan Turali Han´ın tarihini tüm Maçkalıların bilmesi ve idrak etmesi için Maçka´da onları anmak için yılda bir defa otağ kurun! Biz de yanınızda olalım!

 Şimdi bunun gibi size her ay Maçka´da yapılacak çok örnekler sayabilirim. Ancak hepsinin sonunda şunu demek istediğimi size aktarayım!

 Maçka´yı sönen bir yıldız haline getiriyoruz. Buna dur demeliyiz ve bunu tüm Maçkalılar olarak yapmalıyız. Bu projeleri Maçka Belediyesi ve Maçka´da yöneticilik yapanlar sahiplenmeli ve bu tür projeleri hayata geçirmek için bir an önce harekete geçmelidir. Onun dışındaki girişimler göstermelikten ileri geçemez; buna emin olun!

 Yoksa Uzungöl, Santa, Sera Gölü, Torul Seyir Terası gibi yerler yıldızını parlatırken biz yıldızlarımızı koşar adım söndürmeye terk etmiş oluruz!

 Şimdi kimse lafı yandan dolaştırıp karnından konuşmasın! Bu iş kimsenin şahsi veya siyasi çıkarı meselesi değildir. Bu yüzden açık konuşun! Korkmayın, en azından Kurtuluş Savaşı´nda can veren dedelerinizin ve Rus savaşında Hordokop´ta ölen 28. Alayın askerlerinin gösterdiği cesaretin zekâtı kadar cesur olun!

 Her kime oy vermişseniz veya her kim size geliyorsa ona Maçka´nın turizmde, sanatta, ekonomide bir yıldızın ölümü gibi öldüğünü yüksek sesle söyleyin ki Sümela Manastırı bir an önce ziyarete açılsın!

 Sevgili Maçkalılar anlayacağınız, konu Maçka´nın geleceği ve tarihsel avantajını yitirme meselesidir! Siyaset, sidik yarışı meselesi, hele de ego meselesi hiç değildir!

 Maçka´yı yönetmeye aday olup bunu kazananlar, şimdi bu yıldızları parlatmak ve sönmesini engellemek için elinden geleni yapmalıdırlar! Herkes kendine düşen görevi yapmak, birleştirici ve toparlayıcı olmak zorundadır! Yardıma ihtiyaçları varsa da onların yanında olacağız!

 Göstermelik işler yaparak ve hala daha betonlaşmada umut varmış gibi ona sarılarak kaynaklarımızı tüketmeyelim ki insanların ortak paydalarında buluşmak için enerjimiz olsun! Yoksa bu kasaba parlaklığını kaybediyor! El birliğiyle bir cevheri yok ediyoruz!