Turhan Eyüboğlu


Kurala Uymayanlar, Kural Koyamaz.

Kurala Uymayanlar, Kural Koyamaz.


Kurala Uymayanlar, Kural Koyamaz.

 

Bildiğiniz üzere kurallar, davranışlara yön vermek amaçlı ve uyulması gerektiği savunulan ilkelerdir. Hepsinin doğru olup olmadığı tartışılabilinir. Hepsi yanlıştır da diyemeyiz. Olmalı mıdır? Olmamalı mıdır? Her zaman tartışılacak olan bir mevzudur.

 

Kurallar insanın insan olarak yaşayabilmesi için yapması gereken en önemli şeylerden biridir. Yapılması gerekli olmasına rağmen aynı zaman da en zor yapılan şeydir. Normal şartlar altında içimizde kurallara uyma isteği olduğunu sanmıyorum. Hatta aksine aşıp coşuyorken kurallar bir engel olarak bile görülebilir.

 

Türkiye'de genelde kural koyucuların, koydukları kurallara uymadığı ancak herkesin uymasını istediği şeydir kurallar! Kurallara uyulmadığında ceza kesmeyi kural sayan kural koyucular, kendileri kuralları ihlal ettiklerinde kör, sağır ve dilsiz olurlar.

 

Kurala uyucuların pandemi koşullarında annesini, babasını, kardeşini veya komşusunu son yolculuğuna uğurlarken kurallar içerisinde neredeyse mezara indirecek adam bulamazken kural koyucuların katıldığı cenazelerde kurallara uyulmadığı tesbit edildiği halde birine ceza kesildiğini gördünüz mü?

 

Apartman yönetim kurulu toplantılarının bile iptal edilecek kadar olayın vahameti ortadayken tuttuğun futbol takımının maçlarına 'Olağanüstü bir durumdayız!' deyip stadına bir kez dahi adım attırmazken, çocuğunun geleceğini belirleyecek üniversite sınavı öncesi insanlık için eğitimine ara verirken, binlerce insanla hiçbir şey yokmuş gibi kural koyucular toplantılar yaptığı halde hiçbir kurum buna ceza kesemiyorsa Türkiye'nin kurallar ülkesi olma şansı var mı?

 

Bunları size niye anlattığıma gelince şimdi onu yazıyorum. Hollanda maçından üç gün sonra 27.03.1921 tarihinde Norveç-Türkiye maçı oynanacaktı. Aaa bir de baktık ki maç Norveç'te değil İspanya'nın Malaga şehrine alınmış. Şaşırdım  tabii ki! Bir araştırdım ve önüme ne geldi dersiniz? Kurallar!

 

Hani bizim kural koyucuların uymadığı ama bizim uymakla zorunlu olduğumuz kurallar!

 

Norveç-Türkiye maçının İspanya'da oynanma nedeni tamamen Kovid-19 kaynaklıdır! Pandemi sürecinden bu yana seyahat kısıtlaması uygulayan Norveç, FİFA'ya başvurarak Türkiye maçının farklı bir Avrupa ülkesinde oynanmasını talep etti. Sebep olarak da 'Aldığımız kararlara uymak zorundayız; bu kararlara müdahale edemeyiz!' dediler.

 

Kısacası dışarıda oynayan kendi oyuncularının da, Türkiye Milli futbol takımının da, FİFA'nın katılımcılarının da kurallar gereği ülkelerine giremeyeceğini belirtiyorlar. Ne ola ki ülkede 'Bu bir milli maçtır! Bunu nasıl yaparsınız?' gibi bir söz duyulsun! Ya da 'Hükümet bu işi çözer!' diye bir arayışta bulunulsun. Üstelik maçı kaybediyorlar ve hayat hiçbir şey olmamış gibi onlar için devam ediyor.

 

Şimdi size soruyorum: 'Norveç'in aldığı kararı biz almış olsaydık ve o maç bizde oynanacak olsaydı bu maç bizde oynanır mıydı?'

 

Evet, sizi duyuyorum! Tabii oynanırdı! Hemen kural değişir, arkasına bir de slogan eklenir ve o maç oynanırdı! Dahası kural koyucular da kesinlikle o maçta olurlardı!

 

Bildiğiniz üzere 2021 Şampiyonlar Ligi finali Türkiye'de oynanacaktı. Finalde iki İngiliz kulübü Manchester City ve Chelsea karşı karşıya gelecekti. İngilizler, 'İki İngiliz takımı final oynuyor; bırakın kendi ülkemizde ve kendi seyircimiz önünde oynayalım!' deyip FİFA'ya başvurdular. FİFA da 'Biz önümüzdeki yılın finalini size verelim; hem de seyircili oynarsınız!' avantajlarının yanısıra her iki takımın masraflarını da vererek bu karşılaşmayı 'BİZDEN' aldılar!

 

Ancak gerçek bu değil! Çünkü İngiltere'deki kurallar bu maçın orada oynanmasına müsaade etmiyor. İngiltere, kurallar gereği dışarıdan geleceklere karantina süresini uygulayacağından sponsorlar için bu uygulama büyük bir sorun yaratıyordu. İngiltere başbakanı ya da ilgili makamlar kuralları değiştiremeyeceğine ve kraliçenin de bu kurallara uyacağı malumken bu final maçı bizden niye alındı?

 

Çok üzülerek belirtmem gerekiyor ki 'kurallara uymanın ve dürüstlüğün enayilik olarak görüldüğü yer' artık iflah olmaz!