DUYGU KARAHASANOĞLU


KITALAR ÜLKELER VE İNSANLAR

KITALAR ÜLKELER VE İNSANLAR


                                                  KITALAR ÜLKELER VE İNSANLAR 

Dünyanın bir çok yerinde savaşlar, iç çatışmalar yaşanırken bir çok yerinde de, zevki sefa sürmektedir. Hayatlar, coğrafi konuma göre değişiklik göstermektedir.

                     Suriye, yedi yıldan fazla ateşli topların altında ezilirken, Irak 2003 yılından bu yana tedirginlik çizgisinde yaşam sürmektedir.

İsrail Filistin arasında süre gelen gerginlik, bitmeyen düelloyu hatırlatırken, Yemen´de ki sorunlar her geçen gün daha da büyümektedir. Kara kıta olarak tanıdığımız Afrika´nın bir çok ülkesinde ateşli dansların eşliğinde hayatlar devam etmektedir. Afganistan´ın 2001 yılında başlayan mücadele serüveni bugün de, farklılıklar göstererek devam etmektedir.

Kıtalar, ülkeler ve içinde barınan insanlar?

                   Dünyanın yedinci harikasından biri olan Taç Mahal´da Müslümanlar için Cuma namazı kılınması yasaklandı. Gerekçe olarak Taç Mahal´ın tahrip olması gösterildi.

Taç Mahal, Hindistan´ın Agra şehrinde bulunan Yamuna Nehri´nin kıyı şeridinde yaptırılan anıt mezardır. 1593-1666 yılları arasında yaşayan Timuroğulları hanedanı olan 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır. Dünyada aşk adına dikilmiş en güzel ve en büyük anıt olarak kabul edilen yapıt, Şah Cihan´ın büyük aşk ile bağlandığı Mümtaz Banu´nun (Arcümend Banu ) ölümü üstüne ve onun hatırasına yaptırılmıştır. 1630 yılında inşaatına başlanan eser, 1652 yılında tamamlanmıştır, yani 22 yıl sonra bitmiştir. Muhteşem efsaneleri ve göz kamaştıran mimarisi ile adeta bir başyapıttır. Bulunduğu şehrin birçok yerinden seyredilme imkânı bulunan yapı İslam Mimarisinin başyapıtlarından bir tanesi olarak kabul görür. İslami açıdan önemi ise, anıtın dört bir tarafına Yasin suresinin tamamının yazılı olması ile daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.

                   Mescidi Aksa her defasında İsrail tarafından Müslümanlara yasak edilmektedir.

 

Mescidi Aksa, Kudüs´te Süleyman aleyhisselâm tarafından inşa ettirilen mescid. Peygamber efendimiz zamanında bulunan mescidler arasında, Mekke´ye en uzak mescid olduğu için burası Mescid-i Aksa yâni en uzak mescid ismiyle meşhûr oldu.

 Mescid-i Aksa´nın inşâsına Dâvûd aleyhisselâm başladı. Duvarlarını bir adam boyu yükseltti fakat tamamlayamadan vefat etti. Dâvûd aleyhisselâmdan sonra hem peygamber, hem hükümdar olan oğlu Süleyman aleyhisselâm, Beyt-ül-makdîs yâni Mescid-i Aksâ´nın inşâsını tamamlamak istedi.

Allahü teâlâ tarafından emrine verilen cinleri toplayarak aralarında vazife taksîmi yaptı ve her bir cemâati bir işle vazifelendirdi. Sonra usta ve mühendislere, on iki mahallesi olan Kudüs şehrini inşâ ettirdi. Şehrin kurulması bitince, mescidin tamamlanmasını emretti. Cinlerden bir kısmı altın, gümüş ve yakut; bir kısmı denizden saf inci; bir kısmı mücevherat ve kıymetli taşlar; bir kısmı da misk anber ve diğer güzel kokuları getirdiler. Bütün bunlardan yeteri kadar hazırlanınca işlemek üzere ustalar ve Fenikeli mimarlar getirdi. Gelen ustalar, taşları yontarak bu mücevher, inci ve yakutları işlediler. Toplanan malzemeleri kullanarak mescidin yapımını yedi senede tamamladılar.

                    Tarih boyunca, bir çok olaylara tanık olan Mescidi Aksa, yıkıldı, soyuldu, tahrip edildi ve tekrar yapıldı.  Kudüs ve Mescidi Aksa bugün de, şiddetin ortasında kaldı.