DUYGU KARAHASANOĞLU


KİRALIK AKILLAR

KİRALIK AKILLAR


KİRALIK AKILLAR

 

                       Kula, kulluk etmek kadar çirkin bir şey yoktur. Allah, insanları üstün yarattığından hiçbir kul bir başka kuldan üstün değildir. Yeryüzüne yayılan kullar kendilerine göre birer halifedir. 

Bu, asla unutulmamalıdır. Her ne olursa olsun, hür ve özgür iradeyle hayat sürülmelidir. Bir başkasının etkisinde kalmak onun boyunduruğuna girmek, insan vasıflarına aykırıdır.

Onurlu insan bir başkasının emrine menfaat için girmez.

Karşınızda kim olursa olsun, sizi maddi imkanlarla satın almasına izin vermeyin. Sadece maddi olarak satın alınmıyorsunuz, onurunuzda satın  alınmış oluyor.

                      Firavun, dilediği herkesi satın alıyordu. Hz. Musa’ya asla söz geçiremedi satın  alamadı. Hz. Musa, bir peygamberdi. Neyin ne olduğunu biliyordu.

Günümüze baktığımızda bir çok insan, para karşılığı yapamayacağı şaklabanlık yoktur. Kendisini öyle komik duruma düşürüyor ki, birkaç sene sonra geriye baktığında ne denli şaklaban olduğunu görüyor. Fakat iş işten geçmiş oluyor.

                       İnsanların birbirinden hiçbir üstün yanı olmadığı halde maddiyatını kullanan  insanlar, üstünlük taslar. Kendini diğer insanlara göre üstün görür. Oysa bilmez ki, hiç bir insanın diğer insandan üstün yanı yoktur.

Allah indinde tüm insanlar eşittir. Takva sahibi olanların elbette farkı vardır. Akıllar çoğu zaman kiraya verilmektedir.  Hiç akıl  kiraya verilir mi? Diye sorabilirsiniz. Bu soruyu sormakta haklılık payınız vardır. Fakat günümüzde aklını kiraya verenler, daha doğrusu bir başkasının aklını kiralayanlarla sıkça karşılaşmaktayız.   

                   Adamın biri cadde üzerindeki dükkanların birinin camında; “akıl kiralanır.” Yazısını görür. Önce manasını anlamaya çalışır. Sonra dükkandan içeri girer. Selam verip, camdaki yazının manasını sorar.

Dükkan sahibi; “akıl kiralıyoruz.” Der. Adam, nasıl kiralandığını sorar. Dükkan sahibi; “her insana farklı akıl  kiralıyoruz. Fiyatları da, ona göre.” Adam daha da, meraklanır.

Dükkan sahibi; “yok arkadaş, sen iki soru sorup akıl aldın.  İki altın. borçlandın. Sana akıl kiralamak lazım. Nasıl akıl kiralandığını şimdi anladın mı?” 

                         Yaşanılan bu çağda, akılların da ne denli durduğuna şahit oluyoruz. Akıl tutulması  adıyla da adlandırılan akıl sağlığının bozulması her geçen gün artmaktadır. Uyuşan beyinler, taşlaşan  kalpler, bir başkasının aklına muhtaç olan akıllar.

Siz siz olun bir başkasının aklıyla hareket etmeyin. Kendi aklınıza mukayyet olun.