Osman Konak


KENAN BAHÇEKAPILI

BAKKAL


KENAN BAHÇEKAPILI

BAKKAL

1931’de Örnekalan(Mağura) Köyü’nde doğdu. Babası Hasan Tahsin Bahçekapılı Annesi Şevkiye’ dir. Babası Hasan Tahsin Bahçekapılı aynı köyde çok sevilen ve sözü dinlenen bir kişidir. Bu sevgi onun aynı köyde 40 yıl muhtarlık yapmasına vesile olmuştur. Bu sevgi onun Maçka ilçesinden Trabzon İl genel meclisi üyeliğine seçilmesine kadar uzanır.

 

            Kenan Bahçekapılı İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul’da akrabalarının yanına bir meslek sahibi olmak için gider. Bir süre İstanbul da terzi çıraklığı ve kalfalığı yaparak meslek sahibi olur. Askerlik çağı gelene kadar İstanbul da Terzilik mesleği ile ilgilenir. Askerliğini İstanbul Davutpaşa kışlasında yaptıktan sonra doğduğu topraklar olan Maçka’ya geri döner.

 

Örnekalan(Mağura) köyünden komşusu Tahir Kaya’nın kızı Fevziye (Havva) ile kaçarak evlendiler. Sonra ki yıllarda bu evliliğinden 4 kız, 4 erkek çocuk sahibi oldu.O yıllarda kardeşi Maçka’da bakkal dükkânı ile iştigal etmekteydi. Kendisi de Maçka ilçe merkezi içerisinde bir süre terzilik mesleğini layıkıyla yürütür.

 

          1959’da bakkal esnafı olan kardeşinin ani ölümü üzerine kendisi terzilik mesleğini bırakıp kardeşinden kalan bakkal dükkânının başına geçer.(Şen-İş Bakkalı) Bakkal esnafı olarak ahşap iki katlı bir binada Maçka halkına hizmet etmeyi sürdürür. Şen-İş bakkaliyesi olarak uzun yıllar Maçka halkına hizmet etti.

(Yıldız Apartmanı yerinde) 

 

O dönemde köyden ilçe merkezine zor şartlarda gelen birçok köylünün her zaman uğrak yeri olmuştur onun bakkal dükkânı. Mağura, Soldoy, Kapıköy, İspela, Hacavera köylerinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu onun müşterisiydi. 

 

Genellikle malını veresiye verir, alacaklarını ya fındık zamanı, ya da yaz aylarında gurbetten gelen aile reislerinden tahsil ederdi. Hiçbir ihtiyaçlı insanı dükkânından boş çevirmez, yardımseverliği ile bilinirdi. 

Onun dükkânı müşterilerinin buluşma yeri, posta adresi, sığınma eviydi. Mağuralı (Örnekalan) ortaokul, lisedeki öğrencilerin birçoğunun velisi ve sığındıkları bir limandı. 

        Maçka’da Neşat Karahasanoğlu’nun belediye başkalığı döneminde yıllarca meclis üyeliğine seçilmiş, belediye encümende görev almıştır. Ayrıca Kızılay Derneği Maçka şubesinde yönetim kurulunda görev yapmıştır. 

 

Kenan Bahçekapılı, köyünde ve Maçka’da toplumsal çalışmalarda, etkinlikler de yardımlaşmalarda adı her zaman vardı. Sosyal yönü gelişmiş bir şahsiyetti. Yöremiz kültürünün gelişmesinde bilhassa kemençe ve davulla oynanan horonda katkıları hep bilinir. Kendisi de çok güzel horon oynardı. 

Köylerde yapılan düğünlerin her zaman aranan neşesiydi. Köyünde ve Maçka halkı kendisini cesaretli, yardımsever, fakir babası olarak tanımlardı.

Hastalığı döneminde aynı iş yerini bir süre oğlu Salim Bahçekapılı devam ettirdi.Her yaşantının bir sonu olduğu gibi onunda hayatının bir sonu oldu. 1987’de yaşadığı hastalık sonucunda vefat etti.

Kaynak kişi: Yeğeni Öğretmen-yazar Enver BAHÇEKAPILI