KAHRAMAN AKYÜZ
BAKKAL-YAĞCI KAHRİMAN
Sevinç(Soldoy) köyünden İsmail Efendi ve Fatma Hanım’ın çocukları olarak 1324(1906) da dünyaya gözlerini açtı.Aynı köyde çocukluk yıllarını geçirdi.Fakirliğin sanki bir kadermiş gibi olduğu yıllarda hiç yılmadan çalışma hayatına atıldı.Henüz daha gençlik yıllarında babasının sahibi olduğu katır ve atlarla yük taşımacılığı yaparak ticarete başladı.
Katır ve atlara çevre köylerde yetiştirilen tütün balyalarını yükler, kaçak yollarla(Devlet tütün satışına izin vermiyordu.) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine götürerek burada pazarlamasını yapardı. Katırlarına yüklemiş olduğu tütün balyaları ile haftalar ve aylarca yürür, yapılan satıştan sonra ancak geri dönebilirdi.Geri dönerken gitmiş olduğu bölgelerden kışlık yiyecek, fakirlik yılların en değerli maddesi olan tuz, bazen buğday getiriyordu.
Bir süre bu şekilde ticaret yapmaya çalışsa da bu zor şartlarda para kazanmak zordu ve işine gelmiyordu. Belli bir süre sonra bu ticaretten vazgeçti.Bir süre sonra Maçka ilçe merkezinde bir bakkal dükkânı açtı. Bu iş yerinde 1900 yılların ilk yarısında herkes için çok önemli gıda maddesi olan Mısır, Buğday ve hayvan yiyeceği saman,arpa gibi ihtiyaç maddelerinin satışını yaptı.
Hiç bir zaman okula gidemedi… Ancak eski yazıyı(Arapça) çok iyi okuyup yazabilen bir esnaftı.Okuryazar olmadığı halde alış verişte yaptığı hesaplar da hiçbir zaman hata olmazdı.Okuryazar olmadığı için yaşadığı yılların Maçka’da ki öğretmenlere büyük saygısı ve sevgisi vardı. Her hangi bir öğretmeni gördüğünde hemen ayağa kalkar dükkânının önüne bir sandalye koyar ve oturmasını sağlardı.Sonra da en yakında ki kahvehaneye gider içecek olduğu kahvesini söyler ve güncel konuları tartışır, birlikte sohbet ederlerdi…
Bakkal dükkânında bir köylü için her zaman gerekli olan ihtiyaç malzemeleri bulunurdu.Fakir halk tarafından bazen paralı bazen de parasız olarak alış veriş yapılabilirdi.Köylünün ürettiği Yağ,peynir gibi ürünlerin satışını da yapardı.Bunun için adı her zaman bu ilçede(Yöre ağzıyla) Yağcı Kahriman olarak anılırdı.
Ömürlerini Maçka’ya hizmet için adayan, ilk düşünceleri hiçbir zaman para kazanmak olmayan, önce hizmet anlamında ilçede esnaflık yapan çok iyi arkadaşlarıda vardı.Bu arkadaşlarından şimdilerde hiç birisinin hayatta olmadığı, sadece adı ve soyadlarının kaldığını biliyoruz. Kahraman Akyüz (Yağci Kahriman)’ın çok sevdiği bazı yardımsever arkadaşlarının ise, Kapıköylü Topçu Ali(Ali Yılmaz)Hordokop’lu esnaf Ali Erden,Maçka’nın sevilen saygın kişiliklerinden Şoför Servet Aldıkaçtı,Örnekalan(Mağuralı) Şoför Osman Bahçekapılı(Rus Osman) ve adını sayamadığımız birçok esnaf arkadaşı vardı…
Yöremizde horon kültürü ve bıçak oyununu Türkiye ve Dünyaya tanıtan köy olarak ilk akla gelen Sevinç(Soldoy)Köyüdür. Kendisi de bir Soldoy’lu olarak gençlik yıllarında çok iyi horon ve bıçak oyunu oynadığı herkes tarafından bilinir.Maçka ilçe içerisinde kutlanan bayramlarda bayram alanını dolduran kalabalık halk tarafından bir hevesle izlenir ve ekip olarak alkışlanırlardı.
Yaşadığı ömründe yapmış olduğu iki evlikten çocukları şimdilerde onun hatıraları ile teselli olmaktadır. 1986’da ömrünü tamamlayarak bu dünyadan sonsuza dek göç etti.Mezarı gözlerini dünyaya ilk açtığı yer olan Sevinç(Soldoy)köyündedir.
Kaynak kişi:Oğlu Abdurrahman PEHLİVAN