Varol Uzlu


KADININ ADI VAR....

Adaylar belli oldu...


KADININ ADI VAR....

 

 Adaylar belli oldu...kadının çok büyük değer taşıdığı hayata bakışı ve mücadeleci ruhuyla ön planda olduğu şehrimizde bir kadın belediye başkan adayımız olmadı..kendi adıma çok üzüldüm.isterdimki bir aday değil birkaç belediye başkan adayımız olsun ve kadın eliyle bu şehirde ve ilçelerinde naif bir başkanlık yapsın..erkek egemen toplumumuzun biraz ehilleşmesi için buna o kadar ihtiyacımız vardıki..ötelenen, itelenen ve şiddet gören  kadınımızın toplum yapımızdaki bu süreci kadın yöneticilerin çoğalması ile belki öteleyebilirdik ve örnek olurduk ama olmadı..

 Ben; 5 yıldır" yüreğumun orta yeri"adlı trabzon kadınını anlatan fotoğrafik bir kitap hazırlıyorum..basılmaya hazır hale geldi..Bireysel ve toplumsal olanı kayıt altına almanın çok daha ötesinde insanın özüne inebilen bir kompozisyon hazırladım..

 . Bir proje olmaktan çok yüreğumun orta yerinde duran annem için attığım bir adımla başladı her şey. Böylelikle bölgemin kadınını fotoğraflamaya başladım. Amacım annemden yola çıkarak kadının mücadelesini, iradesini ve acılarını yansıtabilmekti.

Çalışmalarımla Karadeniz kadınının saflığını, zorlu şartlara rağmen hayata bağlılığını, fedakarlığını, zekâsını ve her yaşta muhafaza ettiği güzelliğini vurgulamayı hedefledim. Kadına yönelik şiddetin çokça yaşandığı bu günlerde kendine has duruşuyla bunu en aza indiren Karadeniz kadınlarının doğa içindeki tatlı mücadelesine sizleri de tanık etmek istedim. Sadece anlara değil insanıma ve kültürüme de ait olan bir tanıklık bu.Fotoğraflarıma izleyicilik yapan kişilere, anlatacağı hikayeleri olan yüzler fotoğraflamaya özen gösterdim; yaşanmışlık ve duygunun izlerini sürdüm. Neticede inandığım şey bir fotoğrafın bin sözcüğe bedel olduğuydu. Bana düşen, hikayeleri doğru anlatabilmekti. Yansıtmak istediğim duyguyu alabilmek için fotoğrafladığım insanlarla uzun sohbetler ettim, onlarla vakit geçirdim, güven ve gerekli samimi ortamı yakaladığım anlarda bastım deklanşöre. Onları doğal ortamlarında en samimi halleriyle ve görmek istediğim duyguyla yansıtabilmek içindi çabam. Fotoğraf işi benim için duyguların yansımasıydı. Ve bu anlamda duyguyu yakaladığım düşüncesindeyim. 

Yakaladığım karelerle sanatseverlere karakterlerimden çıkaracakları ve kendi düş güçleriyle yazacakları yeni öyküler sunmayı seviyorum.. Ben karakterleri oluşturuyorum sizlere öyküyü yazmayı bırakıyorum.. 2015 yılından bu yana süren çalışmalarım sonucunda biriktirdiğim 200 fotoğraftan oluşan bir seçkiyi bulacaksınız bu kitapta.. Trabzon bölgesinden yola çıkarak hâlâ özündeki renklerini barındıran, doğallığını yitirmeyen, üreten, güçlü bir duruş sergileyen tüm Anadolu kadınlarımızın öyküsünün tanığısınız artık...

 

Benim yorumum bu,yönetenlerinde bu duygu ve düşüncede olmasını isterim..ama bizim eylemlerimiz hep sözde kalıyor..

  Varol uzlu