DUYGU KARAHASANOĞLU


İSRAFTA ZAMAN MEFHUMU

Siz değerli okurlarıma israf nedir sorusunu sormak istiyorum?


İSRAFTA  ZAMAN  MEFHUMU

    Siz değerli okurlarıma israf nedir sorusunu sormak istiyorum? Hemen cevap vermeyin. Biraz düşünün istiyorum. İsraf edenle etmeyenler arasında oldukça fark vardır. Günümüzde israf etmeyi marifet sayanlar, sadece kendi bütçesini değil, ülke ekonomisine de zarar vermektedir.

Şimdi diyeceksiniz ki, bu nasıl olur? Olur, olur efendim! Nasıl olur. Yazayım.  Sizlerde iyi okuyun analiz edin.

Akıllı telefonlardan başlayalım. Sanırım herkesin elinde bu telefonlar mevcut. Dünyayı küçülten sosyal medyada da, gezinenlerin sayısı da, bu telefonların sahip olanlar kadardır. Şimdi gelelim asıl meseleye.  Elindeki telefon makinesi arıza yapmadığı halde, bir üst modeli almak için banka kredisi yada borç para isteyerek, telefon makine alanlarla sıkça karşılaşıyoruz. Yeni telefon makinesi alarak eski kullandığı telefon makinesini çöpe atmaktadır. Gerekçe, o eskidi. ?Eski´den kast ettikleri ne biliyor musunuz? daha çok oyun yüklemek, daha çok gereksiz program yüklemek bir önceki telefon makinesinin kapasitesi küçük olduğundan yeni üretilen telefon makinelerin kapasiteleri bir öncekine oranla daha büyük. 

Bunun anlamı gereksiz yere israf etmektir. İşin en ilginç yanı da, israf ettiklerinin farkında değiller.  Bir insan düşünün 24 saatin 12- 13 saatini internet başında geçiriyor. Tek bildiği ve yaptığı sosyal medyada gezinerek, kendisine ait olmayan fotoğraf ve yazıları paylaşmak yada beğenmek.  Yaş grubuna göre farklılıklar görülür.

Nasıl mı? Yazayım efendim! Benim görevim yazmak, sizin göreviniz okumak. Yaşı 10-18 arasındaki insanlar, daha çok oyun programlarını tercih ederken, 19-25 yaş aralığındaki insanlar, kendini göstermek için farklı paylaşımlar yaparak, farkındalık yaratır. 26-35 yaş aralığındaki insanlar, her iki özelliği de kullanmaya çalışır. 36-45 yaş aralığındaki insanlar, siyasete içerikli paylaşımlara ağırlık verirken, arkadaş gruplarına da, ehemmiyet gösterir.  46-55 yaş aralığındaki insanların bilinçli olanı interneti düzgün kullanmaya çalışırken, hoppa, laubali olgun olmayan insanlarda ilk gruba giren yaş aralığındaki insanlardan farksız olarak dolaşım yapar. 56 yaş  ve yukarısındaki yaş grubuna dahil olan insanlar, çocukluğunda, gençliğinde yaşamadıkların, görmediklerini görünce arsız bir o kadar patavatsız ve doyumsuz davranır. Tabii, bilinçli olgun olanlar için aynı sözler söz konusu değildir.

İsrafın hayatımızda nerelere mal olduğunu kısaca yazmaya çalıştım. Sadece ekonomi olarak ele almadık. Zaman israfının ne denli zararlı ve öldürücü olduğuna dikkat çektim. Bugün internette 15-16 saat zaman geçiriliyorsa, buna zaman israfı denir. O saatler, üretkenlikte, geçirilirse büyük kazanım demektir.