Osman Konak


İSMAİL ÖZTÜRK

LOKANTACI


İSMAİL ÖZTÜRK

LOKANTACI

Maçka İlçesi eski esnaflarından Lokantacı İsmail Usta olarak tanınan İsmail Öztürk 11 Haziran 1933’de Maçka İlçesi Yeşilyurt (Hacavera) köyünde doğdu.

İlkokulu Yeşilyurt köyünde bitirdi. Öğretmeni aynı köylü olan Hüseyin Kazım Bal’ dır. İlkokulu bitirdikten sonra Maçka ilçesinde Sevinç(Soldoy)köyü Muhtarı Temel Genç’ in lokantasında bir süre çırak olarak çalıştı.Daha sonra Maçka’nın yine eski esnaflarından lokantacı Murtez Hasan (Hasan Karsan)’ ın yanında uzun bir süre çalışarak lokantacılık mesleğini iyice öğrendi. Bu çalışma süresi sonunda aşçılık mesleğini öğrenerekkendisini iyi bir seviyeye taşır ve usta olur.

Aşçılık-Ustalık mesleğinde iyi bir seviyeye geldikten sonra Maçka’dan ayrılır. Trabzon ilinde dönemin meşhur lokantası olan “Gülbahçe” lokantasında iş bularak bir süre burada çalışır. Daha sonra vatani görevini tamamlamak için buradan ayrılır. 

Askerlik görevini tamamladıktan sonra gurbet hayatına atılarak İstanbul- Beşiktaş semtinde “Gençlik” lokantasında yeniden aynı mesleğine başlar. Gurbet ellerinde yaşamak kolay değildir. İsmail Öztürk bir süre İstanbul’da çalıştıktan sonra aile hasretine dayanamaz. Gurbet hayatını sonlandırır ve doğduğu topraklara geri döner.

Köyüne döndükten sonra bir süre hiçbir işle ilgilenmez. Ancak yaşamanın çalışmadan olmayacağını düşünür. Maçka merkez de kiraladığı dükkânda kendi adına bir lokanta açar ve esnaflığa başlar. 6yıl kadar bu işyerinde lokantacılık mesleğine ilçe merkezinde devam eder.Bu günün (Bor- Mar binasının olduğu yer) Bu iş yerinin sonra ki yıllarda yıkılıp yeniden yapılması dolayısıyla geçici bir süre mesleğine ara vermek zorunda kaldı.

          1975’e gelindiğinde şimdilerde Maçka halkına hizmet vermeye devam eden “Merkez” lokantasını, ilçemizin bir başka esnafı(Kasap Ülfet Aksoy) ile ortak, ilk defa işletmeye açarlar. Bir süre sonra Ülfet Aksoy’ un ortaklıktan ayrılmasıyla 20 yıl kadar bir sürede kendisi Maçka halkına tek başına burada hizmet eder. 

                Maçka halkına hizmet vermiş olduğu uzun yıllardan sonra Bağ Kur emeklisi olur. Çalıştırmış olduğu bu iş yerini her işin bir sonu olduğu bilinciyle bir başkasına devrederek ilçemizde kilokantacılık mesleğine yaşlılık dolayısıyla nokta koyar.

Lokantacılık mesleğinde uzun yıllar hem ilçe halkına hizmet vermiş, hem de birçok eleman yetiştirerek meslek sahibi olmalarını sağlamıştır. Çalıştırmış olduğu lokantayı da bir zamanlar kendisinin yetiştirmiş olduğu Şemsettin Eyüboğlu’ na devreder.

                Evli ve üç çocuk babası olan İsmail Öztürk Meslek hayatını noktaladıktan sonra bir emekli olarak Yeşilyurt köyünde hayatını bu gün doksan yaşını aşmış bir durumda eşi ile birlikte sürdürmektedir.

Kaynak kişi: (Oğlu) Faruk ÖZTÜRK