Osman Konak


İSMAİL HAKKI OSMANOĞLU

lçemiz de Terzi olarak sanatını icra eden esnaflardan bir tanesidir.03 Mart 1933’de Kozağaç(Hordokop) köyünde dünyaya geldi. Babası Osman, Annesi ise Hatice’dir.


İSMAİL HAKKI OSMANOĞLU

TERZİ

 

İlçemiz de Terzi olarak sanatını icra eden esnaflardan bir tanesidir.03 Mart 1933’de Kozağaç(Hordokop) köyünde dünyaya geldi. Babası Osman, Annesi ise Hatice’dir.

 

Henüz daha bir bebek iken annesinin kucağında bulunduğu bir sırada annesi Hatice ölür.Bir bebek olarak yetim kalan İsmail Hakkı Osmanoğlu babası tarafından diğer kardeşleri ile beraber büyütülür.

” Diğer kardeşi ilçemizin bir başka değerli esnaflarından olan ayakkabıcı Hüseyin Osmanoğlu’dur”

 

Babası Osman Efendi Maçka ilçe merkezinde Özel İdare memurluğunda bulunmuştur.“OSMANOĞLU” soyadını 1956 yılından sonra almışlardır.İlk soyadları “ERDEN”’dir.

 

Kozağaç(Hordokop) köyü Hacı Osman adındaki şahıs tarafından kurulduğundan aynı köyde bulunan bazı ailelerin soyadları “HACIOSMANOĞLU” dur. Bir kısım ailelerin soyadları ise ERDEN’dir. Soyadları Erden ve Hacıosmanoğlu olan aileler aslında yakın akrabadırlar.

 

           İsmail Hakkı Osmanoğlu İlkokula başladığı zamanlarda babası Osman “efendi” Trabzon’da memur olarak çalışıyordu. İsmail Hakkı kardeşlerinin koruması altında ilkokula devam ediyordu. Günün birinde giyindiği beyaz bir gömlek ile okula gider. Haksız yere öğretmeninden yediği dayak sonrasında giyindiği beyaz gömleği burnundan akan kan ile kırmızıya boyanır. Yaşadığı bu olumsuz olaydan sonra bir daha okula gitmez ve ilkokuldan ayrılır.

 

Gençlik yılları doğduğu köyde çiftçilik yaparak geçti. Birkaç yıl terzi çıraklığı ve kalfalık yaptıktan sonra 1956’da 2,5 yılsüren askerlik görevini tamamladı. Askerlik görevi sonrasında Maçka ilçe merkezinde kendisine ait işyerinde terzilik mesleğine başladı.

 

İlçe merkezinde halkımıza 34 yıl Terzilik sanatı ile hizmet verdi. Küçük yaşlarda öğrenmiş olduğu bu sanatını 1988 yılında Bağ Kur emeklisi olarak tamamladı.Genellikle fakir halkın elbiselerinin tamir işleri ile uğraş verirdi. Maçka İlçe merkezinde Jandarma karakolunda görev yapan askerlerin elbiselerini ve ihtiyaçlarını her zaman karşılardı.

 

         1988’de emekli olduktan sonra da mesleğine bir süre daha devam etti. Doğduğu topraklar olan Kozağaç(Hordokop) köyünde yaşamı boyunca komşuları, ailesi ve çocukları ile birlikte mutlu, sakin bir hayat sürdürdü.

 

          İlçe merkezindeki esnaflık yıllarında“Terzilik sanatını” ilçe halkı ve esnaf arkadaşları ile çok iyi diyalogları oldu.Çarşı içerisinde bulunan diğer esnaflarla arasındaki yardımlaşmanın,şakaların ve dayanışmanın çok iyi olduğu bilinir.

 

4 erkek, 3 kız olmak üzere yedi çocuk babasıdır. 14 Ocak 2017’de doğduğu topraklarda gözlerini kapatarak ömrünü tamamladı.

 

Kaynak kişi: (Oğlu) Sebahattin OSMANOĞLU