Sefer BOSTAN


İSLAM´DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

Yüce Allah´ın imandan sonra insanlara verdiği en büyük ve en değerli nimetlerden birisi de sağlıktır.


İSLAM´DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

            Yüce Allah´ın imandan sonra insanlara verdiği en büyük ve en değerli nimetlerden birisi de sağlıktır. Sağlık olmadan hayatta hiçbir şey olmaz. Çünkü sağlıksız hayatın ne tadı ve ne de bir anlamı vardır. İnsan; hayatını sağlık, afiyet ve mutluluk içerisinde sürdürdüğü müddetçe neşeli, mutlu, huzurlu ve verimlidir. Bu sayede insan hayatın tadı ve güzelliğine; ahiret âlemindeki tüm saadetlerin kazanılmasına ulaşır. Sağlığı, huzuru ve mutluluğu yerinde olmayan bir Müslüman´ın, ne kendisine, ne ailesine ve ne de içinde yaşadığı topluma bir faydası olamaz. 
                        Her zorluğun bir kolaylığı, her yokuşun bir inişi olduğu gibi, yaşlılıktan başka her derdin de bir devası vardır. Yüce Allah, şifası olmayan bir hastalık yaratmamıştır. Peygamberimiz (s.a.s.) "Allah, şifası olmayan hiçbir hastalık yaratmamıştır."(Ahmet b.Hanbel 4278) "İhtiyarlık hariç her hastalığın bir çaresi ve ilacı vardır."(Buhari 10/113), diye buyurmaktadır. Bu nedenledir ki. İslam dinî, insan sağlığına çok önem vermiştir. Kur´an-ı Kerim´de ve Peygamberimizin sahih sünnetinde hayatın ve sağlığın Cenab-ı Hakk´ın en büyük emanet ve nimeti olduğu belirtilerek bunların korunması emredilmiştir. 
                        Bilgi çağının tüm nimetlerini paylaştığımız şu zamanda modern dünyanın teknik buluşları, sanayileşme, büyük kalabalıkların bir arada yaşama zorunluluğu, iletişimin zirveye ulaştığı çağımızda insanlara bir takım kolaylıklar sağladığı gibi rahatsız eden bir takım hastalıkları da beraberinde getirmiştir. Stres, gürültü, çevre kirliliği, hastalıklı ve zararlı besin maddeleri ve buna benzer diğer zararlı maddeler gibi... 
                        Sağlığımızı korumanın iki yönü vardır. Birincisi tedbir ikincisi tedavidir. Bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak, her türlü temizlik kurallarına azami şekilde dikkat etmek; her vesileyle ellerimizi sabunla yıkamak, dengeli beslenmek, gıdasız kalmamak, her türlü mikroplu içecek ve yiyeceklerden uzak durmak ve mutlaka bu hususta hekimin tavsiyelerine uymak tedbirdir. Her türlü tedbire ve korunmalara rağmen hastalık gelirse, şifa aramak ve bulmak için gereğini yapmak da tedavidir. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz; "Ey Allah´ın kulları tedavi olunuz. Zira Allah, ihtiyarlıktan başka dermansız bir hastalık vermemiştir."(Ebu Davut 4/3.7) Yüce Allah ise Kur´anda "Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız"(Bakara Suresi 195) diye buyurmaktadır.
                        Hayat mücadelesinde başarılı olmak istiyorsak sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamak mecburiyetindeyiz. Dünyada huzurlu ve mutlu olabilmek, başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilmek, ahirette de hesabı kolay verebilmek için sağlığımıza son derece dikkat etmeliyiz.

            Bir insanın, maddi ve manevi hastalıklardan uzak ve sağlıklı olması, kıymeti dünyalık değerlerle ölçülmeyecek kadar büyük bir nimettir. İslam peygamberi Hz. Muhammed´in (s.a);?Beş nimet (elinizden gitmeden) kıymetini bilin ; Ölüm gelip çatmadan hayat´ın, hastalık gelip çatmadan sağlığın, meşguliyet gelip çatmadan boş zaman´ın, ihtiyarlık gelip çatmadan gençliğin ve fakirlik gelip çatmadan zenginliğin kıymetini bilin.?  ifadesi, bu nimetin ne denli önemli olduğuna işaret eder. Sağlıklı toplum, her sahada gelişip kalkınmaya müsait ve her zaman ilerleyen  medeni toplum olur. Bu gün dünya sağlık teşkilatı, kişisel ve toplumsal sağlığı korumak üzere bütün gücüyle çalışmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman, sağlığın önemini vurgularken:?Halk içinde muteber bir nesne yok Devlet gibi, Olmaya Devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.? diyerek ne güzel söylemiştir.

            İslam dini´nin emri olan beden ve ruh temizliğine çok dikkat edelim.  Yaratan yüce Mevla, huzuruna temiz olan kullarını kabul eder. Beş vakit namazı emrederken bile rabbimiz önce beden temizliğini emretmiştir. Namazın şartlarından hadesten ve necasetten taharet (maddi ve manevi pisliklerden arınmak) bunun en güzel örneğidir. Namazdan önce abdest almak, bedende, elbisede, namaz kılacağımız yerde bir necaset (pislik) var ise önce onları gidermek namaz´ın sıhhatindendir. Dinimizin de bize emrettiği ve insanın kendi bedenine olan bu borcunu yerine getirmesi onun görevidir.

            Sağlığın temeli olan temiz hayatta başkalarına örnek olalım. Sağlığın korunmasına, temizliğin yayılmasına katkıda bulunalım. Hep birlikte Yüce Allah´ın bize verdiği en kıymetli nimetlerden biri olan beden ve ruh sağlığımızı koruyarak huzurlu bir hayat yaşayalım. Sağlıklı olalım ve  sağlıklı nesiller yetiştirelim ki hem bu günümüz hem de yarınlarımız güzel olsun.