Osman Konak


İDRİS BIYIK

BAKKAL


İDRİS BIYIK

BAKKAL

                                      

             İdris Bıyık 1331(1915)de Ahmet ve Havva’nın çocuğu olarak Trabzon’un Of İlçesinde dünyaya geldi.Çok küçük yaşlarda babasının askerde ölmesi sonucunda yetim kaldı.

             1929’da Trabzon’un ilçeleri Of,Çaykara ve Sürmene bölgelerinde yaşanan sel ve heyelan sonucunda bu bölgede yaşayan birçok insanın evleri ve arazileri yok olmuş çok mağdur oldular.

             1924’da Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından yapılan mübadele antlaşması sonucunda Trabzon ilinde yaşayan Rumların Yunanistan’a göç etmesiyle beraber Maçka bölgesinde de birçok arazi boş kaldı.Bu boş kalan arazileri selde zarar gören ailelere devlet tarafından hibe edildi.

              1929’da yaşanan sel ve heyelanda zarar gören ailelerden bir tanesi de İdris Bıyık ve onun ailesidir. Babasının askerde ölmesiyle yetim kalan çocukları ve annesi Havva da devlet tarafından kendilerine verilen üç dönümlük araziyi alarak Maçka İlçesi Yazlık(Livera) köyüne yerleşirler.

Çocukluk yıllarını köyde annesi ve kardeşleri ile beraber geçirdi. İdris Bıyık kısa bir süreliğine okula gitmiştir.Bu süre içerisinde azda olsa okuma ve yazmayı öğrenmiştir. Askerlik çağı gelende bu görevi yerine getirmek için Erzurum iline giderek vatan borcunu tamamladı. Askerlik görevi sonrasında yaşamını sürdürdüğü Maçka ilçesi Yazlık(Livera) köyüne döndü.

             06 Mayıs 1949’da ilk ticari faaliyetine Maçka ilçesinde bakkal ve manifaturacı olarak başladı.Daha sonraki yıllarda sadece bakkal olarak ticari faaliyetini devam ettirdi.Eşi Gülfe Bıyık ile olan evliliğinden 5 kız 1 erkek çocukbabasıdır.

Sessiz ve sakin bir kişiliğe sahip olan İdris Bıyık hayatını Maçka ilçe sınırları içerisinde ticaret yaparak ve kendisini tamamen ibadetine adayarak yaşamıştır. Paylaşımcı,yardım sever bir kişiliği olan bir şahsiyet olarak her kesim tarafından bilinirdi.

Ölümünde Cenaze namazını kıldıran görevli onun birçok öğrenciye karşılıksız burs verdiğini,kimsesizlere ve yoksullara yaptığı yardımları kimsenin bilmediğini anlattı.

           İdris Bıyık Maçka halkına manifatura ve küçük bir bakkal dükkânı ile verdiği hizmeti hiçbir Maçkalı halk tarafından unutulmamıştır. Hiçbir zaman kimseyi kırmadan ve incitmeden uzun yıllarilçe merkezinde bu görevini yerine getirmiştir.Her yaşamın bir sonu vardır. 1991 yılı Ekim ayında ve76 yaşında iken sakin yaşamı, herkes tarafından bilinen yardımsever kişiliği ile ömrünü tamamlayarak hayata veda etti.

Kaynak kişi:(Torunu)Ahmet BIYIKOĞLU