Osman Konak


İBRAHİM GENÇ

MANİFATURA-KIRTASİYE VE ARÇELİK BAYİ


İBRAHİM GENÇ

 MANİFATURA-KIRTASİYE VE ARÇELİK BAYİ

          1920’da Ali ve Hatuncuk Genç’in ilk çocuğu olarak Ormanüstü(Kusera)köyünde dünyaya geldi. 

Her köy çocuğu gibi zorlu köy koşullarında hayat yolculuğuna başladı. Dayısı ve aynı zamanda öğretmeni olan Celal Aydın (Muallim Celal Bey) önderliğinde, 1928’de gerçekleşen harf devrimi sonrasında köylünün emekleri sayesinde yapılan köy okulunda 3.sınıftan mezun oldu. 

          O tarihlerde ilkokulda okuyan öğrenciler üç yılda mezun oluyorlardı. Daha sonraki yıllarda Maçka merkezde bulunan akrabası yanında kalarak ortaokula başladı. Ancak talihsizlik yakasını bırakmadı. Ortaokulda okuduğu yıllarda yakalandığı tifüs(Tifo) hastalığı nedeniyle okuldan ayrıldı ve yeniden köye dönmek zorunda kaldı. Zorlu geçen hastalık süresince köy yaşantısında hayata yeniden tutunmaya çalıştı. 

1930-1940-1950 yıllarında Trabzon’da, civar il ve ilçelerde Fırın,lokanta, kahvehane gibi yerlerde köylerde yapılan tandır kömürü ile ihtiyaçlar karşılanıyordu. Köy halkının ormanlardan kestikleri ağaçları belli bir ısıda yakarak kömür elde edilirdi. Elde edilen kömürü eşeksırtındasatmak, para kazanmak için gidiş geliş 80 km kadar yolu yaya olarak tamamlıyorlardı. Trabzon’da sattıkları kömürlerden elde ettikleri para ile köy halkının ihtiyacı olan gaz,tuz,şeker,un gibi maddeleri satın alarak tekrar köye dönüyorlardı. İbrahim Genç gençlik yıllarında bir süre bu işle yaşamını devam ettirdi.

Daha sonraki yıllarda babası Ali Genç’in köyde açmış olduğu bakkal dükkanı ile birlikte ticaret hayatına askerlik çağı gelene kadar devam etti. 2.Dünya savaşı sırasında dört yıl süren askerlik görevini yerine getirdikten sonra yeniden köyüne döndü.

         1946’da kardeşi Hasan Genç ile Maçka ilçe merkezinde bakkal dükkanı açarak esnaflık yaşantısına burada devam etti. Birkaç yıl sonra kardeşi Hasan Genç başka bir iş yeri kurma düşüncesiyle kendisinden ayrıldı.İbrahim Genç bakkal işletmeciliğine tek başına kaldı.

          Aradan geçen yıllar içerisinde Bakkal dükkanını sürekli geliştirdi. Manifatura,züccaciye,kırtasiye ağırlıklı olarak esnaflığına ilçe merkezinde devam etti.Kızı Emine Genç bir bayan olarak ilk defa onun iş yerindetezgahtar olarak çalıştı. Sonraki yıllarda Arçelik bayisi olarak ilçe halkına hizmet etmeyi başarılı bir şekilde sürdürdü.

Esnaflığı yanında yaşamında sosyal yönü güçlü,eğitim alanında yardımsever ve girişimci bir esnaf olarak bilinir. Aydın ve dürüst kişiliği ile tanınan, bir eğitim tutkunu olan İbrahim Genç kırtasiye satışı yaptığı yıllarda bütün öğrencilerin okul ihtiyaçlarının karşılanmasında, paralı veya parasız her zaman ilçede bulunan okul ve öğrencilere destek oldu.

           İlçemizde bir eğitim neferi olarak tanınan İbrahim Genç giyimiyle kuşamıyla, davranışıyla ve çalışkanlığı ile herkese örnek olan bir kişiliktir. İlçemizde birçok vakıf ve derneklerde de görev almıştır. Okullarda Atatürk köşeleri,sınıfların yenilenmesi ve okul sporlarında ve salonlarının yapılmasına büyük katkılar sağlamıştır.Uzun yıllar ilçemizde ki okulların aile birliğinde görev aldı.Öğrencilere sevgisini, öğretmenlere karşı saygısını hiçbir zaman ihmal etmemiştir.

Aydın bir düşünceye sahip olan İbrahim Genç ilçemizde uzun yıllar CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)’n de üye ve yönetici olarak görev aldı. Oğlu Ertuğrul Genç iki dönem CHP(Cumhuriyet Halk Partisi) den Maçka belediye başkanlığı görevinde bulundu.) Maçka ADD(Atatürkçü Düşünce Derneği) kurucu başkanı olarak görev yaptı.

Bir vatan sevdalısı olarak büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu hayranlık dolayısıyla yakasından hiçbir zaman Atatürk rozetini çıkarmadı.

Üç kız, iki erkek evladı bulunan,yokluk yıllarından başarılı bir ticaret hayatı, mutlu bir sosyal yaşam geliştiren ilçemizin eğitime katkısı hiçbir zaman tartışılmayan, ilçemizin saygın iş insanı olarak her kesim tarafından saygı gören İbrahim Genç 101 yaşında 03. Mayıs 2021 yılında yaşama veda etti. 

Anısına saygıyla…

Kaynak kişi: Oğlu:Ertuğrul GENÇ