Osman Konak


HASAN TURGUT YAVUZ

TÜCCAR- BEYAZ EŞYA BAYİİ


HASAN TURGUT YAVUZ

TÜCCAR- BEYAZ EŞYA BAYİİ

 

           1921’de Mahmut Nuri ve Havva’nın oğlu olarak Yeşilyurt (Hacavera) köyünde doğdu. Hasan Turgut Yavuz, 2 kız, 2 erkek olmak üzere dört kardeştirler.

 

          Hasan Turgut Yavuz aynı köyden Hasan kızı Havva Konak ile evlendi. Yapmış olduğu bu evlilikten sonraki yıllarda 5erkek çocuk babası oldu…

 

İlkokulu Maçka’da okuduktan sonra ortaokulu Trabzon’da tamamladı. 1938’de Trabzon Lisesi ikinci sınıfında okuldan ayrıldı.Eğitimini yarıda keserek köyüne döndü.

 

Askerlik çağına kadar köyünde kaldı. Sonrasında bu görevini tamamlamak için İstanbul Yıldız sarayına asker olarak gitti. Bir süre de o dönemin “Hamidiye” Savaş gemisinde askerliğini sürdürdü.

Görev yaptığı sürede komutanlarının çok sevdiği bir asker olarak tanındı.Bu sevimli kişiliği ve çalışkanlığı neticesinde komutanları tarafındanödüllendirildi. 

Bu ödül onun için 6 ay erken terhis oldu. Başarılı bir askerlik döneminden sonra yeniden Maçka’ya döndü.

Ancak 1945’de Yunanistan ile yaşanan askeri sıkıntılar nedeniyle yeniden askere çağrılarak bu görev için Erzurum’a gitti. Bir süreliğine bu görevini Erzurum’ da icra etti. O yıllarda “çağın hastalığı” olarak bilinen verem hastalığı nedeniyle, birçok Maçkalının Erzurum da bulunan hastanelerde yatmış olduğu bilinir.

 

Daha önce ki yıllarda Yıldız sarayında yaptığı askerlik dolayısıyla komutanları ile irtibata geçerek Erzurum’da yatan Maçkalı hastaların İstanbul’da bulunan daha iyi hastanelere sevk ettirerek orada tedavi olmalarını sağladı.

 

Askerliği bitiminde kendisinin de çok ilgisini çeken fotoğrafçılık mesleğini yapmak için karar verdi. İstanbul’dan satın almış olduğu üçayaklı bir fotoğraf makinesi ile Maçka merkezde ilk defaesnaflık hayatına başladı.”Maçka ilçesine ilk fotoğraf makinesini getiren esnaftır.Doğduğu topraklar olan Maçka da fotoğrafçılık mesleği ile ticaret hayatına atıldığında hep ileriyi düşündü...

 

           Hasan Turgut Yavuz sonraki yıllarda bu mesleğini en büyük oğlu olan(Bir trafik kazasında öldü) Ayhan Yavuz’a devretti.  Ayhan Yavuz bir süre bu mesleği ilçe merkezindeYavuz ailesi olarak yürüttüler. Sonraki yıllarda Fotoğrafçılık mesleğine son verdi ve Almanya’ya işçi olarak gitti.

 

          Hasan Turgut Yavuz fotoğrafçılık mesleğini oğluna devrettikten sonra kendisi manifatura, Kırtasiye ve beyaz eşya bayiliği alarak ticari hayatına farklı bir alanda devam etti. Okula gidecek olan öğrencilerin okul ihtiyaçları olan bütün kırtasiye ve kitap malzemelerinin satışına uzun yıllar devam etti.Teknolojilerin o yıllarda çok çabuk geliştiği ve insanların yeni ihtiyaçlarının hasıl olduğu bir gerçektir.

 

Bu dönemde hayvancılıkla uğraş veren köylü kesimin büyük bir ihtiyacı olan süt makinesinin Maçka ilçesine ilk defa getirilmesini sağladı. Sonraki yıllarda ana merkezleri İstanbul’da bulunan birçok ünlü firmalar ile yaptığı antlaşmalar neticesinde Maçka’ya ilk Radyo, ilk teyp, ilk pikap, İlk dikiş makinesi,çamaşır makinesi, buzdolabı, siyah beyaz TV, daha sonra renkli TV yi ilçemiz halkıyla tanıştırdı.Maçka ilçe merkezinde televizyon yayınlarının daha iyi izlenebilmesi için öncülük yaparak Sevin( Soldoy) köyünün yukarısına TV yansıtıcı kurulmasını sağladı.

 

           İlçe merkezindeki bu ticaret hayatı yanında çok sevildiği köyünde 1974’de Muhtar adayı oldu. Köyündekihalk tarafından benimsendi ve Muhtar seçildi.Muhtarlığı döneminde kaymakamlık ve özel idare iş birliği ileyapmış olduğu bir projeyi YSE(Yol,Su,Elektrik) kurumu ile paylaştı.Köylü ile ortak bir çalışma sonucunda borularla dağdan getirmiş olduğu su ile köyde tarım ile uğraşan ailelerin sulama ihtiyacını karşıladı.

Uzun yıllar “Yavuz Ticaret”  adıyla ilçemizde ki Ziraat bankası karşısında beyaz eşya, kırtasiye-kitap ve halı sektöründe hizmet etti. Maçka halkının sevdiği bir esnaf olarak bilinir.Neşeli ve esprili konuşmaları sayesinde her kesim tarafından sevilen bir şahsiyet oldu.

 

İlçemizde 1968 yılında yaşanan bir yangın sonrasında hükümet binası yok oldu.Yeni yapılması planlanan Maçka Lisesi binası için gayret gösteren Maçka belediye başkanı Neşat Karahasanoğlu’ nun ricasını kırmadı.  Dönemin Adalet partisi milletvekili olan Ekrem Dikmen’e ulaşan Hasan Turgut Yavuz dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in talimatları ile bu iki binanın yapılmasında büyük gayretleri oldu.

 

          1969’da Tarabya otelinde Halit Kıvanç 'ın sunuculuğunu yaptığı TRT tarafından düzenlenerek yayınlanan Tarih ve genel kültür bilgi yarışmasını kazandı. Bu birincilik sonrasında Philips firmasınca özel ödüllendirildi.

1970-1974 yılları arasında Maçka Belediye meclis üyeliğinde bulundu.

 

             “Her işin bir sonu vardır”. 

 

Uzun yıllar Maçka halkına hizmet ettikten sonra hastalandı. Bu hizmeti sonraki yıllarda oğlu Birhan Yavuz tarafından bir süre daha devam ettirildi. Hasan Turgut Yavuz 02.07.1987 yılında yakalandığı hastalık sonucunda hayata gözlerini yumdu…

 

Kaynak kişi:Oğulları: Seyhan, Gürhan,Birhan,Soner YAVUZ…