DUYGU KARAHASANOĞLU


GÖNÜLLERE GİRMEK ÇIKMAKTAN DAHA ZORDUR

insanda yok ise Edep


GÖNÜLLERE GİRMEK ÇIKMAKTAN DAHA ZORDUR

 

                               İnsanda yok ise ?Edep´                            

                                neylesin medrese, mektep!

                                Okusa alim olsa

                              yine merkep,

                              yine merkep?

Necip Fazıl´ın şiirindeki dizeler bir çok şeyi anlatsa da, sözün özünü anlayanların sayısı oldukça azdır.  Zaman zaman saygısızlıktan ve kibirden şikayet eder  dururuz.  Kimse kendine öz eleştiri zahmetine ne yazık ki katlanmıyor. Eşeği önce sopayla dövüp ardından otomobilin arka koltuğuna zorla sokup ve yanına oturan  adama ne demeli? Yorumu size bıraksam da, bence o eşek, o adamdan daha onurlu. Rusya´da bir sirkte gösteri amaçlı kullanılan kaplana gereğinden fazla ilaç verilir. Kaplan sahnede bir müddet hareketsiz kaldıktan sonra aşırı derecede titremeye başlar. Görevli elindeki sopayla sırtına, başına vurarak, ayıltmaya çalışır. Başka bir görevlide kaplanın başından aşağıya su döker. Kaplan bayılır. Görevli kaplanı kuyruğundan çekerek sahneden uzaklaştırıp kafesine atar.

Bu sefer yorumu size bırakıyorum. Ne düşünürseniz  düşünün eminim doğruyu bulacaksınız. 

Ömer Hayyam´ın şiir dizelerine bir bakalım;

 ?bu kibir niye.

Sen hiç ölmeyecek gibisin değil mi. Senden öncekiler de, senin  gibiydiler.?

                           Her kim ne yapıyorsa, kendine yapar. Kimse kimsenin kuyusunu doldurmaz.  Günümüzde herkes her şeyi bilir oldu. Kimse kimsenin derdini dinlemediği  gibi kuyusunu kazmak için fırsat kollamaya başladı. Ne arkadaşlık kaldı, ne de dostluk. Yarenlik deseniz çoktan unutulup rafa kaldırıldı.

Adamın biri ölür. Dünyada yaptığı sevaplar günahlar hesaplanmaya başlar. Günahı az da olsa sevabını geçer. Adam telaş içerisinde öteye beriye koşturur.  Kime gittiyse, kimse ona sevap vermez.  Adamın aklına sonradan dünyada tanıdığı arkadaşı gelir. Onun yanına gider.  Az bir sevaba ihtiyacı olduğunu söyler. Arkadaşı O´na dönerek; ?benim günahım çok. Yerim   cehennemdir. Bu sevap seni cennete götürürse senin olsun.? Der. Adam, sevinerek oradan uzaklaşır. Sevabı günahından fazla geldiği için cennete gider. Arkadaşı da, yaptığı iyilikten ötürü cennete alınır.

                         Dünyada yapılan her iyilik ve verilen her sadaka bir gün mutlaka sizi bulacaktır. Bir başkasının sözleri sizi tahrik etmemeli. Siz yine kendi sağ duyunuzu korumalı ve sabırlı davranmaya devam etmelisiniz. Gönüllere girmek, çıkmaktan daha zordur.

                       İki arkadaş çölde yürüyorlarmış. Yolculuğun bir anında aralarında bir münakaşa olur ve biri sinirlenerek diğerine tokat atar. Tokadı yiyenin canı acımış ama bir şey söylemeden kuma şöyle yazmış:

?BUGÜN EN İYİ ARKADAŞIM BANA TOKAT ATTI?

Birlikte yürümeye devam ederler sonunda bir vahaya gelirler ve suya girmeye karar verirler. Tokadı yiyen adam bataklığa bir anda saplanır ve boğulmayabaşlar ki arkadaşı hemen kurtarır. Boğulmaktan kurtulduktan sonra bir taşa şöyle yazar:

?BUGÜN EN İYİ ARKADAŞIM HAYATIMI KURTARDI?

Tokadı atan ve hayat kurtaran sorar;

-tokat attığımda kuma yazdın şimdi ndene taşa yazdın?

-birisi canımızı yaktığında kuma yazmalıyız ki, bağışlama rüzgarı silebilsin ama biri bizim için iyi bir şey yaparsa taşa kazımalıyız.  Ki hiçbir rüzgar silmesin.