Fatma Karahasanoğlu


GELECEĞE BUGÜNDEN BAKABİLMELİ

Son yılların en büyük sorunu kuşkusuz trafik sorunudur. Kent ve ilçe merkezlerinde yol kenarlarına araç park etmek adeta moda haline geldi.


                                                     GELECEĞE BUGÜNDEN BAKABİLMELİ

 

                          Son yılların en büyük sorunu kuşkusuz trafik sorunudur. Kent ve ilçe merkezlerinde yol kenarlarına araç park etmek adeta moda haline geldi. Tek sıra park edilen araçlara ikinci sıra eklenince akan trafik alt üst oluyor.

Gerek Trabzon gerekse Maçka trafiği allak bullak. Ne yaya yürüyebiliyor, ne de araçlar seyir edebiliyor. Trafik sorununu çözmek çok mu zor diye düşünüyorum. Aslında zor olmasa gerek. Alternatif yollar ve trafik kurallarına riayet etmek bu sorunu çözer diye düşünüyorum.

 Değirmendere kavşağından Trabzon´a seyir eden araçların bir çoğu sabırsızlıktan bir çoğu da kurallara riayet etmemekten yolu kilitlese de asıl sorun kent merkezine tek giriş yol olmasından kaynaklanmaktadır.

               Kente doğru ilerledikçe Arap saçına dönen bir trafik hemen göze çarpıyor. Yapımı yıllar süren Tanjant köprüsünden geçtikten sonra meydan parkına  doğru inen parke yola sapın yada tanjanta devam edin. Karşınıza yine Arap saçına dönen trafik çıkacaktır. Parke yolu takip ettiğinizi varsayalım,  trafik sizi öyle bir yere götürüyor ki, anlamak ve anlam vermek çok zor. Sahile inecekseniz vay halinize, Maraş caddesini kullanacaksanız, araçla gelmişseniz hal yönüne araçla gitmek yasak.  Kullanacak olduğunuz iki  yol var. Bunlardan biri İskenderpaşa Camisinin arkasındaki yol, diğeri yine Tanjanta çıkan dar yoldur. İskendarpaşa camii arakasındaki yolu kullanmak istiyorsanız,  Gazipaşa caddesini yada Taşbaşı Yokuşunu takip edip sahile ulaşabilirsiniz.  Trafiğin yoğunluğu sizi bu güzergahlardan kaç saatte çıkarır bilemem.

Yıllar önce Meydan parkının altından Trabzon belediye otobüsleri kalkardı.  Dolmuş minibüslerinin yerine de dolmuş taksiler vardı. Güzergah olarak Maraş Caddesinden Vilayete rahatlıkla beş dakikada ulaşılabilirdi. Belli yerlerde semt durakları  vardı.  Herkes gidecek olduğu mahallenin durağına gider, taksiye binerdi. Nüfus da bu kadar kalabalık olmadığından trafikte seyir etmek zor ve sıkıcı değildi. Yaya olarak da  kaldırımlarda yürümek bu denli eziyet verici değildi.

                         Trabzon´un göç alması alternatif yolların yapılmaması bugünkü karmaşa trafiği oluşturdu. Trabzon´a acilen yeni yollar yapılmalı. Kent merkezi trafiğinin rahatlaması için tekrardan yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Kent merkezindeki yolların bugüne hitap etmesi çok zordur. O yollar, hangi maksatla yapıldığı da ortadadır. Zağnos Paşa köprüsü yada Tabakhane köprüsü tamamen trafiğe kapatılıp, yerine daha geniş yollar inşa edilmeli. Bu yollar Osmanlı döneminden kalma at arabalarına uygun yollardır.

                     Trabzon her geçen gün  göç alıyor, alt yapı olmadan alınan göçler, şehir içi trafiğini de, olumsuz yönde etkiliyor. Tanjantın ilk yapım aşamasında Trabzon´un nüfusuna göre iyi bir alternatif yol olacaktı. Ne var ki, Tanjant yol yapımının uzun sürmesi bu yolun alternatif yol olmaktan çıkıp, olmazsa olmaz yollardan biri haline geldi.   Bugünkü nüfus yoğunluğuna göre yol yapılırsa, elli, yüz yıl sonraki nüfusa yetmez. Onun için bir şehir planlanırken, en az iki yüz yıl sonrası düşünülüp planlanmalıdır.

Gelişigüzel arsaların imara açılması şehir trafiğinin karışması için yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Hala yaşam evleri yerine barınma evleri yapılıyor. Beton yığınları arasında yaşam sürmek oldukça zor. Bir de buna sıkışık trafik eklenince nefes almak daha da, zor oluyor. 

Sadece bu sorunlar Trabzon´da değil, tüm ilçelerde aynı trafik sorununu görmekteyiz. Maçka´da trafik sorunu masaya yatırılmış, bu nasıl bir masaysa, trafik sorunu masada kaldı. Anlaşılan o ki, trafik sorunu hiçbir zaman çözülmeyecek yada çözülemeyecek. Yol kenarlarına park edilen araçlar, akan trafiği nasıl engellediği görülmedikçe, bu sorunların ortadan kalkması mümkün değildir.