Osman Konak


FEHMİ ERDEN

KUNDURACI


FEHMİ ERDEN

KUNDURACI

İlçemiz Kozağaç(Hordokop) köyünde Hüseyin ve Lütfiye Erden’in çocuklarından bir tanesi olarak 1936’da dünyaya geldim.

İlkokulu Maçka merkez ilkokulunda bitirdim. Öğretmenlerinden bir tanesi de Ormanüstü(Kusera) köyünden Celal Aydın’dır.

 

İlkokulu bitirdikten sonra çalışma hayatıma ilk olarak kendi köylüm olan, daha sonra ki yıllarda devlet memuru olan Mustafa Yılmaz yanında ayakkabıcılık mesleği ile tanıştım.Bir kaç yıl bu meslekte çalıştıktan sonra yine kendi köylüm olan ve ilçe içerisinde Fırıncılık mesleğini yürüten Nuri Erden yanında fırıncı çırağı olarak çalışma hayatımı sürdürdüm.

Kısa süren fırıncılık mesleğini daha sonra bıraktım. İlçe merkezinde bulunan Yeni Gün kahvehanesi ve Otelinde Mehmet Karahasanoğlu ile birlikte kısa süreliğine kâr ortaklığı yaptım.

 

Askerlik görevim geldiğinde ilçeden ayrıldım. Bu görevimi İstanbul Harbiye kışlasında İnzibat bölüğünde tamamladım.1957’de askerden izin alarak köyüme geldim.Bu izin de Akarsu köyünden Ömer Yıldız kızı Naciye ile evlendim.Bu evliliğimden sonra ki yıllarda 5 erkek, 1 kız çocuk babası oldum.Sonrasında askerlik görevimi tamamladım ve ilçeme döndüm.  Ortaköy köyünden Sait Karakurum ile ortak bir işyeri açarak ilk göz ağrım olan ayakkabıcılık mesleğine geridöndüm.Ayakkabıcılık mesleğine ilk adımımı attığım yıldan,mesleği bıraktığım yıllar içerisinde yirmiye yakın çırağı öğreterek meslek sahibi olmalarını sağladım.

 

Hem ayakkabı imalâtı,hem de vatandaşların eskiyen ayakkabılarının tamiratını yapıyordum.Altı yıl kadar ortak yürüttüğüm bu iş yerinden Sait Karakurum’un ortaklıktan ayrılmasıyla bu işyeri bana kaldı.Bu meslekte uzun yıllar Maçka ilçe halkına hizmet ettim. İlk göz ağrım ayakkabıcılık mesleğini 45 yıl kadar çok sevdiğim ilçemde başarılı bir şekilde yaptım.

1999’da iş yerimi büyük oğlum Temel Erden’e bıraktım.

 

“Kendi deyimiyle”

 

1970’da köyümüzde Muhtar seçilen Mehmet Erden’in ben de azalığına seçildim. Bir süre sonra Mehmet Erden vefat etti.Diğer azalarında destekleri ve halkın isteği ile muhtarlığa getirildim. 1977’de ise yapılan seçimlerde muhtarlığa aday oldum.Köyümde yaşayan halkımında desteklerini alarak yeniden Muhtar seçildim.

 

Muhtarlık dönemimde 1972’de köyümüzde ilkokul açtık.Köyümüzde olmayan bir cami inşa ettik.Yol,Su,Elektrik konularında köy halkıyla birliktelik yaparak bu hizmetlerin köyümüze gelmesini sağladık.

 

Maçka belediye başkanı Ömer Yıldız ile bir dönem belediye meclis üyeliğinde bulundum.Maçka ilçe merkezinde yapmış olduğum esnaflık dönemimde diğer esnaf arkadaşlarımla her zaman çok iyi anlaştık.Maçka halkına hizmet bizim için ilk planda geliyordu.

 

İzmir ili Menemen ilçesinden olan askerlik arkadaşım Turan Ayyılmaz’ın 1990’da bana hiç haber vermeden, uzun yıllar sonra beni ziyarete gelmesini hiçbir zaman unutamadım ve çok mutlu olmuştum...

 

Şimdilerde mesleğimi oğlum Temel Erden ilçe merkezinde devam ettirmektedir.Bir emekli olarak ara sıra da ona destek olmak için yanında oluyorum.Yaşımın ilerlemesine rağmen boş kalmamak adına arıcılıkla da uğraşıyorum. Doğduğum topraklardaki bütün insanlara esnaf olarak verdiğim hizmet bana her zaman mutluluk vermiştir.