DUYGU KARAHASANOĞLU


DURDURULMAYAN KAN

İsrail, Ortadoğu’yu kana bulamaya kararlı.


DURDURULMAYAN KAN

 

         İsrail, Ortadoğu’yu kana bulamaya kararlı. ABD’nin desteğini de, arkasına alınca, Filistin’e saldırı üzerine saldırı yapıyor. Çocuk, kadın, yaşlı demeden öldürüyor. Bu arada gazetecilerde İsrail bombalarından nasibini almaktadır. Kameramanın tek suçu, katliamı görüntüleyip, dünyaya göstermekti. İsrail bombaları buna izin vermedi. Kameramanın son görüntüleri sonunu da getirdi. Kaçışan insanlar, çığlığa karışan bombalar, dumanlar arasında can çekişenler.  Birden kamera kararıyor. Nedeni, kameramanın bombalardan nasbini almasıydı. Tüm görüntülerle birlikte ölümünü de çekmişti. 

         İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın, “İsrail haritadan silinecek.” Sözlerinden sonra Dış işleri bakanı da, aynı sözleri kullandı. ABD, burada ince bir çizgiyle İran’ı İsrail’e vurdurtmak, ardından İran’a vurmak. İran böyle oyuna gelir mi? Bilinmez. Ancak Ortadoğu sancılı bir dönem geçirmektedir.

Rusya, Ortadoğu’ya barış getirmek için kolları sıvadı. Mahmut Abbas ile Putin barış yolları arayacağını söyledi. Putin ayrıca daha önce ABD’de yapılan barış görüşmelerini haziran ayında Moskova’da yapılmasını önerdi. 

Yine dünya devlerinin savaşına tanık olcağız. Yıllar önce İran, Irak savaşı şimdi tek bir farkla ABD Irak’ı işgal etmiş durumda.

Ortadoğu’ya barış gelmesi gerekirken, daha da karışık hale getirilmektedir. Filistin’e yapılan saldırılar, artık insanlık dramı haline geldi. Gazze’de yaşananlar, tüm insanlığa ibret olmalıdır. Bu iki ülke arasında barış sağlanmak isteniyorsa, ABD ile Rusya bir an önce para hırsından vazgeçmelidir. Her defasında olayları kendi lehlerine çevirmek istemeleri Ortadoğu’yu bugünkü çıkmaz duruma sokmuştur. Bir zamanların iki süper devleti olan bu ülkeler, Ortadoğu’da ki ülkeleri kukla olarak kullanmaktadır. Amaçları yine bellidir. 

         İsrail’in uygulamaya çalıştığı program, Ortadoğu’da kanı durdurmaya yönelik olmadığı kesin. Barış görüşmelerini her defasında askıya almaktadır. Gelmesi gereken barış da, bir türlü gelmemektedir. Barışın gelmemesi için çaba sarf eden ülkeler bir an önce bu düşüncelerinden vazgeçip, Ortadoğu’ya barışı getirmelidir. Her gün binlerce masum insan hayatını kaybetmektedir. Bu insanların tek suçları o topraklarda dünyaya gelmeleri ve yaşam sürmeleridir. ABD ile Rusya savaşlarına, masum insanları karıştırmamalıdır. Kozlarını aralarında pay etmelidir. 

         İsrail ile Filistin arasındaki kanayan yaraya bir an önce tampon konulmalıdır. 

Bu makale 19 Nisan 2008 tarihinde yayınlanmıştır.