Fatma Karahasanoğlu


DÜN BİTTİ YARINI BİLMİYORUZ ÖNEMLİ OLAN YAŞADIĞIN ANDIR

Kime sorsanız hayatının zor olduğunu söyler.


DÜN BİTTİ YARINI BİLMİYORUZ ÖNEMLİ OLAN YAŞADIĞIN ANDIR

 

                   Kime sorsanız hayatının zor olduğunu söyler. Her olayın kendisinin başına geldiğini dile getirir. Hangi mesleği icra ederse etsin mutlaka içerisinde mutsuzluk vardır. İnsanlar genellikle sahip olamadıklarının özlemini çeker. Sahip olduktan sonra da bunun farkında olmaz.  Bir başkasının yaşadığı hayatı imrenir. O´nun, rahat yaşadığını düşünür. Rolleri değiştirmek için teklif bile yapar.   

Yaşam koşullarının  ağır olduğunu düşünenlerle sık sık karşılaşırız. ?benim hayatım çok zor?, ?ey gidi şimdiki zaman çok rahat?, ?bizim zamanımızda böyle miydi? Yaylaya yürüme çıkacaktın hem de önünde on, on beş tane büyük baş hayvanla.?

 Her dönemin kendine has zorlukları vardır. Zamanları birbiriyle kıyas etmek  ne kadar doğrudur? Meslekler içinde aynı şeyi söyleyebiliriz.  Her mesleğin de kendine göre zorlukları mevcuttur. Önemli olan severek o mesleği yapmaktır.

                      Adam balıkçılık yaparak evini geçindirir. Eşiyle birlikte o gün avladıkları balıkları kızartıp  yerler. Karşılarında ki zengin adam eşiyle yaşam sürer. Ancak zengin adamın karısı eşinin çok çalışmasından memnun değildir. Eşinin sürekli iş toplantılarına gitmesi, iş seyahatlerine katılmasından hoşlanmaz. Bu yüzden eşiyle sürekli tartışır. Adam eşinin tartışmalarından bıkıp usanır. Komşusuyla konuşmaya karar verir.

Balıkçılıkla geçinen  adama zengin adam yerlerini değiştirmeyi teklif eder. Balıkçılıkla geçinen adam bu teklifi kabul eder. Eşiyle birlikte  zengin adamın villasına taşınıp işin başına geçer. Balıkçı zengin adam gibi eve geç gelmeye başlar. İş toplantıları, iş seyahatleri derken eve uğramaz olur. Lüks içinde yaşayan karısı bu işten hoşlanmamaya başlar. Eski hayatlarını özler.  Seyrek gördüğü kocasını eski hayatlarına geri dönmek istediğini söyler.

Adam, karısının dediğini yapar ve zengin adamla konuşur. ?bu böyle olmayacak. Ben eski yaşantımı özledim? der.

Tekrar eski yaşantılarına geri döner.

                          Hayatlar böyledir. Daima bir başkasının hayatı göz önünde durur. Önemli olan her andan zevk alıp yaşamaktır.  Dün bitti, yarını bilmiyoruz, yaşanan an önemlidir.

Bu felsefeyle yaklaşmak gerekir.