Fatma Karahasanoğlu


ÇARESİZLİK Mİ, ALIŞKANLIK MI

Allah hiç kimseyi çaresiz ve umutsuz bırakmasın. Dilencilik mesleği yaygın olduğu kadar duygu sömürüsü en çok yapılan meslek arasında yerini almaktadır.


ÇARESİZLİK Mİ, ALIŞKANLIK MI

 

 

                       Allah hiç kimseyi çaresiz ve umutsuz bırakmasın. Dilencilik mesleği yaygın olduğu kadar duygu sömürüsü en çok yapılan meslek arasında yerini almaktadır.

Kaldırım kenarlarında oturan bir çok dilencinin yanında ya uyuyan, yada engelli çocuk görürsünüz.  Bir çok kişi acıma duygusuyla bu dilencilere para vermektedir. Herkes para miktarını kendine göre ayarlamaktadır.

Dilencilerin çoğunda hüzünlü bakış, zavallı duruş vardır. Kirli elleri, yırtık giysileriyle dikkatleri üzerlerine çekmektedirler. Poşet içerisinde bayat ekmek ve birkaç kuru zeytinde dilencilerin baş vurduğu en iyi aksesuardır.

Ekmeğin içini boşaltıp, bozuk paralar dolduran dilencilerle de karşılaşmaktayız. Her dilenci farklı yöntem kullanarak dilenmektedir. Dilencilik yapanların yaş sınırı yoktur. Yedi yaşından, seksen yaşına kadar kaldırım kenarlarında dilenci görürsünüz. Her birinin yaptığı tek şey para kutusunun arkasında oturup, gelen geçenlerden para istemek.  Bazı dilencilerde para isterken; ?sağlığın için, Allah rızası için bir sadaka.? Söyler. Eğer para vermeyen olursa, dilenci giden kişinin  arkasından  ?Allah seni bildiği gibi yapsın?

                    Belediye zabıtaları dilencileri gördükleri yerde dilenmemeleri konusunda uyarıp, oturdukları yerden kaldırmaktadır.  Yetmiş sekiz yaşında dilenen yaşlı adamı gören zabıtalar olaya el attıklarında çok şaşırdılar. Yaşlı adamın üzerinde 70 bin lira para çıktı. Zabıtaları şaşkına çeviren olay karşısında yaşlı adam paralarının geri verilmesini istedi. Ancak zabıtalar, parayı geri vermeyip, kamuya aktarılacağını söyledi. Yaşlı adam feryat figan etse de, sonuç değişmedi.

Burada dikkat çekilecek iki önemli konu v ar. Birincisi 78 yaşındaki adamın nerede yaşadığı, ikincisi yaşlı adamın nasıl geçindiğiydi. Paralarına el konulması önemli değil. Önemli olan yaşlı adamın o yaşta ne iş yapacağıydı.   Dilencilik önceden beri gelen bir meslek mi, yoksa sonradan ek gelir olarak kullanılan bir meslek mi?

                     Dilencilikle geçinenlerin çoğu belli kültür seviyesinde olanlardır. Kendilerine tanınan yada tanınmayan haklarla gelişigüzel mekanlarda dilenerek yönlerini bulmaktadır. Yine başka bir kentte dilencilik yapan adamın üzerinde 8-9 ayrı bankanın hesap cüzdanları çıktı. Her bir cüzdandaki hesap 10 binin üzerindeydi. Hesap cüzdanları için bin bir yalan uydursa da, zabıtanın elinden kurtulamadı. Kendine göre savunmasını yapan orta yaşlı adam, kendini adliyede buldu.

Bazı dilenen kadınlar duygu sömürüsünü daha da artırarak kucağında taşıdıkları bebekleri geceden uykusuz bırakıp, gündüz uyutarak acınma hissi vermeye çalışmaktadır.

                  Önüne geçilemeyen dilencilik mesleği, artarak devam ediyor. Bundan bir çok kesim rahatsız olsa da, dilencilik mesleği var olmaya devam ediyor. dilencilik yapanlar çaresizlikten mi yoksa alışkanlıktan mı bilinmez ama bilinen tek şey, dilenen insanların duygu sömürüsü yapması.