Osman Konak


CAFER AYDIN

BAKKAL


CAFER AYDIN

BAKKAL

          1925’de Sevinç(Soldoy) köyünden Osman ve Asiye Aydın’ ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Osman Aydın aynı köyde çiftçilik ve hayvancılık ile uğraş veriyordu. 

           Cafer Aydın Sevinç(Soldoy) köyünde ilkokulu üçüncü sınıfa kadar okudu. Okuldan ayrıldıktan sonra bir meslek sahibi olmak ve ailesine katkı sağlamak için gurbete gitmeye karar verdi. Henüz çok genç yaşta köyünden ayrılarak Zonguldak ilinde maden ocaklarında çalışan yakınlarının yanına gitti.

Bir süre bu ilde maden ocaklarında çalıştı.Babası ve Annesini Zonguldak’ın o yıllarda nahiyesi, şimdilerde ise ilçesi olan Kozlu’ya aldı.Askerlik yıllarına kadar Zonguldak ilinde maden ocaklarında çalıştı.Askerlik görevini Bayburt ve Erzincanda tamamladıktan sonra bir süre daha aynı yerde Maden ocaklarında çalışmaya devam etti.

Kendi köylüsü ve akrabası olan Temel Çavuş(Delice Temel Aydın) kızı Rahmiye hanımla davul zurnalı bir köy düğünü ile evlendi.Bu evlilikten sonra ki yıllarda 4 erkek 2 kız çocuk babası oldu.

Evliliğinden sonra kendisine zor gelen maden işçiliğini bıraktı. Kısa bir süre de olsa yeniden köyüne döndü. Bir süre sonrayeniden gurbet elin yolunu tutarak “taşı toprağı altın” olan koca şehir İstanbul iline gitti. İstanbul’da kendi köylülerinin yanında yorgancılık mesleğine ilk adımını attı.

Aradan geçen bir yıl kadar zamansonunda yorgancılık mesleğini öğrendi. Balıkesir iline giderek kendi adına çalışmaya başladı.Bu ilde işler istediği gibi gitmeyince İstanbul Silivri ye döndü. Burada yorgancı dükkânı açarak mesleği olan yorgancılığı devam ettirdi.

            1960 lı yılların başlarında Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşen antlaşmalar sonucunda Türkiye den birçok insan işçi bulma kurumuna yazılarak bu ülkeye gitmek için sıraya girdi. Cafer AydınTürkiye’den ikinci grup işçi kafilesi ile birlikte kısa bir süre sonra Almanya’ya işçi olarak gitti.

Almanya’da yeniden ilk mesleği olan madenciliğe başladı.Üç yıl kadar bu ülkede madende çalıştı.Maden ocağında yaşadığı bir kaza sonucunda ayağı kırıldı. Hemen hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.Birkaç hafta sonra ayağı alçılı bir şekilde yeniden köyüne döndü.

Almanya’da kazandığı para ile bir süre hiçbir iş yapmadan köyünde yaşadı.Parası bitince yeniden iş aramaya başladı ve tekrar Almanya’ya döndü.Üç yıl daha bu ülkede kaldıktan sonra yeniden doğduğu topraklara geri döndü. Bir süre sonra yeniden bir yolunu bulan Cafer Aydın Hollanda ya turist olarak gitti.İki yıl bu ülkede kaçak işçi olarak yaşamayı sürdürdü.Hollanda da kazandığı paranın bir kısmı ile eşi Rahmiyehanım’a bir miktar Reşat altını aldı.Geri kalan parasından da 60.000 TL sini bankaya yatırdı.

Kazandığı paranın hiç bitmeyeceğini düşünen Cafer Aydın parası azalmaya başlayınca Maçka ilçe merkezinde Talip Şahinoğlu’nun çalıştırmakta olduğu bakkal dükkânını satın aldı.Doğduğu ilçede artık bir esnaf olarak hayatını sürdürmeye başladı.Bir süre bu iş yerinde kendi köylülerine hitap eden bir esnaf olarak hayatına devam ediyor.Bir kaç yıl sonra yine kendi köylüsü olan Hasan Aydın’ın bakkal dükkânını da satın alarak müşteri ve sermaye birleşmesi yaptı.

Elinin açık olması,fakir köylüye veresiye mal verilmesi nedeniyle mevcut sermayesi kısa zaman sonunda %30 seviyelerine düştü. Gün geçtikçe sermayesi azaldı ve para kazanamaz duruma geldi. Sevinç(Soldoy) köyünde babaannesinden kendisine kalan araziyi sattı.Buradan aldığı para ile yolcu taşımak için bir kamyonet satın aldı. Hiç mesleği olmadığı halde yolcu taşıma işine girdi.Birkaç ay yanında çalıştırdığı şoför arkadaşından öğrendiği şoförlüğü sayesinde hem bakkal hemde yolcu taşıma işine devam ediyordu.

Satın aldığı kamyonet ile yolcu taşırken birkaç kez kaza yapıyor.Yaptığı bu kazalar sonucunda herhangi bir ölüm olmuyor.Ancak bütün parasını yatırdığı bakkal dükkânı ve kamyonu zarar ederek elinden çıkıyor.

1975 yılına gelindiğinde ise çalışma hayatına sonveriyor. Köyünde az da olsa çiftçilik ve arıcılık yapmaya devam ediyor.Çalışmış olduğu yılları birleştirerek emeklilik hakkını kazanıyor ve emekli oluyor.

Karadeniz yöresel oyunu olan horon ve kemençe onun hiçbir zaman vazgeçemediği bir yaşam biçimidir.

Cafer Aydın 05.12.1997 yılında 72 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kaynak kişi:Oğlu Emin AYDIN