Turhan Eyüboğlu


Bu Takımlar Hangi Ülkenin Takımı?

Bu Takımlar Hangi Ülkenin Takımı?


Bu Takımlar Hangi Ülkenin Takımı?

 

Allah aşkına, şu bizim Süper Ligi izlerken 'Türkiye'de maç izliyorum.' diyebiliyor musunuz? Yoksa, bu takımlar yabancı bir ligde, Türk futbolcuların oynadığı izlenimi mi veriyor size? 'Yabancı futbolcu seyredeceksek neden Süper Ligi izleyelim?' diye kendinize sormuyor musunuz?

 

Takımların isimlerini bilmesek ve futbolculara aşına olmasak 'Hangi ülkenin ligi?' diye zorlanırız! İddia etmiyorum, ama Alman liginde bizim ligden daha fazla Türk futbolcusu oynuyordur. İşte futbolda geldiğimiz nokta bu!

 

Yok efendim Avrupa'da başarılı olmak için bu şartmış! Allah aşkına kim ne düşünür tam olarak bilmiyorum, ama bana o kadar saçma bir mazeret geliyor ki anlatmakta bile zorluk çekiyorum!

 

Neredeyse on bir yabancı futbolcuyla oynuyorsunuz. Allah aşkına Avrupa'da ne başarımız var? Yani on bir yabancı ile değil de çoğunluğu Türk oyuncularla oynasaydınız ne olurdu? Size söylüyorum, ne olurdu? Daha fazla gol mü yemiş olurduk? Yoksa yarı finale mi çıkamazdık? Bugünkü durumdan fazla ne olurdu?

 

Sen Türkiye olarak bir kalk, silkelen! Türkiye Futbol Federasyonunun sözde değil, özde bağımsız olmasını sağlayacak ortamı oluştur. Siyasetin elini acilen futbolun üstünden çektir. Dünya futbolunu incele, sistemini ona göre planla ve okullarında sporu yeniden ders olarak koy. Futbol takımlarında altyapıyı zorunlu hale getir ve destekle! Ondan sonra bak bakalım oluyor mu olmuyor mu?

 

Ha, sadece bunlar yeter mi? Yetmez! Üzgünüm, ama anlatacaklarımın ben doğru olduğunu düşünüyorum. Gerçek ve düzgün yönetici, teknik direktör ve menajerleri tenzih ederim. Kulüp yönetiminde bulunanlar, teknik direktörler ve menajerler arasında yılların getirdiği bir çıkar ilişkisi yüzünden artık doğru transfer değil, çıkar transferleri çoğunlukta olmaya başladı! Takımınıza bakarsanız ne dediğimi daha rahat anlamış olursunuz.

 

İşte bu yüzden 'Senin takımında altyapıdan oyuncu yetişmiyor!' sözlerini daha çok duyuyor; altyapıyı pasif hale getirme çabasını veya çaba gösterme hırsını göremiyorsun. Çok hızlı bir şekilde bu çıkar yapısının önlenmesi, buna mani olacak yasaların çıkması Türk futbolunun en büyük sorunudur.

 

Son on beş yılda sanki Türk futbolcular yerli tohumumuz gibi ortadan kalktı, yok oldu! Ne acayip değil mi? Bir düşünün, Trabzonspor altyapıdan hangi dönemde oyuncu çıkarmıştır? Çok zorlanmayın, ben söyleyeyim! Maddi yetersizlik ve transfer yasağı olduğu dönemlerde!

 

Bu yazdıklarıma bakarak sakın yabancı futbolcuya karşıyım, diye düşünmeyin. Böyle bir düşüncem yok. Şimdi yaşadığımız zaman diliminde Süper Lig takımlarında Türk futbolcusu sayısı kadar yabancı olmalıdır. Yani yabancı futbolcu sayısı kadar Türk futbolcu oynamalıdır bu ligde diyorum. Yanlış anlamayın, sahada oynayan futbolcu sayısından bahsediyorum.

 

Türk futbolcusu yeteneklidir. Tabii, Türkiye yabancı futbolcuya açık olmalı. Yabancı sayesinde kaliteli futbolcu da yetişecektir, buna inanıyorum. Ama vasıfsız veya sizin futbolcuyla eşdeğer yabancı futbolcuları getirerek forma verip, kendi gençlerini ve Türk futbolcularının önünü kapatmak bana doğru gelmiyor.

 

Hangi takımı tutarsanız tutun, bir düşünün bundan on ya da on beş yıl önce çocuklarınızın ve taraftarın hayranı olduğu Türk futbolcularının neden devamı gelmedi? Ne oldu?

 

Bu soruların cevabı yazının içinde var. Hadi şimdi kolay gelsin!