Turhan Eyüboğlu


Bu  Devirde Vatandaş Olmak Zor!

Bu  Devirde Vatandaş Olmak Zor!


Bu  Devirde Vatandaş Olmak Zor!

 

Her ne hikmetse, özel hastanelerin kural ve kanun tanımazlığına kimse dur diyemiyor! Bildiğiniz üzere özel hastanelerde tedavi olmanın bir bedeli var. Bu bedelin ne kadar olacağını SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) belirlemiş durumdadır. Özel hastanelerde belirlenen ücretin üstünde ücret alınırsa hakkınızı aramanız mümkün. Bunun için vatandaşlık görevinizi yerine getirip hakkınızı sonuna kadar aramanız gerekiyor. Yani vatandaş olmada ısrar etmelisiniz.

 

"İyi de be kardeşim benden fazla para aldıklarını nereden bileceğim?" sorusunu içinizden soruyor olabilirsiniz. Sormayın! Özel hastanede muayene olduktan sonra hastaneden çıkarken sekretere giderek dökümlü faturanızı isteyin ve alın.

 

Daha sonra bu aldığınız faturanın üstüne bir üst yazı yazarak SGK'ya baş vurduğunuzda verdiğiniz fazla parayı geri alma imkanı bulacaksınız. Böylelikle vatandaşlık görevinizi yerine getirmiş olacaksınız.

 

Neyse, ben asıl konuya geleyim. Yukarıda da bahsettiğim gibi "Ne yazık ki özel hastaneler hakları olmadığı halde senden benden fazla para alıyorlar!" Bir muayene için MedicalPark Yıldızlı Hastanesine gittim. Muayene oldum, tahlillerimi yaptırdım ve ücretini ödedim. Hastaneden çıkarken idari bürosuna başvurarak dökümlü faturamı istedim ve aldım.

 

SGK'ya aşağıda örneği olan dilekçeyle başvurdum. (Fatura tarihinden bir ay sonra başvurunuzu yapın ki size verilen hizmetin ücretlenmesi ortaya çıkmış olsun.) Fatura tesbitini yaptıktan sonra eğer fazla para alındığını görürseler hastaneye hastadan alınan fazla paranın geri ödenmesini isteyeceklerdir. Ancak hastane para iadesi yapmayıp cezai işleme razı gelerek konuyu kapatacaktır. Bunu sakın unutmayın!

 

İşte burada yine vatandaş olmanın sorumluluğu ortaya çıkacak. SGK, sizden alınan fazla paranın yazısını size verdiği için siz onunla Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakları masasına başvurarak haksız yere alınan paranızı geri isteyeceksiniz. Anlayacağınız bu devirde vatandaş olmak için ısrarcı olacaksınız. Yoksa vatandaş olmak zor iştir!

 

Hastaneden çıktıktan sonra vatandaşlık görevimi yerine getirerek SGK'ya dilekçeyle başvurdum. Aradan belli bir süre geçtikten sonra, inceleme bitmiş olacak ki SGK bana 06/07/2019 tarihinde bir mektup yolladı. Size aynen aktarıyorum.

 

"Başvurunuz gereği 30.07.2019 tarihinde MLP Hastanesinden ( MedicalPark Yıldızlı ) almış olduğunuz sağlık hizmeti ile ilgili inceleme tamamlanmış olup ilgili hastanenin 559,84 fazla ilave ücret uygulaması yaptığı görülmüştür. Bu ücretin tarafınıza iade edilmediği belirlenmiş ve SHS sözleşmesi madde 12.9 gereği fazla alınan ücret için cezai işlem uygulanmıştır. Bilgilerinize rica ederim."

 

İçinizden bu kadar işi bana yaptırana kadar benim hakkımı koruyacak kanunları çıkaran devlet, denetleyici olarak her gün üç dört faturayı alıp denetlese de bu hastanelere, "Hakları olmadığı halde aldıkları parayı aldırmasa!" demek geliyor diyebilirsiniz. Ama diyemiyorsunuz değil mi ? Çünkü desem de bir işe yaramıyor diyeceksiniz. İşte onun için bu devirde vatandaş olmak zor diyorum.

 

SGK'nın bana gönderdiği yazı ile Kaymakamlıkta bulunan Tüketici Hakları masasına başvurduğumu, olayı takip ettiğimi ve iyi bir vatandaş olma örneği gösterdiğimi size söylemek istiyorum.

 

İşte bu hastane serüveni böyle sonuçlandı. Hastanenin yaptığı bu fırsatçılıktan çıkardıklarım:

Aldıkları haksız fazla parayı iade etmiyorlar; çünkü duyulmasını istemiyorlar.

Her faturanın ağırlığına göre aldıkları haksız fazla para, günlük olarak hatırı sayılır bir meblağ.

Kaybetmek istemedikleri için cezaya razı geliyorlar; çünkü bu şekilde şikayet eden insan sayısı elin parmaklarını geçmediği için fırsatçılık yapmaya devam ediyorlar.

 

Bu arada unutmadan belirtmek isterim ki özel hastaneler ayrıca SGK'nin ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. Bu benim yazdığım olay yüzde 200'ün üstünde alınan bir farktır. Yanlış anlaşılmasın! İnsan içinden geçirmemiş de duramıyor! Bu nasıl bir göz açlığıdır? Nasıl bir haram para yeme alışkanlığıdır? İnanın aklım almıyor! Daha da ilginci buna nasıl olur da birileri dur demiyor?

 

Şimdi biz vatandaşlara düşen görev; hakkını yedirmeyen, hakkını savunan, fırsatçılara imkan sağlamayan, kendisinin enayi yerine koyulmasına müsaade etmeyen bir birey olarak özel hastaneye gittiğimizde tüm işlemlerimiz bittikten sonra çıkarken dökümlü faturayı alıp ve o faturaya fişleri ekleyerek aşağıdaki dilekçe örneğini doldurarak SGK'ya vermek olmadır ki denetleme mekanizmasının yapamadığı haksızlıkları engelleyelim!

 

Özel hastane sahipleri şunu diyebilir:

 

"Senin, devletin bize ödediği paradan haberin var mı? Bunda haklı da olabilirler. Var kardeşim! Onu devletle halledeceksin. "Körler sağırlar, birbirini ağırlar." moduna girip de gücü yettiğine mantığı ile gitmeyeceksin. Veya "Kusura bakmayın; ben devletin verdiği parayla bu hizmeti veremiyorum!" deyip insanları bilgilendireceksin. Hem kiliseye hem camiye yaranmaya çalışarak şark kurnazlığı yapmayacaksın.

 

Trabzon Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğüne

 

.../.../.... tarihinde .................................Hastanesinden hizmete uygulanan ilave ücretin fazla uygulandığını düşünmekteyim.

Gerekli olan işlemin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla...

Ad soyad:

Telefon. :

Tc no. :