DUYGU KARAHASANOĞLU


BİR YIL DAHA GERİDE KALDI

Bir yıl daha geride kalırken, yeni yıla umutla girildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda, iyi dilekler temennisinde bulunup, yeni yılın hayırlar getirmesi için dualar edildi.


BİR YIL DAHA GERİDE KALDI                             

 

                   Bir yıl daha geride kalırken, yeni yıla umutla girildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda, iyi dilekler temennisinde bulunup, yeni yılın hayırlar getirmesi için dualar edildi.

2017 yılı uğurlanırken, 2018´e merhaba denildi. 365 gün! Dile kolay, tam 365 gün geride bırakıldı. Koskocaman bir yıl acısıyla, tatlısıyla, savaşıyla geride kaldı.

2018 yılının barış, huzur güven yılı olması tüm insanlarına birlik beraberlik içerisinde barışça yaşamasını ümit ederken, yeni yılın bizlere neler getireceğini sabırla bekleyeceğiz.

                Farklı bölgelerde yaşanan savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetler, 2017´de de dünyanın gündemindeydi. 2017 yılında yaşanan bazı olaylar;

Eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, 5 yıl sürecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği görevine resmen başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Usame bin Ladin´in oğlu Hamza bin Ladin´i küresel teröristler listesine dahil etti.

7 Ocak´ta Suriye´nin kuzeyindeki Halep kentinin Azez ilçesinde yerel mahkemeyi hedef alan bomba yüklü araç saldırısında en az 60 kişi hayatını kaybetti.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014´te Hint Okyanusu´nda kaybolan Malezya Havayolları´na ait 370 sefer sayılı uçağı bulmak için yürütülen arama çalışmaları, üç yılın ardından sonuç alınamadan noktalandı.

20 Ocak´ta ABD´nin 44. Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray´a veda etti. 45. Başkan Donald Trump, Kongre´de yemin ederek göreve başladı.

21 Ocak´ta Pakistan´ın Afganistan sınırında Aşiretler Bölgesi´nde pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.

23 Ocak´ta Suriye krizine yönelik siyasi çözüm arayışları ve ülkedeki çatışmaların durdurulması amacıyla Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Kazakistan´ın başkenti Astana´da başlayan görüşmelerin ilk toplantısında, Suriye´deki ateşkes ihlallerinin üçlü ortak mekanizmayla izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

30 Ocak´ta 20. yüzyılın savaş suçlularından ve Nazi Almanyası´nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels´in Sekreteri Brunhilde Pomsel, 106 yaşında hayatını kaybetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman, işgal altındaki Batı Şeria´da Yahudi yerleşimciler için 3 bin yeni konutun inşasını onayladı.

Kazakistan´ın başkenti Astana´da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve BM heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, İran´ın da Türkiye ve Rusya´nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaştı.

Türkiye 16 Nisan´da Anayasa değişikliği referanduma yapıldı.

Myanmar´da 4 gün süren Thingyan Su Festivali´nde 285 kişi hayatını kaybetti, bin 73 kişi yaralandı.

Musul´un batı yakasında düzenlenen saldırılarda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi´nin yardımcısı ile örgütün 6 önde gelen ismi öldürüldü.

Almanya, İncirlik Üssü´ndeki askerlerini çekme kararı aldı.

17 Temmuz´da Suriye´nin güneybatısında ateşkes sağlanması için ABD, Rusya ve Ürdün arasında anlaşmaya varıldı.

14 Temmuz´da Mescid-i Aksa´da 1969´dan bu yana ilk kez cuma namazı kılınmadı.

Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye´de Deyrizor ilinin merkezinde 3 yıllık DAEŞ kuşatmasını kırdı.

3 Ekim´de Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, tedavi için bulunduğu Almanya´da hayatını kaybetti.

ABD, Kudüs´ü resmen "İsrail´in başkenti" olarak tanıdı.

Sanal para birimi Bitcoin´in değeri 19 bin doları aşarak yeni bir rekor kırdı.

13 Aralık´ta İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ülkeleri, İstanbul´da toplanarak, İsrail´in baş kenti Kudüs kararını tanımayarak kınadı.

20 Aralık´ta BMG´da  İsrail´in başkenti Kudüs 128 oyla ret edildi.

                      2018  yılının tüm dünyaya umut ışığı olması dileğiyle.